Hrvatska pobjedom u Izraelu izborila Europsko prvenstvo 2015. godine

Lakše nego što je to bilo na domaćem parketu u Slavonskom Brodu Hrvatska je danas u Izraelu u posljednjoj kvalifikacijskoj utakmicu za sudjelovanje na Europskom prvenstvu 2015. godine pobijedila Izraelke i plasirala se treći put zaredom na najveću europsku smotru najboljih ženskih košarkaških ekipa. Braslav Turić, koji je preuzeo ekipu u “pet do dvanaest” uspješno je odradio  kvalifikacijski cikus i sada ima dosta vremena da se sve pojedinosti “dotjeraju”, isprave pogreške, ekipa maksimalno i upozna i uigra te spremna dočeka EuroBasket 2015. godine.

Izrael – Hrvatska 56:83 (18:26, 20:14, 14:23 4:20)

  • Izrael: Levitsky 4, Ganor 0, Suez Karni -, Cohen 9, Doron 7, Zairy 5, Epstein 6, Kolodny 0, Shafir 14, Diamant 9, Dori 2, Fleischer 0. Trener: Adan Inbar
  • Hrvatska: Ivezić 14, Pačkovski 2, Mišura 12, Salopek 6, Režan 10, Šerić 0, Lelas 4, Slišković 7, Mazić 11, Ivanković 17, Begić 0, Tikvić 0. Trener: Braslav Turić

Hrvatska je u Izraelu odigrala odličnu utakmicu. Najbolju u ovom kvalifikacijskom ciklusu i deklasirala Izraelke koje su im na domaćem parketu u Slavonskom Brodu zadavale i te kakve probleme. No, ovog puta je to bila druga priča. Pod dirigentskom palicom odlične Antonije Mišure i pod koševima suverene i neprikosnovene Luce Ivanković, uz konstantno dobru Jelenu Ivezić, Hrvatska je kao prvoplasirana ekipa u skupini F izborila izravan odlazak na Europsko prvenstvo 2015. Najefikasnije u našim redovima bile su sa dvoznamenkastim učinkom Luca Ivanković (17), Jelena Ivezić (14), Antonija Mišura (12), Mirna Mazić (11) i Marija Režan (10). Mazićki je nedostajao još samo jedan skok za double-double učinak, ali ono što je najvažnije jest činjenica da je Hrvatska igrala lijepu kolektivnu košarku i da je bila i šuterski i skakački raspoložena. Čak 19 skokova više od Izraelki, a šut je bio izvrsnih 60.4 posto.

Veliki je ovo uspjeh hrvatske ženske košarke, pogotovo ako se ima u vidu da su izbornik Turić i njegov pomoćnik Englman u posljednji čas, nakon ostavke Ivankovića, preuzeli seniorsku Hrvatsku i to u vremenu kada je došlo do smjene naraštaja i kada su se našim iskusnim internacionalkama, koje su i ponijele najveći dio tereta u kvalifikacijama, priključile mlađe košarkašice koje je pod hrvatski seniorski stijeg pozvao izbornik Turić. Uspjeh je to i stoga što je Hrvatska treći put zaredom na europskom prvenstvui i  taj kontinuitet nastupa prevažan je za afirmaciju i hrvatske ženske košarke i naših trenera i naših košarkašica ponaosob. Europska prvenstva su izlog onog najboljeg što taj kontinent ima i zato svima čestitke za ovaj veliki uspjeh!

[youtube id=”feG8555jVzE” width=”600″ height=”350″]

Foto: Sve je započelo u Kaštelima – hrvatska reprezentacija