Hrvatska pobjedom protiv Islanda ide s prve pozicije u četvrtfinale

Lana Bešlić, košarkašica Košarkaške akademije Žane Lelas/ fiba.com

Kakav fenomenalan ulazak Hrvatske u utakmicu sa Islandom! Jednostavno je sve štimalo ko švicarski sat – superiorne u obrambenom i napadačkom skoku, brz protok lopte, šut za tricu odličan – Pirjak i Bešlić pogađale su ko na traci! Kontra izvrsna i sve je bilo bez pogreške. (Zaboravljamo onaj zicer Kokolić!). Posebno tricaški raspoložene bile su Lana Bešlić i Gina Nikolina Pirjak, a pogađale su i Kokolić, i Novak….sve je bilo izvrsno! Prva četvrtina, u koju su naše juniorke ušle odlučno i agresivno završila je 27:10.

I u drugoj četvrtini Hrvatska je nastavila agresivno, naše juniorke ko osice su napadale, igrale presing i nisu oka dale otvoriti Islanđankama, stizale su presjeći sve kontre i u kontranapadu uspješno poentirati. I dalje su igrale brzo i agresivno, Islađanke se nisu snašle u takvoj igri i rezultat je munjevito rastao. Poluvrijeme je završilo 57:15 za Hrvatsku. Posebno raspoložena bila je Lana Bešlić koja je do poluvremena imala 4/6 šut za tricu (izvrsnih 67 posto). Već do poluvremena dvoznamenkasu realizaciju imale su Bešlić 12 poena i Pirjak 10. Do poluvremena samo 4 izgubljene lopte, 15 oduzetih i 15 asistencija najbolje govori o igri naše reprezentacije. Sigurna, kolektivna, pametna.

Nina Novak je sa 16 poena, 4 skoka i 8 asistencija ostvarila najbolju valorizaciju (27) /fiba.com

I drugo poluvrijeme se započelo igrati u istom ritmu. Što je utakmica išla svom kraju, a trener Nemec vršio rotacije s ciljem da odmori svoju “udarnu postavu”, intenzitet je pomalo opadao, protivnik je bio totalno slomljen i Hrvatice su mogle slaviti prvo mjesto u A skupini.

Reći će netko “neš’ ti Islanda”, ali to je bila utakmica za prvo mjesto u grupi i posebno treba pohvaliti vrlo ozbiljan i odgovoran pristup naših juniorki ovoj utakmici kakav će, vjerujemo, biti i u četvrtfinalu. Posebno onaj dio iz prvog poluvremena ove utakmice.

Island – Hrvatska 39:106 (10:27, 5:30, 12:31, 12:18)

  • Hrvatska: Božan 6, Novak 16, Brtan 4, Pirjak 13, Ćuklin -, Jakšić 10, Bešlić 12, Kokolić 7, Valčić 17, Banović 14, Maričević 4, Međugorac 3. Trener: Dean Nemec, pomoćnici: Marin Mijaljević i Nataša Mikuš
Juniorke Hrvatske nakon utakmice protiv Islanda i prvog mjesta u skupini A bile su iznimno sretne /fiba.com

Tko će im biti protivnice u četvrtfinalu naše juniorke će saznati večeras nakon utakmice dvaju do sada neporaženih ekipa u skupini B  Bosna i Hercegovina – Irska. Hrvatska u četvrtfinale ide s prve pozticije iz skupine A i bez ijednog poraza.

Boris Kosač

Foto: Poseban ton igri i pobjedi protiv Islanda davala je Lana Bešlić /fiba.com