Hrvatska pobjedom nad Njemačkom izborila Europsko prvenstvo 2021.

Nakon šest godina Hrvatska će ponovno biti sudionik Europskog prvenstva. Danas je reprezentacija pobjedom nad Njemačkom 80:66 u Rigi u odlučujućoj utakmici ovjerila vizu za Francusku i Španjolsku gdje će se na ljeto održati smotra 16 najboljih europskih reprezentacija. Iznimno raspoložena za igru bila je Iva Slonjšak s najvišom valorizacijom, najboljom realizacijom ali i s najviše skokova te double-double ostvarenjem.

Njemačka – Hrvatska 66:80 (23:18, 11:23, 11:24, 21:15)

  • Njemačka: Wilke 0, Berthold -, Crowder, Klug -, Hebecker 17, Greinacher 5, Geiselsoder 21, Hartmann 0, Brunckhorst 5, Degbeon, Schluter 3, Stach 13. Izbornik: Walter Hopkins Jr, pomoćnici: Stefan Mienack Sidney Marie Parsons
  • Hrvatska: Mašić 5, Periša 0, Begić 0, Slonjšak 23, Tikvić 2, Džankić 0, Režan 17, Cvitković 0, Petrak -, Silov -, Dojkić 23, Miletić 10. Izbornik: Stipe Bralić, pomoćnici: Mladen Erjavec i Goran Gunjević
Iva Slonjšak bila je prvo ime utakmice Njemačka – Hrvatska u Rigi

Prvi put nakon 2015. godine, Ženska seniorska košarkaška reprezentacija Hrvatske izborila se za plasman na Europsko prvenstvo. Konačnim rezultatom od 80:66 protiv reprezentacije Njemačke, Hrvatska se našla na prvom mjestu u svojoj kvalifikacijskoj skupini te time osigurala put na Europsko prvenstvo koje će se od 17. do 27. lipnja 2021. održati u Francuskoj i Španjolskoj. Zasluga je to cijele ekipe koja se za odlazak na Europsko prvenstvo bori od prvog kvalifikacijskog ciklusa u studenom 2019. godine, ipak na današnjoj utakmici su po 23 poena ubacile Iva Slonjšak (10 skokova, 3 asistencije) i Ivana Dojkić (7 skokova, 6 asistencija, 3 osvojene lopte). 17 poena ubacila je Marija Režan, a Lea Miletić je dodala 10 poena.

Iva Slonjšak, reprezentativka Hrvatske s najvišim indeksom uspješnosti na večerašnjoj utakmici (34): “Mislim da smo sve sretni, naravno, koliko smo sretne, toliko smo i umorne. Ipak, svi jednim velikim osmijehom možemo nazad doma i u svoje klubove nastaviti dalje svoju sezonu. Malo smo slabije ušle u utakmicu, nismo dobro reagirale obrambeno, no kada smo se posložile i pokazale da možemo igrati dobru obranu, tada je ta utakmica izgledala kako treba izgledati.”

Stipe Bralić, izbornik: “Bila je to jedna teška utakmica iz razloga što je bila odlučujuća za plasman na Europsko prvenstvo. Bile su to najčudnije kvalifikacije do sada. Pojavom korone i igranjem u ‘balonima’, postalo je jako teško. U posljednjem balonu nedostajalo nam je pola ekipe zbog korone, a ovaj put sam ja došao dan prije utakmice. Našao sam se u situaciji koju nisam doživio u 25 godina trenerskog posla, da jednu od najbitnijih utakmica ženske košarke unazad nekoliko godina vodim gotovo bez treninga, no kolege Erjavec i Gunjević su odradili odličan posao u pripremi utakmice. Cure su bile fanatično borbene, čak smo igrali i s manjom rotacijom igračica jer sam osjetio da će ova ekipa izdržati do kraja. Doprinos svih igračica je podjednak jer to je stvarno jedna mlada i dobra generacija izvanrednih cura. Atmosfera je u ovoj ekipi strahovito dobra i zaslužile su odlazak na Europsko prvenstvo. Pogotovo je bilo teško igrati nakon što su Njemice u prvih 6-7 minuta povele desetak poena razlike, pogodile su apsolutno sve šuteve iz svih pozicija. Iz takvog početnog šoka se hladno izvući i preokrenuti utakmicu – curama svaka čast. Velika je stvar što se ekipi priključila i Marija Režan koja je osim izuzetne kvalitete u reketu donijela i samopouzdanje. Ova ekipa ima perspektivu i mislim da su velike stvari pred njima.”

HKS/ŽK

Foto: Hrvatska /fiba.com