Hrvatska pobijedila Norvešku, osvojila broncu i vratila se u europsku A Diviziju

Htvatske kadetkinje pobjedom nad Norveškom u utakmici za treće mjesto Europskog prvenstva B Divizije, danas u Sofiji, osvojile su brončanu medalju i treće mjesto koje vodi u europsku elitnu A Diviziju. Tako će one, jedine od svih reprezentativnih uzrasta Hrvatske, dogodine igrati u najkvalitetnijem europskom košarkaškom razredu i s najboljim europskim kadetskim reprezentacijama.

Norveška – Hrvatska 45:49 (14:13, 17:12, 7:11, 7:13)

  • Norveška: Sanford 2, Jacobsen 16, Schanke-Næss -, Dyngeland-Sunden 0, Ingeborg -, Sørbye 0, Haukenes -, Drivenes -, Mohammad 12, Celine 8, Myklebust 7, Pettersen -.
  • Hrvatska: B.Vunić 2, Rodek 7, I.Vunić  6, Nejašmić 16, Žanić -, Žaja 11, Jakovljević 0, Mateković -,Kurdija 5, Galunić 2, Josipović 0, Pavić -, Trener: Željko Ciglar, pomoćnik Vladimir Englman

Prve perjanice ove reprezentacije bile su Vivian Nejašmić i Dorja Iva Žaja. Obje su utakmicu završile sa double-double učinkom – Nejašmić 16 koševa, 11 skokova i 5 asistencija te Žaja 11 koševa i 14 skokova. Njima se u ovoj utakmici vrlo dobrom izvedbom pridružila Nika Rodek. No, treba naglasiti da su sve kadetkinje Hrvatske cijelo prvenstvo igrale vrlo požrtvovno i odvažno. Stručnom stožeru i svim kadetkinjama Hrvatske čestitamo na brončanoj medalji i povratku u elitno europsko košarkaško društvo.

Trener Željko Ciglar: “Kao prvo želim izraziti svoje divljenje curama na želji da ostvare ovaj rezultat. Mnogi su bili skeptici pa čak i zazivali fijasko ove ekipe, ali 12 neustrašivih, hrabrih i pametnih cura ostvarile su ono za što su se pripremale cijelo ljeto. Ponosan sam  na njih i moram iskreno priznati da ova šesta reprezentativna medalja za mene ima posebno značenje. Bilo je teško, ali zato jako, jako slatko. Ove cure zaslužuju sve čestitke i pozornost svih. Na kraju moram zahvaliti stožeru koji je odradio vrhunski suport i djevojkama koje su s nama dijelile znoj i muku vrelih ljetnih dana i njihov doprinos utkan je u ovaj rezultat (Putica, Ivanišević, Stabile, Ljubić i Mühl). Bravo cure, bravo djeco, idemo dalje u nove pobjede – izjavio je za hks-cbf.hr ponosan na još jednu europsku reprezentativnu medalju Željko Ciglar.

Tihomir Begić

Foto: Prvenstvo završeno pobjedom i radošću hrvatskih kadetkinja/ fiba.basketball.com