Hrvatska ostala bez finala, ali ne i šanse za medalju i povratak u A Diviziju

Kadetska Hrvatska (U16) propustila je priliku plasirati se u finale Europskog prvenstva B divizije. U polufinalu  je bolji bio Portugal 49:45 (10:3, 16:14, 15:15, 8:13). Baš onda kad je najviše trebalo odigrati najbolje, kadetkinje su odigrale realizatorski najlošiju četvrtinu na cijelom prvenstvu što ih je najvjerojatnije i stajalo uspjeha. Za 10 minuta nisu postigle niti jedan koš iz igre nego samo 3 koša i to sve iz slobodnih bacanja. U ostalom dijelu utakmice igralo se uglavnom rezultatski izjednačeno, naše cure pokušale su stići u finišu, ali nije bilo ni snage ni koncentracije za to.

Portugal – Hrvatska 49:45 (10:3, 16:14, 15:15, 8:13)

  • Portugal: Vieira 5, Dos Santos 7,  Azulay 4, Goncalves 2, Goncalves 4, Frederico 5, Barros 2, Conceicao -, Baptista 2, Cruz -, Barreto 18, Roseiro -.
  • Hrvatska: B.Vunić 4, Rodek 0, I.Vunić 6, Nejašmić 11, Žanić -, Žaja 16, Jakovljević 3, Mateković 0, Kurdija 0,  Galunić 5, Josipović -, Pavić 3.

Hrvatska tijekom cijelog susreta nije imala rješenje za Portugalku Anu Barreto koja je bila daleko najbolja košarkašica na utakmici – i realizatorski i organizacijski (18 koševa i 9 skokova). Od kadetkinja Hrvatske Dorja Iva Žaja je u ovoj utakmici postigla 16 koševa uz 9 skokova, a Vivien Nejašmić je još jednom došla do double-double učinka s 11 koševa i 10 skokova.

U drugom polufinalu Slovenija je pobijedila Norvešku pa će tako Slovenija i Portugal odmjeriti snage za zlatnu medalju. Za brončanu medalju i treće mjesto, posljednje koje vodi u elitnu europsku A Diviziju, igrat će Hrvatska i Norveška. Utakmica za treće mjesto protiv Norveške, koju smo već pobijedili u grupnoj fazi, na rasporedu je danas, 24. kolovoza u 17.15 sati. Zahvaljujući FIBA You Tube kanalu prijenos uživo možete pogledati ovdje.

Tihomir Begić

Foto: Nije išlo protiv Portugala – Vivien Nejašmć u prodoru pored najbolje na utakmici  Portugalke Ane Barreto / fiba.basketball.com