Hrvatska nije iskoristila prvu meč loptu, Hrvatska – Latvija 69:83

Hrvatska nije iskoristila prvu meć loptu na putu prema EuroBasketu 2021. U Rigi je u drugoj kvalifikacijskoj utakmici u latvijskom balonu poražena od domaćina Latvije rezultatom 83:69. Jedino što je pozitivno u ovoj utakmici bila je izvrsna treća  četvrtina i poraz koji nije veći od 18 koševa razlike jer je Hrvatska upravo na ovaj dan prošle godine (14.11.) u prvoj utakmici pobijedila također u Rigi 83:65 protiv Latvije što bi moglo biti odlučujuće u veljači dogodine kada se igra treći i posljednji kvalifikacijski krug. Gdje će se igrati to u ovom trenutku nitko ne zna jer bi i to mogla diktirati pandemija koronavirusa kao što je diktirala i sastav Hrvatske za latvijski balon u kojem nije bilo naših važnih košarkašica Ivane Tikvić, Ive Slonjšak, Lee Miletić i Ive Ciglar.

Hrvatska – Latvija 69:83 (12:23, 15:21, 27:17, 15:22)

  • Hrvatska: Erjavec 1, Mašić 3, Periša 5, Begić 12, Ujević -, Džankić 1, Cvitković 6, Petrak 9, Dedić -, Premasunac 7, Silov -, Dojkić 25.
  • Latvija: Strautmane 2, Vitola 8, Babkina 20, Pilabere 14, Steinberga 19, Septe -, Pulvere 0, Jakobsone 6, Meldere 0, Melnika -, Laksa 11, Kreslina 3.

Trenutno stanje na ljestvici u kvalifikacijskoj skupini I u kojoj je Hrvatska jest sljedeći:

Međutim, bez obzira na izostanak naših navedenih reprezentativki, nikakvo opravdanje ne može biti onako slab ulazak u večerašnju utakmicu protiv Latvije u kojoj se nije znalo odgovoriti na presing Latvije po cijelom terenu, u kojoj je ekipu zahvatila panika i preplašenost. Hrvatska nije imala igračicu tipa Ive Ciglar koja zna stati na loptu, a ne upadati u jurnjavu koju je nametnula Latvija. Prečesto je gubljena lopta, upadalo se u udvajanje iz kojeg se lopta nasumice davala (najčešće u ruke protivnica). Čak 23 izgubljene lopte bilo je previše u odnosu na 10 latvijskih. Bilo je puno pogrešaka, šutiralo se nerezonski. U prvom poluvremenu, za dvije četvrtine, Hrvatska je postigla samo 27 koševa a toliko isto je uspjela dati samo u jednoj, trećoj četvrtini, koju je odigrala briljantno i u kojoj je veliku razliku od 27 koševa (14:41) svela na svega 7 koševa (54:61) Međutim, dalje nije išlo.

Najbolje u redovima Hrvatske i u ovoj utakmici bile su Ivana Dojkić sa 25 koševa i Ana-Marija Begić sa još jednim double-double učinkom (12 koševa i 11 skokova). Andrijana Cvitković postigla je 6 koševa i imala 9 skokova dok je igrom ugodno iznenadila Ana Petrak s 9 koševa, 3 skoka i 4 asistencije.

Kompletna ekipa Latvije zasluženo je pobijedila premda najvjerojatnije neće vidjeti Europsko prvenstvo. Zašto? Pogledajmo raspored utakmica u veljači 2021. godine:

4. veljače 2021. godine

  • Njemačka – Hrvatska i Latvija – Sjeverna Makedonija

6. veljače 2021. godine

  • Latvija – Njemačka i Sjeverna Makedonija – Hrvatska

Ako se pogleda aktualna ljestvica I skupine, onda je jasno da je ključna utakmica za prvu poziciju Njemačka – Hrvatska. Pobjednik iz te utakmice sigurno će osvojiti prvo mjesto i plasirat će se na EuroBasket 2021. Nerealno je očekivati da će Latvija pobijediti Njemačku ako to sada nisu uradili kad su bili kompletni i kad je Njemačka igrala bez svoje najbolje igračice Satou Sabally. Međutim, teoretski postoji šansa da i Njemačka i Hrvatska i Latvija natjecanje završe sa po tri pobjede i dva poraza. Njemačka tada treba pobijediti Hrvatsku, a Latvija Njemačku. Samo da na kraju ponovimo kako će svi bodovi svim ekipama u susretima sa Sjevernom Makedonijom biti brisani jer se neće računati protiv najlošije plasirane u skupini. No, pustimo vremenu da donese rasplet. Sve je danas nepredvidivo.

ŽENSKA KOŠARKA

Foto: Bilo je tu i faulova kojih po mišljenju košarkašica Hrvatske i nije bilo /fiba.com