Inja Butina, Katarina Matijević i Antonija Chiabov za sada spasile Hrvatsku od ispadanja u Diviziju B

Još jednim odličnim nastupom Inja Butina je, uz svesrdnu pomoć Antonije Chiabov i Katarine Matijević, produžila nadu Hrvatskoj da će se i dogodine natjecati u europskoj A Diviziji. Hoće li se to i ostvariti odlučuje sutrašnji ishod utakmice Hrvatska – Slovačka. Ona ekipa koja pobijedi ostaje u Diviziji A, a ona koja izgubi seli se u “drugu europsku ligu” – Diviziju B.

Bjelorusija – Hrvatska 59:73 (16:12, 17:19, 14:17, 12:25)

  • Bjelorusija: Sushchyk0, Khadzko 8, Kiuliak 6, Smarshko 8, Inkina 3, Yermachkova 3, Mikhno 5, Stsiapanava 6, Brych -, Tsarevich 6, Panasiuk 12, Lapo 2. Trenerica: Natallia Sachuk
  • Hrvatska: Pleš 0, Butina 28, Sarjanović 0, Rački 9, Matijević 12, Chiabov 18, Periša 0, Miličević 2, Jurjević -, Pračuk 4, Mršić -, Bura 0. Trener: Braslav Turić

Hrvatska je započela u sastavu Pleš, Butina, Matijević, Chiabov i Periša i serijom 6:0 otvorila utakmicu. Reagirao je odmah trener Bjelorusije, kako bi prekinuo tu uspješnu seriju, pozvao time-out i potom se Bjelorusija trznula i rezultat smanjila na 5:8. Hrvatska potom čak 3:32 sec nije postigla koš, a Bjelorusija je 1:41 sec do kraja prve četvrtine tricom Marharyte Mikhno izjednačila na 10:10, potom prešla u vodstvo i prvu četvrtinu završila prednošću 16:12.

Druga četvrtina počela je novim koševima Bjelorusije i Inja Butina je u tim trenucima imala i odvažnosti i snage i koncentracije te držala rezultatski priključak Hrvatske. Postigla je šest koševa zaredom, a Lana Rački tricom je poravnala rezultat na 21:21. Butina iz slobodnih bacanja dovodi opet Hrvatsku u vodstvao, Antonija Chiabov “podebljava” rezultatsku razliku i Hrvatsku diže na 24:21. Međutim, Bjeloruskinje opet sustižu i prelaze u vodstvo 28:26 dok su naše juniorke neshvatljivo, kao i na cijelom prvenstvu, nastavile gubiti lopte. Ipak naša najbolja juniorka na ovom prvenstvu Inja Butina uspijeva svojim trinaestim košem u utakmici poravnati na 28:28. Međutim, Valeryia Smarshko pogađa tricu i postavlja rezultat na 31:28, potom ista igračica iz slobodnih bacanja postiže 32:28 za Bjelorusiju. Turić uzima time-out, želi odmoriti Butinu i Chiabov za nastavak još jedne teške utakmice za ovu ekipu,  koja je bez Butine i Chiabov na parketu ipak nešto sasvim drugo. Konačni rezultat druge četvrtine je 19:17 za Hrvatsku, a prvog poluvremena 33:31 za Bjelorusiju. Neizvjestan nastavak visio je u zraku tim više što Hrvatskoj treba pobjeda ako misli igrati sutrašnju odlučujuću utakmicu protiv Slovačke za očuvanje juniorskog europskog statusa u Diviziji A. Naime, Slovačka je ta ekipa s kojom će se pobjednik iz ove utakmice sutra sastati u utakmica koja rezultira očuvanjem ili gubitkom statusa Divizije A. Slovačka je pobijedila Englesku i poslala je već danas u Diviziju B gdje će se natjecati dogodine. Tko će u Diviziju B iz ove utakmice, Bjelorusija ili Hrvatska, tko će produžiti nadu opstanka do sutra, odgovor će dati slijedeće dvije četvetine.

Treću četvrtinu Bjeloruskinje su otvorile tricom (36:31), Pračuk je uzvratila tricom i smanjila na 37: 38, Butina svojim sedamnaestim košem dovodi Hrvatsku u vodstvo 39:38 i iz dodatnog slobodnog bacanja na 40:38. Bjeloruskinje u slijedećem napadu griješe, Chiabov kažnjava tu pogrešku i dovodi Hrvatsku u vodstvo 42:38. Potom slijedi kanonada bjeloruskih trica za  rezultat 41:42 (Panasiuk), 44:42 (Tsarevich), 47:42 (Yermachkova) da bi Butina, prije nego što je trener Turić zvao time-out, iz dva slobodna smanjila na 47:44. U slijedećem napadu sudac svira pogrešno vođenje lopte Bjelorusiji, a danas vrlo dobra Chiabov poentira za 46:47. Bjeloruskinjama su u tim trenucima glavno oružje postale trice koje su srećom promašivale, a Butina je iz dva slobodna bacanja, nakon faula nad njom, postavila rezultat na 48:47 za Hrvatsku. Još samo deset minuta ostalo je da se vidi koja ekipa porazom odlazi u Diviziju B.

Posljednja četvrtina započela je košem fantastične Butina i rezultatom 50:47 za Hrvatsku. Međutim, opet slijedi bjeloruska trica za poravnanje 50:50. Nakon što su potom Bjeloruskinje pogrešno dodale loptu i faula nad njom Antonija Chiabov iz slobodnih bacanja postavlja rezultat na 52:50 za Hrvatsku. Kiuliak iz slobodnih bacanja smanjuje na 52:51 za Hrvatsku, Matijević promašuje u slijedećem hrvatskom napadu, a Panasiuk opet tricom pogađa i odvodi rezultat na 54:52. Prava drama, a vrijeme neumitno teče. Turić uzima dva time-outa za posljednje dogovore jer popravnog više biti neće. Katarina Matijević po završetku time-outa promašuje oba slobodna bacanja, ali i hvata loptu u napadu nakon promašaja i poentira za izjednačenje 54:54. Bjeloruskinje (Stsiapanava) u slijedećem napadu promašuju, Butina hvata loptu, potom je fauliraju a ona iz dva slobodna pogađa jedno i postavlja rezultat 55:54 za Hrvatsku. Panasiuk promašuje tricu, Khadzko pravi skok u napadu, dodaje Mikhno koja također promašuje tricu, Chiabov skače, a Matijevićka najprije u novom napadu povećava na 57:54 za Hrvatsku te iz dodatnog slobodnog postiže 58:54. Hanna Tsarevich smanjuje na 58:56 iz slobodnih bacanja nakon prekršaja Chiabov. Još je bilo 3:40 do kraja kada je danas vrlo zapažena i raspoložena Antonija Chiabov iz slobodnih bacanja povisila predsnost Hrvatske na 60:56. Lana Rački u novom napadu pravi prekršaj nad Tsarevich, a ova promašuje oba slobodna bacanja, Matijević skače (11 skok), a Rački zabija tricu i odvodi rezultat na 63:56 za Hrvatsku. Marharyta Mikhno promašuje u napadu koji je slijedio, Anastasiya Sushchyk faulira Butinu koja pogađa oba slobodna za rezultat 65:56 za Hrvatsku. Bjeloruskinjama je vrijema “prijetilo”, one su za glavno oružje izabrale trice, Mikhno je novu pšromašila, Sushchyk faulirala Matijevićku, a ova je s dva precizna slobodna postavila rezultat na 67:56. Samo 1:59 do kraja Khadzko griješi, baca loptu u out, potom su nakon time-outa napravile faul nad Matijević, a ona je opet oba pogodila za 69:56. Trica Lane Rački ubila je u Bjeloruskinjama svaku nadu – 72:56, pobjeda se već nazirala. Kiuliak iz očaja šutira tricu i promašuje, Rački gubi loptu, Butina nakon bjeloruskog time-outa jedno slobodno bacanje promašuje a jedno pogađa te postavlja rezultat na 73:56. Khadzko u posljednjem napadu pogađa tricu i postavlja konačan rezultat 73:59 za Hrvatsku. Hrvatska je pobjedom Bjelorusiji spakirala kufere za B Diviziju, a njoj je ostalo da i sutra odigra odličnu utakmicu protiv Slovačke i Hrvatskoj spasi Diviziju A. Držimo fige da današnju igru ponove najefikasnija Inja Butina (28 koševa i 6 asistencija) te dvije danas odlične juniorke koje su postigle double-double učinak Antonija Chiabov (18 koševa i 10 skokova) i Katarina Matijević (12 koševa i 12 skokova).

Foto: Braslav Turić – još samo pobijediti Slovačku i Hrvatska ostaje u europskoj Diviziji A / Snimio: u18women.fibaeurope.com

1 KOMENTAR

  1. Svaka čast cure! Još sutra izdržite i razveselite nas. Znamo da vam nije lako, ali nije ni nama. Idemo do pobjede protiv Slovačke. Bolje ste, to ne zaboravite i to pokažite i nikog se ne plašite. Samo hrabro i junački. Turiću, ne daj se. Svaka čast što si i ti i Šućurović prihvatili voditi ove djevojke koje, znamo, nisu “generacija koja obećava” ali su naše – Butina, Chiabov, Matijević, Rački, Pleš.- IDEMO! Još samo jednu pobjedu nam priuštite! Bit će velika ko zlato Evrope.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime