Hrvatska mlada reprezentacija izgubila u produžetku u Sofiji od Njemačke

Promašena slobodna bacanja Hrvatsku su stajala poraza protiv Njemačke na otvaranju Fiba U-20 European Challengers turnira u Sofiji. Samo 5 realiziranih od njih 20 bila je “Ahilova peta” Nemecovih košarkašica. Utakmica je u regularnom dijelu završila neodlučeno 39:39, ali su Njemice produžetak riješile u svoju korist 8:6 i zasluženo slavile. Hrvatska je imala posljednji napad i priliku da tricom osigura pobjedu, ali ju Gabriela Grizelj nije pogodila.

Hrvatska – Njemačka 45:47 (11:10, 13:16, 9:0,6:13, 6:8)

  • Hrvatska: Turkalj 3, G.Grizelj 0, Bilić 6, Haklička 5, Ćurić 9, Deidda 0, Bošnjak 0, Mandić 8, Tuftan 0, Savić 0, Jurič 14. Trener: Dean Nemec, pomoćni trener: Marin Mijaljević
  • Njemačka: Helmig 2, Mayer 0, Rosmeyer 12, Nufer 0, Poros 0, Kiefer 0, Bessoir 7, Reichert 20, Konstantinidou  0, Stach -, Kleinne-Bek 3, Polleros 3. Trener: Sidney Marie Parsons, pomoćni treneri: Serena Leon G.Benavente i Stephanie Wenger

Josipa Jurič bila je prvo ime naše reprezentacije. Bila je najefikasnija a samo jedan skok joj je nedostajao do double-doublea kojeg je kod reprezentacije Njemačke uspjela ostvariti njihova najbolja igračica Marie Reichert (20 poena i 11 skokova). Ani Mandić su nedostajala samo dva poena za isti učinak (8 poena i 11 skokova).

Ana Haklička u prodoru na koš Njemica /fiba.basketball

Dean Nemec, trener mlade reprezentacije Hrvatske: “Prije utakmice dogovorili smo da idemo sa 100 i više posto pa što bude i treba biti iskren i reći da su energetski sve dale najviše što su mogle. Tijekom utakmice puno puta se tražila izmjena jer se više nije moglo. Njemice su objektivno više, jače i ipak spremnije u ovom trenutku. Nadoknađivali smo cijelo vrijeme taj energetski deficit borbenošću, a presudila su nam bacanja. Samo 5 od 20 je nedovoljno za dobiti utakmicu i tu je matematika neumoljiva. Zašto smo promašivali? Fizički napor, prva utakmica, nove lopte, novi obruči, pritisak, velika želja… Puno je razloga, ali je činjenica da u utakmici u kojoj su koševi padali na kapaljku i napadi se igrali pod ručnom nismo mogli pobijediti s 25% pogođenih bacanja. Naravno da ćemo morati igrati bolji napad ubuduće, ali bit će lakše ako bacanja dovedemo do uobičajenih 70-80%. Sutra nas nažalost očekuje još teža utakmica protiv Talijanki, europskih prvakinja u ovom godištu.”

Ana Mandić, reprezentativka Hrvatske: “Danas nije nedostajalo borbenosti i želje, pokazale smo da se možemo boriti s velikim reprezentacijama, ali ostaje žal za porazom.”

Ana Haklička, reprezentativka Hrvatske: “Danas je utakmica bila puna borebenosti i želje s obije strane. Borile smo se do kraja,ali na žalost nismo uspjele pobijediti. Sutra nas čeka također jaka utakmica protiv Italije gdje moramo imati isti pristup kao i danas i pokazati da možemo!”

Sutrašnju utakmicu protiv Italije, koja je na rasporedu u 16 sati, možete gledati na YouTube kanalu KS Bugarske i mrežnoj stranici FIBA U20 European Challenger za žene.

ŽENSKA KOŠARKA /Tihomir Begić

Foto: Hrvatska U20 /fiba.basketball