Hrvatska gotovo duplirala Estoniju

Hrvatska ženska reprezentacija upisala je pobjedu u kvalifikacijskoj utakmici za EuroBasket 2017 protiv Estonije 86:45 (23:9, 20:12, 17:14, 26:10). Nakon pobjede protiv Estonije, Hrvatska putuje za Clermont Ferrand (FRA) gdje u srijedu, 23. studenog 2016. igra svoju posljednju kvalifikacijsku utakmicu protiv Francuske i gdje ima priliku izboriti EuroBasket 2017.

Hrvatska igra Kvalifikacijsku skupinu B zajedno s Nizozemskom, Estonijom i Francuskom. Za izravan plasman na EuroBasket 2017 Hrvatska bi trebala osvojiti prvo mjesto u skupini ili biti među šest najbolje drugoplasiranih reprezentacija. Hrvatska dosad ima tri pobjede (Estonija, Nizozemska, Estonija) i dva poraza (Nizozemska, Francuska). Hrvatska je odlično ušla u utakmicu. Raspoložena petorka Shavonte Zellous, Jelena Ivezić, Ivana Tikvić, Nina Premasunac i Ana Lelas pokazale su kako je Hrvatska odlično odradila kratki dio priprema.

– Danas smo pokazale da s odličnom i agresivnom obranom možemo puno pridonijeti u napadu. Imali smo energiju koju je trener od nas zahtijevao kroz cijeli tjedan i mislim da smo napravili i u obrani i u napadu jako dobar posao. Jednostavno, danas su sve cure dale sve od sebe i tako se igra za hrvatsku reprezentaciju –  rekla je Ivana Dojkić nakon utakmice u kojoj je debitirala za seniorsku reprezentaciju Hrvatske.

Izbornik Braslav Turić: “Ako ovo uzmemo kao nekakvu generalnu probu za utakmicu s Francuskom i ako sublimiramo malo ovo što smo radili ovaj tjedan – to je to. Ispalo je više nego dobro. Trenirali smo ovakav model košarke, s puno agresivne obrane, s dosta preuzimanja, s tranzicijsko-napadačkom igrom. To se večeras pokazalo dobro, a nadam se da će biti uspješno i u Francuskoj.”

Hrvatska – Estonija 86:45 (23:9, 20:12, 17:14, 26:10)

  • Hrvatska: Zellous 8, Ivezić 12, Borović 5, Sandrić 10, Tikvić 7, Džankić 7, Pačkovski 2, Lelas 7, Premasunac 13, Buzov 2, Dojkić 9, Begić 4. Izbornik: Braslav Turić, pomoćnici: Vladimir Englman i Ivan Meheš
  • Estonija: Sokman, Puu 18, Bratka 3, Piibur 5, Mesila-Kaarmann 6, Perv 3, Lilleallik 3, Rits 5, Laurimaa, Adelbert, Tael, Kasemagi 2.Izbornik: Jaanus Levkoi

Utakmica je odigrana pred solidno ispunjenim tribinama sportske dvorane Trnsko, a utakmici je nazočio i danas izabrani novi predsjednik Hrvatskog košarkaškog saveza Stojko Vranković te članovi HKS-ovog Stručnog stožera za žensku košarku.

Foto: Ivana Dojkić u prodoru na koš Estonki / fibaeurope.com