Hrvatska – Crna Gora 87:43

Hrvatska ženska košarkaška reprezentacija večeras je u Poreču odigrala prvu pripremnu utakmicu, pred predstojeći EuroBasket, u kojoj su uvjerljivo svladale reprezentaciju Crne Gore rezultatom 87:43

Prvih pet minuta utakmice proteklo je u izjednačenoj igri dvaju ekipa, no naše su košarkašice nakon toga ubacile u brzinu više i već do konca prve četvrtine stekle prednost od 8 poena razlike (22:14). Nakon što su uspješno zaključile prvih 10 minuta igre, izabranice Stipe Bralića još su furioznije ušle u drugu četvrtinu na čijem su startu napravile seriju od 12:0 i do polovice druge četvrtine odvojile se na +20 (34:14), a  Crna Gora do kraja prvog poluvremena nije uspijevala pronaći odgovor na igru Hrvatske te se na predah otišlo sa rezultatom (39:21) za našu reprezentaciju.

Iva Slonjšak na kvalifikacijskoj utakmici protiv Njemačke /Snimio: FIBA

I nastavak susreta donio je istu sliku, Hrvatska je dominantno kontrolirala događanja na terenu, te Crna Gora  izostankom četri svoje važne igračice (Markeisha Gatling, Jelena Dubljević, Milica Jovanović i Sofija Živaljević) nije bila u mogućnosti ozbiljnije priprijetiti našim košarkašicama. Koliki-toliki otpor pružile su tek u kratkom razdoblju treće četvrtine kada su prišle na -16 (49:33), no nakon toga naše su košarkašice napravile novu seriju od 8:2 i u posljednjih 10 minuta igre ušle su sa +22 (57:35), a fantastičnom posljednjom dionicom igre koju su dobile rezultatom 30:8 tu prednost samo su dodatno povećale sve do konačnih 44 poena razlike!.

Najefikasnija u redovima naše reprezentacije bila je Iva Slonjšak sa 13 postignutih poena 5 skokova i 2 asistencije, 11 poena postigla je Karla Erjavec uz 3 skoka, 7 asistencija i stopostotnu realizaciju iz igre, po 10 poena postigle su Lea Miletić i Nina Premasunac, dok su Ivana Dojkić i Ana-Marija Begić postigle po 8. Kod Crnogorki ni jedna igračica nije postigla dvoznamenkast broj poena, a najefikasnije su bile Božica Mujović sa 9, te Kristina Raković sa 8 koševa.

Hrvatska – Crna Gora 87:43 (22:14, 17:7, 18:14, 30:8)

  • Hrvatska: Periša 6, Begić 8, Slonjšak 13, Tikvić 6, Dojkić 8, Erjavec 11, Mašić 3, Marić 3, Cvitković 2, Petrak 0, Premasunac 10, Silov 0, Tadić 4, Miletić 10, Hajdin 3-
  • Crna Gora: Pašić 6, Živković 4, Mujović 9, Kovačević 2, Lazarević 3, Aleksić 2, Raković 8, Jakšić 7, Bigović-, Ščepanović 0. Leković 2, Drobnjak 0.

Stipe Bralić, izbornik Hrvatske: “Evo, nakon 12 dana odigrali smo prvu prijateljsku utakmicu protiv reprezentacije Crne Gore. U većem dijelu utakmice to je izgledalo jako dobro, pogotovo obrambeno. Svih 15 igračica koje su na pripremama su dobile svoju priliku da pokažu što mogu. Obrana je bila dosta dobra, čak smo i u napadu imali dobrih segmenata igre, dobrih šuteva, dodavanja, ali se vidi da tu treba još uigranosti što je sasvim jasno jer smo još na početku. Trkom, snagom, obranom smo se u ovoj utakmici nametnuli ekipi Crne Gore i zasluženo pobijedili.”

Iva Slonjšak, reprezentativka Hrvatske: “Odigrali smo prvu utakmicu, protiv Crne Gore, nakon 12 dana priprema. Vidjeli smo i dobre i loše stvari, odnosno koje stvari možemo popraviti i u kojim segmentima napredovati. Smatram da smo napadački dobro odreagirale, iako se vidi da neko vrijeme nismo igrale zajedno i da će nam trebati još malo da se uigramo. Što se tiče obrane i zagrađivanja, mislim da su to segmenti na kojima ćemo trebati malo poraditi te tu vidim puno mjesta za napredak u našoj igri.”

Jelena Škerović, izbornica Crne Gore: “Za nas je ovo treća utakmica u četiri dana. Hrvatska je ušla sa više energije, već se u drugom poluvremenu osjetilo to da nam je treća utakmica u kratkom razdoblju, ekipa je bila dosta umorna. Mi nismo iskoristili naše šanse u napadu i Hrvatska je to dobro kaznila kontrama i polukontrama.”

Ista dva suparnika ponovno će u Poreču snage odmjeriti već sutra sa početkom u 18:30. sati. Potom slijede dvije pripremne utakmice protiv reprezentacije Bosne i Hercegovine koja, kao i Crna Gora, sudjeluju na Europskom prvenstvu 2021. godine.

ŽENSKA KOŠARKA/Krešimir Dabić

Foto: Podbacivanje na pripremnoj utakmici Hrvatska – Crna Gora u Poreču / FBHKS