Hrvatska će i treći kvalifikacijski ciklus za EuroBasket 2021. igrati u Rigi

Europski Odbor FIBA-e danas je u Munchenu odredio u kojem će se gradovima igrati treći kvalifikacijski ciklus za sudjelovanje na ženskom košarkaškom prvenstvu Europe – EuroBasketu 2021. Skupina I, u kojoj je Hrvatska, opet je dobila Rigu i sada je jasno da je Riga suđena Hrvatskoj i da će svoje sudjelovanje morati izboriti u Rigi, tamo gdje je igrala drugi kvalifikacijski krug. Evo pregleda kako je FIBA Europe odlučila:

Podsjetimo da je Hrvatskoj preostalo odigrati još dvije utakmice – ključnu protiv Njemačke 4. veljače 2021. godine i totalno beznačajnu protiv Sjeverne Makedonije koja je na posljednjem mjestu u I skupini i protiv koje se u konačnici bodovi neće računati. Ljestvica trenutačno izgleda ovako:

Utakmice koje u veljači 2021. godine slijede u našoj skupini su:

  • Njemačka – Hrvatska (4. veljače 2021.)
  • Latvija – Sjeverna Makedonija (4. veljače 2021.)
  • Latvija – Njemačka (6. veljače 2021.)
  • Sjeverna Makedonija – Hrvatska (6. veljače 2021.)

Hoće li Hrvatska iz Rige donijeti ulaznicu za EuroBasket 2021. godine – znat ćemo u veljači. Hoćemo li biti kompletni, kao što nismo bili u drugom krugu, hoće li korona uhvatiti nekog drugog pa da opet ne budemo kompletni i hoće li uopće ova pošast i tada prestati i kako će biti u veljači – tko to zna, ali s Tikvić i Slonjšak i još nekima Hrvatska bi trebala izgledati puno bolje. U ovom trenutku igra nam samo jedna karta – Njemačka. I Hrvatska njima, također. Ništa nije gotovo. Sreća da u drugom krugu Hrvatska nije izgubila više od 18 koševa razlike! Možda baš to bude presudno, ali… Pobjeda nad Njemačkoj jedino nas izravno vodi u Francusku i Španjolsku 2021. godine. kao i svih devet prvoplasiranih ekipa iz devet kvalifikacijsklih skupina. Pet najbolje drugoplasiranih također će ići, ali je li nam trebala ta neizvjesnost.

Tihomir Begić

Foto: Ivana Tikvić u borbi za loptu na utakmici Hrvatska – Njemačka u Zaboku / fiba.com