Hrvatska bez EuroBasketa 2017. u Češkoj

Hrvatska ženska seniorska košarkaška reprezentacija nije se uspjela plasirati na europsko prvenstvo 2017 u Češkoj. U odlučujućoj utakmici sinoć ih je pobijedila reprezentacija Francuske pred punim tribinama u Clermont Ferrandu. Atmosfera u dvorani “Maison des Sports” bila je vrhunska, utakmica također, ali je očita razlika u kvaliteti ove dvije reprezentacije presudila. Tako je ciklus od tri uzastopna nastupa Hrvatske na najvećim reprezentativnim europskim smotrama prekinut.

Francuska – Hrvatska 84:65 (22:13, 24:12, 23:22, 15:18)

  • Francuska: Miyem 17, Tchatchouang 10, Dumerc 0, Michel 13, Ayayi 10, Filip 8, Gaye 3, Ciak 8, Johannes 6, Amant 8, Epoupa 2, Bouderra 2. Trenerica: Valerie Garnier, pomoćnici: Grégory Halin i Olivier Lafargue
  • Hrvatska: Zellous 9, Ivezić 7, Borović 3, Ssndrić 6, Tikvić 2, Džankić 5, Pačkovski 7, Lelas 13, Premasunac 5, Buzov 5, Dojkić -, Begić 3. Trener: Braslav Turić, pomoćnici: Vladimir Englman i Ivan Meheš.

Hrvatska je odigrala dobru utakmicu, posebno u drugom poluvremenu. Francuska je vrlo snažno ušla u utakmicu i riješila je u prvom poluvremenu koje je završilo 46:25. Ogromna prednost na centarskim pozicijama i skok na strani Francuske (41 Francuske i 27 Hrvatske) ali i njezina kolektivnija igra (28 asistencija Francuske i 11 Hrvatske) presudne su bile. Najefikasnija u Hrvatskoj Ana Lelas sa 13 koševa, ali je posebno dobar dojam ostavila Lana Pačkovski. Kod Francuskinja, izvrsnih na svim pozicijama, najefikasnija je bila Endene Miyem sa 17 koševa.

– Bilo je teško. Jednostavno nismo mogli odgovoriti na njihovu snagu i visinu. Nadskakali su nas, bili smo dekoncentrirani na slobodnim bacanjima… Francuska je u ovom trenutku bolja ekipa od nas – izjavio je za HKS-ovo portal izbornik Hrvatske Braslav Turič.

Francuska je savršeno rekordno prošla kvalifikacije za Euro 2017. godine sa 6 pobjeda u 6 utakmica. Pobjedom protiv Hrvatske 84:65 pred gotovo 4400 gledatelja u Clermont-Ferrand, igrači Valérie Garnier ispunili su obećanja i dali vrlo lijepu sliku francuske ženske košarke. Sada su oči uprte u Češku i Eurobasket  koji će se održati u u Pragu i Hradec Králové  od 16. do 25. lipnja iduće godine. Ždrijeb Eura održat će se 9. prosinca.

Inače, na EuroBasket 2017. u Češkoj plasirale su se kroz kvalifikacije Grčka, Crna Gora, Slovenija, Bjelorusija, Mađarska, Rusija, Španjolska, Belgija, Italija, Srbija, Turska, Francuska, Latvija, Slovačka i Ukrajina te izravno domaćin Češka. Kao najbolje drugoplasirane reprezentacije, njih šest, plasirale su se Latvija (A), Crna Gora (C), Srbija (D), Slovačka (E), Grčka (F) i Bjelorusija (G). Kao drugopalsirane u svojim grupama nisu uspjele Hrvatska (B), Izrael (H) i Švedska (I).

Foto: Ana Lelas i Endene Miyem, najefikasnije košarkašice susreta Francuska – Hrvatska / fibaeurope.com