Hrvatska 19. na svijetu, napredovala dva mjesta na Fibinoj ljestvici

Hrvatska na Olimpijskim igrama u Londonu 2012.

Točno na dan kad smo pisali komentar i pitali se gdje je Hrvatska na europskoj ženskoj košarkaškoj sceni, FIBA je kao svjetska krovna košarkaška organizacija ažurirala poredak najboljih ženskih košarkaških reprezentacija u svijetu. I te kako je ostala zapažena činjenica da najveća svjetska smotra, Olimpijske igre u Londonu 2012., nije prošle bez sudjelovanja košarkašica Hrvatske. I Eurobasket 2013, također. Sve to pridonijelo je da Hrvatska na toj listi zabilježi napredak – za dva mjesta je bolja nego prije pa je sada 19. Kompletan i najnoviji Fibin poredak možete vidjeti ovdje.

Svjetskom ženskom košarkom i dalje vlada Amerika. Najbolje su, a i druga dva mjesta, drugo i treće, nisu doživjela nikakve promjene i rezervirana su za Australiju i Rusiju. Znači, najbolja ženska košarka u Europi igra se u Rusiji, a od ostalih promjena vrijedi naglasiti onaj Francuske. Naime, kako su na ovogodišnjem Eurobasketu osvojile drugo mjesto, Francuska je sada na četvrtom mjestu, gdje su prije bile Čehinje – sada 5. najbolja ženska reprezentacija na svijetu.

Od 16. do 25. mjesta ima nešto više promjena. Japanke su na 17. mjestu, ispred reprezentacije Malija, a taj napredak je proizišao iz činjenice da su postale prvakinje Azije, prvi put u 43 godine, Reprezentacija Angole, kao prvakinje Afrike, podigla se za čak tri mjesta i sada su odmah iza Hrvatske.

Ako bismo govorili samo o europskim ženskim košarkaškim reprezentacijama na ovom poretku, onda možemo reći da se Hrvatska nalazi među sedam najboljih – Rusija (3.), Francuska (4.), Češka (5.), Španjolska (6.), Turska (13.), Litva (15.) i Hrvatska (19.). Iza nas su ostale Grčka (22.), Italija (28.), Srbija (29.), Slovačka (33.), Crna Gora (34.),…

Devetnaesti smo na svijetu. Ovakvi kakvi smo! Nije loše rekli bismo. Zapravo i više nego dobro. A gdje bismo tek bili da se još puno organiziranije posvetimo sustavnom razvoju hrvatske ženske košarke i kvalitetnijem i pravednijem financiranju i investiranju u nju?!

Foto: Hrvatska na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. / fiba

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime