Gost trener: Šime Vidaković

Današnji gost ŽENSKE KOŠARKE je Šime Vidaković, zadarski stručnjak, koji je u dosadašnjoj karijeri imao širok spektar košarkaških aktivnosti. Njegov rezime uključuje uloge glavnog i pomoćnoga trenera u seniorskim ekipama (KK Jolly JBS, KK Trogir, KK Zagreb, Žkk Zadar, ŽKK Split, mlade reprezentacije Hrvatske), ulogu trenera u mlađe dobnim kategorijama (KK Cibona, KK Zagreb, ŽKK Trešnjevka), ulogu kondicijskog trenera (U-16 HR, KK Zagreb, ŽKK Zadar, ŽKK Split), te individualan rad s igračima i igračicama (Bagarić, Giriček, Tomić, Popović ). Kroz svo akumulirano iskustvo Šime je s nama htio podijeliti svoj osvrt na jednu zanimljivu temu “Stvaranje dobre atmosfere u ekipi”. Svi znamo da uz najbolju taktiku, pripremu, skauting, ekipa ne može dosegnuti svoj maksimum bez pravilo podijeljenih uloga i dobre kemije u ekipi. Treneri su naučeni na edukaciju kroz live predavanja, odnedavno i više kroz webinare, a nadamo se da će vam se svidjeti ovaj način “pismenog predavanja” jedne teme. Uživajte…

🏀 STVARANJE DOBRE ATMOSFERE U EKIPI

➡️ Pri okupljanju neke sportske ekipe na početku priprema za novu sezonu, bezbroj puta čuli smo kako je atmosfera odlična, a onda nakon prvih poraza često krenu problemi. Zar atmosfera stvarno najviše ovisi o rezultatu ili postoje važniji faktori!? Atmosfera se gradi isto kao i sportska forma, sustavno i dugotrajno, a uspješna podjela uloga je od presudne važnosti za stvaranje dobre kemije u ekipi. Odlučio sam podijeliti svoja razmišljanja i biti ću sretan ako kroz ovaj kratki osvrt mogu pomoći u stvaranju dobre atmosfere.

Stvaranje dobre atmosfere u ekipi kroz četiri koraka:
1. Upoznavanje igračica i igrača,
2. Otkrivanje vrlina,
3. Stvaranje sustava igre,
4. Određivanje uloga.

🏀 1. Upoznavanje igračica i igrača

➡️ Prvi korak bio bi dobro upoznati osobe s kojima ćemo surađivati, što možemo najbolje napraviti putem individualnog razgovora ili različitih upitnika.Pitanja na koja nam trebaju odgovori mogu biti:
● Koliko dugo treniraš košarku?
● Koje pozicije igraš/koju primarno?
● Koju poziciju voliš igrati?
● Voliš li donositi važne odluke ili ti je lakše da ih drugi donose?
● Imaš li problem startati utakmicu/ući s klupe u igru?
● Da li te se lako isprovocira i što te može isprovocirati?
● Imaš li strahove dok treniraš, ili igraš? Npr: Šutirati nakon promašaja, preuzeti odgovornost kad drugima ne ide, konflikti sa suigračicama i suigračima, naporni treninzi, ozljede…
● Koje su tvoje prednosti, a koje mane u igri (tehničke, taktičke, psihološke, kondicijske.) i dr.

🏀 2. Otkrivanje vrlina

➡️ Nakon što smo kroz razgovor i različite upitnike upoznali naše igračice i igrače i čuli njihovo mišljenje o svojoj igri, lakše ćemo započeti potragu za njihovim vrlinama u samom treningu. Poticanje razvoja vrlina je od presudne važnosti jer na tom području svi se dobro osjećaju te je plodno tlo za razvoj samopouzdanja. Razvoj vrlina podrazumijeva istovremeno i otklanjanje mnogih mana.
Prvo što radimo je vježbanje individualne tehnike i taktike. Postavljamo tri seta vježbi i to za bekove, krila i centre te svaki igrač i igračica prolaze minimalno dva seta vježbi, ovisno o potencijalu koji posjeduju. Najpotentniji prolaze sva tri seta.
Unutar tih setova vježbamo različite situacije u igri, npr: promjene i finte, dodaj i idi, pick and roll, hand off, igra bez lopte, različite vrste završnica itd. Nakon toga kroz igru 1na1, 2na2 i 3na3 dovodimo igrače i igračice u situacije u kojima se dobro snalaze i otkrivamo, npr: tko dobro stvara višak, tko taj višak zna zadržati i iskoristiti, a tko i na koji način uspješno realizira situaciju postignutim košem, itd.

🏀 3. Stvaranje sustava igre

➡️ Sada kada smo otkrili u kojim zadacima u igri se igračice i igrači dobro osjećaju, cilj nam je njihove individualne kvalitete uklopiti u zajedničku cjelinu odnosno sustav igre. U ovom trenutku bi već trebali znati kakav sustav igre bi odgovarao našem timu.
Npr: Ako imamo igračice i igrače koji mogu kvalitetno stvarati višak u igri 1na1 licem, u pick and roll-u i imaju dobar statički šut, a slabiji su u igri leđima košu i igri bez lopte, postavit ćemo dribble drive igru sa puno PnR situacija i spot-up šuteva.
Ako pak imamo ekipu koja dobro igra bez lopte i leđima košu, možemo igrati razne kombinacije flex napada sa šutiranjima iz različitih vrsta blokada, te spuštanjem lopte na post igrače.
Ista pravila vrijede i za postavljanje sustava igre u obrani gdje nam je cilj dovesti ekipu da igra onakvu obranu u kojoj će ostvariti svoj puni potencijal.

🏀 4. Određivanje uloga

➡️ Posljedica prethodnih koraka biti će pravilno postavljanje hijerarhije u ekipi koja je od presudne važnosti za izgradnju dobre atmosfere sa početka priče.

Tako ćemo kroz kratki period pomoću dobivenih informacija definirati:
– Tko igra koju poziciju u igri
– Tko kreira igru i na koji način
– Tko je nositelj radnog aspekta igre (skok, blokade, čuvanje najboljih napadača/ica…)
– Koja je početna petorka, zamjene, minutaža…
– Za koga se napadi igraju primarno, za koga sekundarno
– Za koga se igraju specijali i tko završava ključne akcije
– Tko je kapetan/ica ekipe, a tko odlazi napuniti bočice vodom kad je time out, i još mnoge druge uloge koje postoje u jednoj sportskoj ekipi.

Sada atmosfera u ekipi ne ovisi više samo o pobjedama i porazima već iza sebe ima nešto što definira zadovoljstvo svakog pojedinca i pojedinke, a to je da su njihove kvalitete prepoznate, razvijane i usmjerene za dobrobit zajedničkog cilja.

Foto: Šime Vidaković