Gospićka košarka – što i kako dalje!?

– Proveo sam ovdje lijepe četiri godine, tri puta smo osvajali dvostruku krunu, žao mi je što se nisam uspio oprostiti naslovom – izjavio je na kraju ovogodišnjeg doigravanja za prvakinje Hrvatske trener Gospića Stipe Bralić, aktualni izbornik najbolje ženske reprezentacije Hrvatske, koja će ovo ljeto sudjelovati na Europskom prvenstvu u Francuskoj.

Znači, posve je jasno da Stipe Bralić više neće raditi u Gospiću, da je njegov odlazak definitivan, da je tih godina s Gospićem ostvario niz zapaženih uspjeha. U vremenu dok je vodio košarkašice Gospića poklopilo se niz drugih okolnosti koje su mogle i jesu donijele sjajne rezultate. Od činjenice da su tada moćni gospićki političari, u prvom redu Zdravko Milinović pa potom i Milan Kolić, prigrlili gospićku žensku košarku, da su joj se stavili na čelo i gotovo se  identificirali s njom, pa sve do toga da su za Gospić igrale sve same vrsne igračice – hrvatske reprezentativke Anđa Jelavić, Jelena Ivezić, Sandra Mandir, Marija Vrsaljko (danas Režan), Emanuela SalopekSena Pavetić, zatim slovenske Eva Komplet, Martina Dover itd., uvijek pojačane sa po jednom-dvije vrsne crnopute košarkašice koje su Gospiću redovito bile kao sol hrani. Bila je to dobitna kombinacija.

No, neka druga vremena stigla su. Recesijska. Manje je novaca za košarku, manje su moćni političari, koji su bili vjetar u jedra gospićkoj košarci, izvrsne košarkašice otišle su iz Gospića za boljim aranžmanima ali i potražile afirmaciju diljem Europe u mnogo jačim ligama i jačim klubovima. Gospić je ostao sam i prošle godine s pitanjem – što će biti dalje? Stipe Bralić, Milinović i Kolić sa suradnicima uspjeli su “skrpiti ekipu” koja je, unatoč svemu, i dalje mogla biti u vrhu hrvatske ženske košarke. Ali, morala se odreći ženskog košarkaškog primata. Da stvar bude bolnija – baš na svome Balinovcu.

Kako je vrijeme uvijek i u svakoj oblasti najbolji i najnemilosrdniji pokazatelj svega, “zatomljena gospićka istina” izišla je na vidjelo. Više se jednim političkim pozivom ne može osigurati TV prijenos finala, a HTV (čitaj državna televizija), kojeg li apsurda, nema interesa prenositi finale državnog prvenstva u košarci za žene. To im je neinteresantno. Sponzora nigdje… Sve se jače čuju glasovi kako je buduće financiranje ženske košarke u Gospiću utopija, kako je ona i do sada financirana na nepravedan način u kojem su drugi gospićki sportski kolektivi ostajali zakinuti zbog prvoligaške ženske ekipe, kako Gospić trenutno nema snage ni novaca financirati niti jedan prvoligaški klub pa tako ni ŽKK Gospić. I niz drugih istina koje svakodnevno izlaze na vidjelo.

Da je Gospić ostao prvakom Hrvatske, da mu Novi Zagreb na njegovu Balinovcu nije preoteo u sportskoj borbi titulu i odnio je u Zagreb, vjerojatno se ova pitanja  ne bi ni postavljala. I dalje bi bila “pod tepihom”. Ovako sad je svatko kriv. I Milinović i Kolić i Bralić… A ne bi trebalo zaboraviti da je ŽKK Gospić upravo bio klub koji je jasnije nego bilo tko drugi afirmirao i locirao Gospić na europskoj sportskoj karti. I turističkoj, kažu. Treba realnost prihvatiti onakvu kakva jest. Gospić ne može vječito biti prvi i najbolji. Sada su to košarkašice Novog Zagreba, sutra tko zna! Stoga je gubljenje vremena svaljivanje krivnje na Stipu Bralića, čovjeka koji je Gospiću donio toliko košarkaške radosti i slavlja. Poraze treba znati viteški podnositi, ali i na odlasku pružiti ruku ljudima koji su to zaslužili. Bralić je to nedvojbeno zaslužio kao i posebno mjesto u analima gospićke ženske košarke uz  Mandir,  Ivezić,  Jelavić,  Vrsaljko,… i sve one Amerikanke koje su dolazile, donosile titule i odlazile.

Tko je sve to plaćao? Političari, gospodarstvenici, proračun…? To su već pitanja iz nekih drugih sfera koja nemaju veze sa sportskom borbom na parketu. Pitanje je li dobro da se politika i političari miješaju u sport, i da se u njihovoj sprezi s tko zna kime namiču novci za klub, je nešto sasvim drugo. Činjenica jest da je investiranje u sport i mlade ljude najbolja investicija kao što je i činjenica da bi bila šteta da jedan takav sportski kolektiv, sa takvom prošlošću, jednostavno nestane sa sportske karte. A politika…a što danas nije politika i lobiranje, molim vas?!

Foto: Bralić (na slici) je s Gospićem, kao i s reprezentacijom Hrvatske, obilježio jedno vrijeme odličnim rezultatima / Foto: FIBA Europe

5 KOMENTARI

 1. Uz svo uvažavanje sjajnih rezultata koje je zadnjih godina ostvarila seniorska ekipa Gospića radi se ipak o umjetnoj tvorevini (poput skaja u odnosu na kožu) čiji rok trajanja ovisi isključivo o dobrim pa i odličnim financijama (u nogometu su takvi nekad bili Mladost iz Suhopolja i Kamen-Ingrad npr.i koji su nakon par sezona naprosto nestali skupa s a svojim političkim sponzorima).Kada presuši pipa nestat će i kluba jer na žalost Gospić se baš ne može pohvaliti mlađim kategorijama koje bi mogle uskočiti na mjesto skupo plaćenih profesionalki.

 2. Nije ni NZ daleko od toga…i on ovisi o financijama jednog čovjeka, da nema njega to bi bila prosječna ekipa a sa druge strane da Ciglar nije koordinator mlađih kategorija nebi ove najbolje klinke nikad igrale u NZ niti bi oni mogli dovodit neke klinke kojima obečaju novce i sjajnu budučnost…
  Sad je sve divno krasno, da su izgubili u Zagrebu klub bi se raspao…raspao u mjeri da bi opet potjerao većinu i doveo nove zvjezde!
  Danas sutra, da Ivanković otiđe sve bi se to srozalo na amaterizam…vjerovatno bi i Ciglar tada otišao iz kluba ili isti preuzeo ali svima je jasno da se prvenstva Hrvatske osvajaju ako imaš love!!! Posebice u ženskoj košarci, kupiš sve što vrijedi i gazda si…ali da nisu uspjeli vjerovatno bi igračice i njihovo zalaganje bilo glavni razlog neuspjeha…

 3. Točno je da što se tiče osvajanja kupa i lige i kod NZ i kod Gospića skoro pa odlučujuće su financije….ipak “mala” razlika između ta 2 kluba je u tome što NZ već 36 godina itekako dobro (nekad jako dobro,nekad malo manje dobro) radi i poklanja pažnju svojim mlađim kategorijama….da bi neki klub bio “dobar” ili “pravi” klub nije neophodno da bude seniorski prvak,pa čak ni u seniorskom vrhu….ali je neophodno da ima dobro posložene sve uzrasne kategorije…..koliko dobro svih ovih godina to ima NZ,a koliko Gospić ostavljam drugima da procijenjuju.

 4. Razlika je ne mala po tom pitanju…premda smeta me što dovode neke igračice koje im nisu potrebne, osvjaju kao nešto sa tom djecom u mlađim kategorijama a onda u konačnici šalju doma…plačući! Baš me zanima što će bit sa dvije Riječanke u ekipi NZ iduće godine!? EM, MM?
  Želim reć, imaš svoje, razvijaj, ulaži u njih i po poterbi nađi pojedinog talenta za kojeg smatraš da će ti jednog dana igrat u seniorskoj ekipi te plati oštetu klubu iz kojeg ga uzimaš…svi sretni zadovoljni!

 5. To je budućnost malih klubova…da rade za velike, da ulažu cijelog sebe u razvoj igrača te da od njega klub profitira prodajom u neki financijski ali i natjecateljski jači klub koji će omogučit daljnji razvoj sportaša ali i donekle financijsku stabilnost za određeni period!

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime