Gordana Devčić: Unatoč porazima, ponosni smo što je Gospić uspio izgurati sezonu do kraja

Gospić je ne tako davno bio neosvojiva ženska košarkaška utvrda. Do prije tri-četiri godine. Malo tko se otuda vraćao s bodovima, a Gospić se godinama kitio najvećim košarkaškim trofejima u Hrvatskoj, igrao EuroLigu i bio konstantno prisutan na europskoj košarkaškoj pozornici. Gospićkim parketom na Balinovcu prodefilirala su mnoga poznata košarkaška imena – domaća i internacionalna – a onda je potom Gospić ostao sam sa sobom. Sa svojim domaćim kadrovima, sa svojim financijskim i organizacijskim problemima. Sudbinu tog slavnog kluba na svoja pleća preuzele su domaće cure. Jedna od njih koja je proživljavala svo to vrijeme – i dane slave i ponosa, ali i sezonu bez pobjede, kakva je bila ovogodišnja, je Gordana Devčić, ponajbolja košarkašica današnjeg ženskog košarkakškog kluba iz ličke metropole s kojom smo porazgovarali.

– Što se to zbiva sa ženskom košarkom u Gospiću?

– Mogli bismo reći da je situacija u našem klubu poput stanja u državi. Zahvatilo nas je teško vrijeme, trebali smo imati neke bitne sponzore, ali, nažalost, otkazali su nam sponzorstvo tako da smo cijelu sezonu odigrale samo mi domaće igračice. Martina Romac i ja smo izgurale cijelu sezonu kao najstarije igračice i tako reći održale klub, dok je ostatak ekipe dosta mlad (još su u srednjoj školi) i nemaju dovoljno iskustva i znanja za ovu ligu.

– Nekada ste bili neosvojiva košarkaška tvrđava, a danas nemate pobjede?

– Kao što sam već rekla, nije lako. Nemamo sredstava za kupnju igračica koje bi podigle igru na višu razinu, financijska situacija je loša. Klub se trudi svim silama da se dignemo, imamo tako i oko 70 djevojčica mlađeg uzasta koje treniraju, te se nadamo da će Gospić ipak opstati jer, uz svu situaciju, ima potencijala za nastavak.

– Nećete ispasti iz A1 lige, ali zar će Gospić biti zadovoljan samo životarenjem? Imate li ambicija popraviti trenutno stanje?

– Još ne znamo hoćemo li ispasti ili ne. Naravno da nismo zadovoljni rezultatima i poretkom, ne bi nitko bio. Ali trenutno je tako. Za sljedeću sezonu gajimo nade da će sve biti bolje i upješnije.

– Najbolja si trenutno u Gospiću. Kako je igrati u klubu koji stalno gubi?

– Trudim se dati sve od sebe na svakoj utakmici i uvijek izvući maksimum. Osjećam napredak i zadovoljna sam što se tiče toga dijela, a drugi dio koji se odnosi na poraze mi teško pada, ali ipak i to je neko iskustvo.

– Nekada si bila na klupi i gledala hrvatske ženske veličine kao što su Mandir, Jelavić, Režan, Ivezić…

– Igrajući s njima i gledajući kako igraju, bilo je stvarno inspirirajuće. Naučila sam dosta toga i svaki savjet je bio dobrodošao. Ipak su to igračice velike kvalitete i imati ih i kao suigrače i kao protivnike velika je čast posebno kada to doživite u mladim danima i  početcima svoje igre, što sam ja doživjela. Odličan je osjećaj stajati na terenu uz svoje idole.

– Kakvi su planovi za novu sezonu jer je ova na izmaku?

– Ovisno još hoćemo li ostati u Prvoj ligi ili ne, ali u svakom slučaju pokušavamo osigurati neku budućnost i uz puno truda i rada očekujemo bolje rezultate i pomak u odnosu na ovu sezonu.

– Demotiviraju li te stalni porazi?

– Pa bude jako teško, kako meni tako i mojim suigračicama. Nije lako poslije svake utakmice odlaziti sa velikim porazom, ali nismo htjele odustajati i bez obzira na poraze ponosne smo što smo uspjele izgurati sezonu do kraja uz tešku borbu na sve strane.

– Kakvi su tvoji osobni planovi kad je u pitanju košarka?

– Moj plan je i dalje trenirati, pa ćemo vidjeti što će biti kasnije.

– Što misliš o našoj A1 ligi? Njezinoj kvaliteti?

– Mislim da se ne ulaže dovoljno u žensku košarku i da nije toliko popularan sport u Hrvatskoj. Kvaliteta igre je opala što je očito. Kad bi se ulagalo više i sredstava i truda, mislim da bi mogla doći na kvalitetan nivo i bilo bi mi drago da tako i bude.

– Tko će biti prvak po tvom mišljenju?

– Uvjerena sam da će završnica biti jako neizvjesna, ali da će ipak Medveščak odnijeti titulu prvaka.

Foto: Gordana Devčić