Gdje su, što rade – Mirjana Tabak (ex Kovčo): Navijam da Ragusa bude prvak

Ona je baš ostavila košarkaškog traga za sobom. Svugdje gdje je igrala. Jedan je od dragulja hrvatske ženske košarke, tri puta proglašavana najboljom hrvatskom košarkašicom. Radi naših čitatelja, koji uvijek vole znati gdje su i što rade naše poznate košarkašice, ali i zbog upravo tog ostavljenog košarkaškog traga u hrvatskoj ženskoj košarci bilo nam je izuzetno  zadovoljstvo porazgovarati s njom i ne dopustiti zaboravu da prekrije sve lijepo i sve dobro što je Mirjana Tabak (ex Kovčo) napravila u svojoj sportskoj karijeri. Mada  i nije prošlo baš puno vremena otkada je košarci rekla zbogom – tek sedam godina.

1. Gdje je danas Mirjana Tabak (ex Kovčo)?

– Skrasila sam se u Splitu sa suprugom Draganom i naših troje anđela Marijom (10), Ivom(6) i Antom (8 mjeseci). Sretno sam zaposlena.

2. Za naše čitatelje koji žele više saznati o tvojoj karijeri iz prve ruke: Gdje si sve bila u košarci? 

– Potječem iz Tomislavgrada, gdje sam napravila prve košarkaške korake. Sa 15 godina sam preselila u Banju Luku gdje sam provela četiri godine. Potom sam četiri sezone igrala za Split (osvojili smo tri prvenstva), pa godinu u njemačkom Wolfenbuttelu. Tu me prvi put sa terena udaljila ozljeda koljena. Nakon oporavka sam se vratila u Hrvatsku u Centar banku. Potom sam po jednu sezonu igrala u Gospiću, Hrvatskom dragovoljcu i Županjcu (Tomislavgrad). U nastupu za reprezentaciju ozljedila sam drugo koljeno. Uz pomoć dobrih ljudi iz Gospića vratila sam se košarci i do kraja karijere (2008.) igrala za Gospić. Tri puta sam proglašena za najbolju košarkašicu Hrvatske (1999., 2000. i 2002.).

3. Koji su ti najdraži klupski rezultati u karijeri?

– Najupečatljivija su mi osvojena prvenstva Hrvatske sa Gospićem, 2000 (Croatia), 2002 (Montmontaža) i 2006.(Šibenik). Bilo je teško, al’ baš zato slatko. Takva slavlja i dočeke nigdje nisam doživjela. Istaknula bih i osvajanje Regionalne lige 2004. godine.

4. Koji su ti najdraži reprezentativni uspjesi u karijeri?

– Sa reprezentacijom sam sudjelovala na brojnim kvalifikacijama, dva europska prvenstva, a posebno bih izdvojila zlato na Mediteranskim igrama u Bariju 1997. godine.

5. Pratiš li našu i europsku košarku?

– Moram priznati da zahvaljujući mojoj djeci, koja mi ostavljaju jako malo slobodnog vremena, košarku pratim jedino kroz vaš portal. Srećom da imamo bar to!

6. Kako ti sve to danas izgleda i možeš li usporediti današnju košarku i onu koju si ti igrala? Je li ta bila romantičnija ili…?

– Sretna sam da sam bila dio svega toga. Mislim da se prije igrala neka druga, romantičnija košarka, al’ svako vrijeme nosi svoje čari.

7. Pratiš li mlade talente i preporučuješ li ih ikome ili si izvan košarke i zbivanja u njoj?

– Do prije dvije godine, dok je moj Gospić bio u vrhu, pratila sam ligu, al’ u zadnje vrijeme sam izvan toga. Stoga bi bilo nepravedno bilo koga isticati.

8. Tko je po tebi naša najbolja košarkašica?

– Jako mi se sviđa kako igra Marija Režan!

9. Šta se to zbiva s Gospićem?

– Gospić je harao 15-tak godina, a onda je to postalo teško pratiti, došlo je do zasićenja i sad je tu gdje je. Nadam se a će se jednog dana ponovno igrati vrhunske utakmice u Gospiću jer najbolja publika to zaslužuje.

10. Tko će biti novi prvak Hrvatske? Što misliš? Kvarner, Medveščak ili Ragusa?

–  Kao što sam rekla, pratim ligu kroz vaš portal i ne mogu biti objektivna. A’ evo, navijam da Ragusa bude prvak, da i oni osjete kako je to lijepo!

11. Poruka za kraj?

– Poruka?!  Kako kažem svojoj djeci tako i ostalima: Igrajte ono što vas čini sretnima i budite uporni u tome! Uspjet ćete!

Foto: Mirjana Tabak u krugu svoje obitelji /iz obiteljskog albuma – zenska-kosarka.com