Gdje su, što rade: Razija Raza Mujanović

Njezine uspjehe teško je nabrojiti pa ćemo reći samo ono najvažnije. Četiri puta je birana za najbolju košarkašicu Europe, a naslove prvakinja osvajala je u pet država (ex Jugoslavija, Mađarska, Španjolska, Italija i Brazil). Razija Mujanović. Pazite sad ovo – sa reprezentacijom bivše Jugoslavije osvojila je olimpijska srebro u Seulu 1988., a svjetsko srebro u Maleziji 1990. Sa reprezentacijom BiH je 1993. osvojila zlato na Mediteranskim igrama u Montpellieru. Često je znala reći da joj je najdraža titula ona sa Jedinstvom iz Tuzle 1989. kada je taj klub, osim što je osvojio naslov prvakinja bivše države,  postao i prvakom Europe nakon pobjede u Firenzi u finalu nad Primigiem iz Vicenze. Nakon toga je igrala gdje je poželjela i uvijek bila najbolja. Dvije sezone je bila u WNBA. Razija Mujanović.

– Gdje si danas, Razija, što radiš? Imaš li ikakve veze s košarkom?

– Živim u Sarajevu! Nemam nikakve veze sa ženskom košarkom!

– Četiri puta si birana za najbolju košarkašicu Europe, a koja je košarkašica iz tvog vremena ostavila najveći dojam na tebe? Koja je poslije tebe bila najbolja?

– U moje vrijeme bilo je dosta dobrih igračica. Poslije mene je bila na centarskoj poziciji Ruskinja Natalija Zasulckaja!

– Pratiš li današnju žensku košarku. Ako jesi u kojoj vidiš najveći kapacitet?

– Ne pratim dovoljno košarku tako da ne bih mogla dati pravi odgovor ‘ko je najveći kapacitet!

– Igrala si u Zagrebu jedno vrijeme. Kakve dojmove nosiš iz tog vremena?

– U Zagrebu sam igrala jednu sezonu! Bilo mi je super! Klub je bio mali, ali napravili smo veliki rezultat! Atmosfera u klubu je bila fantastična. Funkcionirali smo kao jedna porodica!

– Igrala si i WNBA. Je li ta liga za europske košarkašice?

– WNBA nije za evropske košarkašice jer Amerikanci forsiraju svoje igračice!

– Koja ti je najdraža titula koju si osvojila? Kako danas gledaš na olimpijsko srbro Jugoslavije iz Seula 1988 te svjetsko srebro u Maleziji 1990?

– Sad iz ovog kuta shvaćam koliko je teško da se neka reprezentacija kvalificira za svjetsko prvenstvo, a dok sam igrala nisam shvaćala važnost tih medalja!

– Za kraj, molim Te, poruka za mlade košarkašice?

– Poruka za mlade – ozbiljan rad i upornost donosi rezultat i jedino na taj način se dolazi do željenog cilja!

– Hvala, Razija. Hvala na vašoj ljubaznosti i susretljivosti. Želim Vam sve najbolje u životu.

– Nema na čemu! Hvala vam na lijepim željama i ja vama želim sve najbolje u životu i mnogo uspjeha ! Lijep pozdrav!

Foto: Razija Mujanović