Gdje smo na svjetskoj i europskoj ranking listi

FIBA, svjetska košarkaška organizacija, je posljednje ažuriranje ranking lista imala u kolovozu 2016. godine. Zanimljivo je, prije početka još jednog reprezentativnog ljeta i europskih prvenstava po svim uzrasnim kategorijama, vidjeti gdje je Hrvatska, gdje su naše seniorke i mlađi dobni uzrasti, tko je najviše napredovao a tko nazadovao za godinu dana.

Na svjetskoj rang listi seniorke Hrvatske su na 19. mjestu i u odnosu na prethodnu godinu bilježe skok za jedno mjesto. Na toj listi najveći skok napravile su reprezentacije Senegala i Srbije. Senegal za sedam mjesta a Srbija za pet. Podsjetimo da su Srpkinje aktualne europske prvakinje a Senegalke prvakinje Afrike. Najveći pad pretrpjele su seniorke Novog Zelanda i Latvije. Novog Zelanda za šesnaest mjesta, a Latvije za deset. Rusija je pala za pet mjesta. Najbolje seniorke su Amerike, Španjolske i Francuske.

Kad su u pitanju mlađi uzrasti (mlađe kadetkinmje, kadetkinje i juniorke) Hrvatska je na 23. mjestu u svijetu, a na 12. mjestu u Europi. Doživjela je pad za dva mjesta u odnosu na prethono rangiranje 2015. godine. I ovdje su najbolje Amerikanke, Španjolke pa Francuskinje. Najveći skok u mlađim dobnim uzrastima ima Njemačka, koja je skočila za čak 21 mjesto, te Bjelorusija za 17 mjesta. Najveći pad bilježe Grčka za 13 mjesta i Švedska za devet. I za kraj evo Top 10 akcija po izboru Fiba-e Europe.

[youtube id=”meyKIKaE_-A” width=”600″ height=”350″]

Foto: Seniorke Hrvatske na EP 2015. u Mađarskoj / fibaeurope.com