Gdje smo na europskoj ranglisti uoči drugog kruga kvalifikacija za EuroBasket 2021.

Drugi kvalifikacijski krug, ili prozor kako ga vole službeno zvati, se približava i mnogim bi reprezentacijama mogao biti odlučujući. Osim izbornika selekciju svih reprezentacija je ovog puta radila sad već podobro dosadna pandemija COVID-19. Ali što je – tu je, mjera se treba pridržavati radi sveopćeg zdravlja. Prije nego što krenu utakmice po raznim europskim “balonima” FIBA je napravila novu listu jakosti europskih reprezentacija.

Nama je naravno najinteresantnija pozicija reprezentacije Hrvatske koja je zadržala dosadašnje šesto mjesto. Ranking ostalih reprezentacija možete vidjeti na slici lijevo, a Hrvatska će u latvijskom balonu u Rigi u drugom kvalifikacijskom krugu igrati dvije utakmice – prvu protiv Sjeverne Makedonije (12. studenoga), a drugu protiv Latvije (14. studenoga). Okupljanje naših reprezentativki bit će u Rigi 8. studenoga.

Podsjećamo kako u kvalifikacijama za EuroBasket 2021. (Europsko prvenstvo) sudjeluju 33 reprezentacije, a Francuska i Španjolska su se kao domaćini prvenstva izravno ploasirali na EuroBasket 2021. Ovaj drugi kvalifikacijski krug (prozor) održat će se diljem Europe od 12. do 15. studenoga. Kvalifikacije će biti završene u veljači 2021. godine kada se igra treći kvalifikacijski krug. Devet pobjednika skupina, kao i pet najbolje drugoplasiranih reprezentacija, izborit će pravo sudjelovanja na EuroBasketu u lipnju 2021. godine i tako se pridružiti Francuskoj i Španjolskoj.

Hrvatska, čiji će roster također osim izbornika Stipe Bralića diktirati i koronavirus, u latvijskom balonu igra dvije utakmice koje je trebala, da je stanje normalno, kao domaćin igrati u Hrvatskoj.

Tihomir Begić

Foto: Hrvatska opet ide u Latviju / Fiba