Gdje je hrvatska ženska košarka u europskim okvirima?

Nezadovoljni postojećim stanjem i društvenim odnosom prema ženskoj košarci u Hrvatskoj mnogi se pitaju gdje je klupska hrvatska ženska košarka u europskim okvirima? Gdje su naše reprezentativke na europskoj sceni? Koliko ih je i čije boje brane? Prisjetimo se naše ženske reprezentacije koja je, i uz odnos i financiranje kakvo je imala, i uz skromnu, ili bolje reći vrlo skromnu ili nikakvu medijsku potporu, ipak sudjelovala na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. i na Europskom prvenstvu u Francuskoj 2013. Tim više su njezini uspjesi veći i cjenjeniji.

Jučer je startalo elitno europsko klupsko natjecanje EuroLiga u kojoj imamo svog predstavnika – naše prvakinje iz Trnskog, Novi Zagreb, i to nam je jedino što na europskoj pozornici, kao najjasnijem ogledalu svačije pa i hrvatske košarkaške stvarnosti, imamo. Pitamo se bismo li ga imali da nije tamošnjeg sportskog entuzijazma pojedinaca? No, to je tema za neku drugu priču. Vratimo se našima na europskoj sceni. Također jučer započelo je klupsko natjecanje u sklopu EuroCupa. Tamo nemamo klupskog predstavnika Hrvatske, ali zato imamo nekoliko naših reprezentativki koje nastupaju za europske klubove. Krenimo redom:

EUROLIGA

Novi Zagreb nam je klupski predstavnik. Jedini ženski hrvatski klub na europskoj pozornici i jako je važno da njegovi nastupi budu što kvalitetniji jer su ovom trenutku upravo cure iz Trnskog, kako rekosmo, ogledalo hrvatske ženske košarke. Rekli bismo uljepšano jer kvalitet klupske hrvatske ženske košarke daleko je ispod kvalitete ovog kluba.

Marija Režan – kako je god Novi Zagreba naš jedini klupski predstavnik u EuroLigi, tako je isto naša reprezentativka Marija Režan naša jedina košarkašica koja nastupa ove sezone u EuroLigi braneći boje španjolskih prvakinja Perfumerias Avenide. Rekli bismo premalo, ali i to nešto govori na kojem nam je stupnju kvaliteta hrvatske žernske košarke. Nju ćemo i ove godine gledati u Trnskom jer se Avenida nalazi u istoj C skupini kao i Novi Zagreb. U prvom nastupu u Istanbulu Režan je igrala 28 minuta, postigla je 7 koševa, imala 8 skokova i važna je karika u ekipi španjolskih prvakinja.

EUROCUP

Ana Lelas u EuroCupu ove godine brani boje turskog Mersina u skupini B. Njezin klub večeras u Bugarskoj igra prvu utakmicu protiv ekipe Dunav 8806 Ruse.

Sonja Kireta također sudjeluje u ovosezonskim natjecanjima u EuroCupu braneći boje turskog Tarsusa u skupini C. Njezina ekipa je već odradila prvu utakmicu u Rumunjskoj gdje su na gostujućem terenu u St. Gheorghe pobijedili tamošnji ACS Sepsi 93:88. Kireta je u pobjedi sudjelovala sa 2 postignuta koša, a na parketu je provela šest minuta.

Matea Vrdoljak, prošlogodišnja igračica Novog Zagreba, skrasila se u Rusiji u Spartaku iz Noginska. One večeras, u sklopu skupine D, dočekuju na domaćem terenu tursku ekipu Istanbul Universitesi u kojoj je prošle sezone igrala naša Sandra Mandir.

Jelena Ivezić jeu Antakyji koja je na svom terenu u 1.kolu EuroCupa izgubila od Botasa 66:73. Jelena, koja jedno vrijeme nije imala angažman, igrala je 25 minuta u ovoj utakmici, dala je 7 koševa i mala tri skoka ali je njezino glavno oružje – trica – nije služila. Tri puta je šutirala bezuspješno.

I to je sve. Tu završava popis naših košarkašica na europskoj sceni. Tarbes Mirne Mazić odigrao je EuroCup utakmicu protiv mađarske ekipe PINKK Pecsi 424 i pobijedio na domaćem parketu, ali naše košarkašice nije bilo u sastavu. I na koncu što nam može poručiti ova svojevrsna inventura nastupa hrvatskih ženskih klubova i hrvatskih košarkašica na europskoj pozornici, svojevrsnom izlogu najboljeg što Europa ima? Vjerujem kako vam neće biti teško zaključiti.

Foto: Marija Režan s brojem 9 u dresu španjolskih prvakinja, ekipe Perfumerias Avenide, u Istanbulu na utakmici protiv Galatasaraya / Snimio: zenska-kosarka.com

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime