Financijska dugovanja košarkašicama u Hrvatskoj – kako do pošteno zarađenih a neisplaćenih naknada?

Ovih se dana bez dlake na jeziku pišu komentari pod tekstove na našem FB koji govore o financijskim dugovanjima košarkašicama, o neisplaćivanju plaća za pošteno odrađen posao, konkretno u Kvarneru o mogućnosti štrajka zbog toga i neodazivanju na prozivke uoči početka priprema za novu sezonu, pa se čovjek pita mora li u Hrvatskoj biti baš sve tako i funkcionirati na takav način? Otkud to nepoštenje i ta “kultura neplaćanja”? Čast izuzecima kojih srećom po hrvatsku žensku košarku još uvijek ima! No, čovjek se mora zapitati ima li itko u ovoj zemlji da u ovim slučajevima može zaštititi interese košarkašica koje pošteno odrade svoje sportske obveze, a onda ih klubovi ne isplate nego varaju i “vuku za nos” mjesecima! Čak i godinama! Neke nikada i ne dođu do pošteno zarađenih plaća.

Sjetih se sindikalnih i inih cehovskih udruženja ali i toga da su oni u bešćutnom liberalnom kapitalizmu ionako samo jalovi demokratski dekor. Što znače uredno potpisani ugovori i kod javnog bilježnika ovjereni? Što znači da košarkašica na temelju tog ugovora pokrene ovrhu za naplatu od kluba, blokira mu račun dok se ne naplati, ako na računu kluba nema novaca. Imamo primjer Novog Zagreba, sada Kvarnera ali i još nekih drugih prvoligaških ekipa koje i dan-danas, sa godinama zakašnjenja, u ratama isplaćuju preuzete a neisplaćene obveze prema igračicama. Međutim, postavlja se pitanje kako hrvatska krovna košarkaška organizacija (HKS) u ovakvim slučajevima može zaštititi interese košarkašica u Hrvatskoj? Postoji li neki normativni akt koji to regulira? Ako nema, zašto ga ne donese, a ako ima, zašto ga ne primjeni?! Ne sjećamo se da je neki klub u Hrvatskoj suspendiran zato što ne izmiruje financijske obveze prema svojim košarkašicama. Suspenzija je bilo tek onda ako neki klub (Gospić prošle sezone, op.a.) nije platio obveze prema Hrvatskom košarkaškom savezu! Međutim, postoji li mogućnost suspenzije takvih klubova od strane Saveza jer bez košarkašica ne bi bilo ni klubova, bez klubova bi i postojanje Saveza bio apsurd. Likvidnost nekog kluba koja se ogleda samo u plaćanju kotizacije i podmirivanja obveze prema službenim osobama na utakmicama ne bi smjela biti dostatna. Je li problem u nerealnim proračunima sportskih klubova, neutemeljenim sportskim ambicijama koje se financijski ne mogu pratiti ili pak nešto treće? Činjenica jest da se preuzete obveze ugovorom regulirane moraju izvršavati ako čovjek, odnosno institucija, ima imalo poštenja. Rza i obraza kako to naš narod zna narodski lijepo reći.

Sabor HKS-a bi i o tome trebao progovoriti i zauzeti stav te stati na kraj ovakvom načinu (ne)sportskog rada. Jer uvijek mi je draža bila ekipa Plamen Požega, koja, mada je na sportskom polju izborila viši rang, nije u viši rang ulazila jer je svjesna da nema dovoljan proračun za to te tako pokazala odgovornost i prema klubu i prema svojim košarkašicama, nego li ekipa s megalomanskim ciljevima koji nisu utemeljeni na stvarnoj financijskoj moći nego, nažalost, prevarama košarkašica koje u znoju lica svoga pošteno odrade posao i na koncu budu izigrane i prevarene. Tome treba stati na kraj.

Tihomir Begić

Foto: Snježana Čolić bila je najbolja košarkašica Kvarnera u prošloj sezoni / Snimio: Arsen Miletić