FIBA: Nastavak kvalifikacija za Europsko prvenstvo u “balonu”

Nakon što je prošloga tjedna donešena odluka po pitanju nastavka  kvalifikacija za muški EuroBasket,odbor Fiba Europe identičnu odluku ovoga tjedna donio je i za nastavak ženskih kvalifikacija za predstojeći EuroBasket 2021. u Francuskoj i Španjolskoj. Po novoj odluci kvalifikacijske utakmice predviđene za studeni 2020, kao i veljaču 2021. godine igrat će se u tzv “balonima”.

Svaki od muških i ženskih “balona” činit će reprezentacije iz jedne od ranije ždrijebanih skupina (četiri ekipe ili tri ekipe za neke ženske skupine). Ako za neku od skupina neće biti zainteresiranih domaćina, tada će se ta skupina priključiti nekom drugom “balonu”

Najvažniji kriteriji pri odabiru domaćina bit će ‘zdravsvena i putnička jamstva’  te poštivanje zdravstvenih protokola FIBA-e, uključujući testiranja i kontrolirani ulazak u sigurno okruženje u gradu domaćinu.

Prednost će imati kandidature država reprezentacija koje bi u predstojećim ‘prozorima’ trebale odigrati dvije domaće utakmice.

U “balonima” će se igrati s ili bez gledatelja, ovisno o ograničenjima vlade  države  domaćina po ovom pitanju.

O kandidaturama za domaćine kvalifikacijskih “balona” raspravljat će se tijekom sljedećeg sastanka Odbora 8. listopada 2020.

Krešimir Dabić

Fiba.com