FIBA-ina rang lista: Hrvatska ženska košarka na 20. mjestu u svijetu i 9. u Europi

Hrvatska ženska seniorska ekipa na 19. je mjestu Fibine rang liste za 2013. godinu i bilježi napredak za dva mjesta u odnosu na 2012. Rezultati koje u nacionalnom dresu bilježe naše seniorke nisu ostali nezapaženi, a i kontinuitet nastupa na velikim natjecanjima konstantno joj diže rejting što je jako dobro.

Hrvatska u mlađim ženskim uzrasnim kategorijama na 21. je mjestu i bilježi uzlet za pet mjesta. Prema toj listi najveći košarkaški napredak imale su Velika Britanija (za 12 mjesta), Grčka i Mađarska (po sedam mjesta), Hrvatska (pet) i Italija (četiri). Najveći pad bilježe Ukrajina (-12), Bugarska (-7), Poljska (-6), Srbija (-3) i Litva (-2).

Ovako smo pisali prošle godine, a gdje nam je sada hrvatska ženska košarka na rang listama FIBA-e? Usporedit ćete i sami, poštovani čitatelji, i doći do zaključka da hrvatska ženska košarka u 2014. godini bilježi pad. Evo kako to trenutno izgleda. Seniorska nam je košarka na 20. mjestu u svijetu, bilježimo pad za jednu poziciju.  U Europi smo 9. najbolja reprezentacija. Najveći skok na svjetskoj rang listi ženske seniorske košarke bilježi Srbija za čak 12 mjesta. Reprezentacije s kojima se susrećemo na Europskom prvenstvu (EuroBasket 2015.) imaju slijedeće rangove: Srbija je 17. u svijetu a 8. u Europi, Latvija je zadržala mjesto iz prošle godine  i 16. je na svijetu a 7 u Europi, dok je Velika Britanija napredovala za jedno mjesto i sada je 23. reprezentacija u svijetu a 11. u Europi.

U mlađim uzrasnim kategorijama smo također pali. Ovoga puta za četiri mjesta pa smo sada 25. u svijetu, a 13. u Europi. Najveći uzlet u mlađim uzrasnim kategorijama bilježi Portugal za čak 18 mjesta, a pad Ukrajina za 16 mjesta.

Foto: Košarka u mlađim uzrasnim kategorijama nam je pala za četiri mjesta u svijetu – detalj sa finala Prvenstva Hrvatske za juniorke između Trešnjevke 2009 i Splita / Snimila: Martina Čubrić