FIBA donijela važne odluke za nastavak košarkaških natjecanja

Odbor FIBA Europe sastao se u ponedjeljak 15. lipnja putem video konferencije. Sastankom je predsjedao predsjednik FIBA  Europe i potpredsjednik FIBA-e Turgay Demirel, a sastanku su prisustvovali još i predsjednik FIBA-e Hamane Niang, generalni tajnik FIBA-e Andreas Zagklis i generalni tajnik/ izvršni direktor FIBA-e za Europu Kamil Novak. Na ovoj sjednici odbora izglasane su i donešene neke važne odluke.

Otkazuju se 3 europska klupska natjecanja te tako sezona 2019/2020 u FIBA Europe Cupu za muške, EuroLigi i EuroCupu za žene neće biti dovršena i neće biti pobjednika za ovu sezonu u tim natjecanjima, a svi klubovi koji su došli do ćetvrtfinala dobit će prema pravilima ranking bodove za plasman u tu fazu natjecanja.

Nova sezona klupskih natjecanja 2020/21 trebala bi prema rasporedu započeti u rujnu/listopadu sa ili bez gledatelja, u skladu sa lokalnim i nacionalnim odredbama pojedinih zemalja. U slučaju da se natjecanje ne mogne započeti u rujnu/listopadu, ono će se automatski odgoditi za siječanj 2021. godine uz skraćeni format natjecanja. Ako natjecanje koje započne u rujnu/listopadu bude trebalo prekinuti zbog eventualnog novog izbijanja koronavirusa, uvažit će se već odigrane utakmice i predložiti novi smanjeni/kraći sustav natjecanja. Datumi izvlačenja za novu sezonu europskih natjecanje trenutno su predviđeni za 17. ili 18. kolovoza.

Što se tiče reprezentativnih obveza i kvalifikacija za EuroBasket 2021. godine, kvalifikacijske utakmice, koje su  planirane za studeni 2020. godine, igrat će se sa ili bez gledatelja, ili sa ograničenim brojem gledatelja, ovisno o zakonskim odredbama pojedinih zemalja. Ako se utakmice u studenom ne budu mogle odigrati, bit će prebačene za veljaču 2021. godine, te će se u tom slučaju u tom kvalifikacijskom prozoru odigrati 4 utakmice u 15 dana, počevši sa 31. siječnjem. Igralo bi se u ritmu od svaka tri dana četvrtak, nedjelja, srijeda, subota, a igračice bi se u klubove vratile 14. veljače.

Krešimir Dabić

Foto: Detalj s kvalifikacijske utakmice Latvija – Hrvatska / fiba.com