Evo kojih 12 kadetkinja su Hrvatska U16 reprezentacija na EP u Francuskoj 2017. godine

Hrvatska kadetska reprezentacija otputovala je na Europsko prvenstvo u Francusku gdje će od 4. do 12. kolovoza u Bourgesu  u skupini B igrati s Njemačkom, Češkom i Nizozemskom. Dvanaest kadetkinja koje čine kadetesku reprezentaciju su:

  • Mia VUKŠIĆ, Nika JELENKOVIĆ, Bruna OBRATOV, Tonia BILIĆ, Viktorija ĆURIĆ, Anđela OŠTRIĆ, Nika MUHL, Ana HAKLIČKA, Ana MANDIĆ (cap.), Franka ZADRO, Marta OSTOJIĆ i  Marta SAVIĆ.

Stručni stožer ove reprezentacije čine:

  • Dean NEMEC, trener
  • Marija KOVAČ MIJAČ, pomoćna trenerica
  • Vice TOKIĆ, kondicijski trener
  • Ivana MINAUF, fizioterapeut i
  • Vladimir ENGLMAN, vođa puta

Kako su izjavili u stručnom stožeru za portal crosarka.com prvi zadatak je sačuvati status kadetkinja u A Diviziji, potom uči u četvrtfinale, pa boriti se za peto mjesto koje vodi na svjetsko prvenstvo na kojem Hrvatska još nikada nije bila niti u juniorskoj niti u kadetskoj konkurenciji. Posljednji cilj je uvijek i onaj najviši, najprivlačniji; ulazak u polufinale i borba za medalje. No na prvenstvu treba biti sabran, igrati utakmicu po utakmicu i ne letjeti u euforiju nakon jedne pobjede niti padati u depresiju nakon poraza. Sve su to sastavni dijelovi sporta…

Zanimljiv podatak jest da su jedine dvije osvojene medalje Hrvatske u mlađim kategorijama postigle upravo kadetkinje. Sadašnji trener juniorki Željko Ciglar je 2010. u Grčkoj osvojio srebrnu medalju s generacijom 1994 a s generacijom 1985 brončanu medalju u Bugarskoj kada je Dean Nemec bio njegov pomoćnik.

– Kada je Hrvatska osvojila peto mjesto na Europskom prvenstvu i bila sudionik Olimpijskih Igara, nositeljice su bile upravo ta generacija (85′) koje su u Velikom Trnovu tada osvojile bronačnu medalju. Mirna Mazić, Iva Ciglar, Emanuela Salopek, Luca Ivanković. Generacija poslije nje, Tikvić, Begić, Džankić, Majstorović, Pačkovski osvojile su srebrenu medalju pa još uvijek čekamo potvrdu seniorskih rezultata u međunarodnoj konkurenciji. To je taj vječiti problem nadogradnje kvalitete i rezultata s talentom.

Foto: Dean Nemec i Iva Slonjšak na jednom od prošlih europskih prvenstava /fibaeurope.com