Europsko prvenstvo U18: Hrvatska poražena od Nizozemske

Hrvatska je u produžetku izgubila utakmicu protiv Nizozemske mada je tijekom regularnog dijela uglavnom bila u prednosti. Nizozemska je 1:13 do kraja povela 60:59, a onda je Slonjšak promašila za dva poena, potom je danas najbolja Nizozemka Westerik blokirala šut Josipe Silov, Tihana Stojsavljević promašila za dva poena da bi Nizozemke nad Dojkić napravile faul, a ova je uspjela pogoditi samo jedno slobodno bacanje i izravnati rezultat na 60:60. Nakon promašenog drugog slobodnog Stojsavljević je imala napadački skok, ali Dojkić nije uspjela pogoditi posljednji šut za dva poena i utakmica je otišla u produžetak.

Hrvatska – Nizozemska 67:69 (16:10, 14:16, 17: 12, 13: 22, 7:9)

  • Hrvatska: Brnas -, Belošević 2, Slonjšak 18, Silov 3, Erjavec 2, Šimunić 0, Dojkić 22, Stojsavljević 8, Skorić 2, Kelava 10, Nimac -, Trehub 0.
  • Nizozemska: Kuijt 9, Kantebeen 3, den Heeten 6, van Vlijmen 7, Bloemkolk 0, Dekker -, Ndiba 11, Westerik 18, Slim 3, Bouman 2, van Schie 2, Scheper 8.

Kao i u utakmicu, obje su ekipe i u produžetak ušle neefikasno i  s puno pogrešaka. Hrvatska posebo. Najprije su šuteve za tri poena promašile naše najbolje šuterice Iva Slonjšak i Ivana Dojkić, potom je Slonjšak uspjela protivnicama ukrasti loptu ali nije uspjela polaganjem postići koš. S druge strane A.van Vlijmen pogađa tricu za 60:63 za Nizozemsku koja je stalno bila u prednosti u produžetku sve dok Ivana Dojkić nije iz slobodnih bacanja izjednačila na 67:67. Samo 51 sekundu do kraja imali smo tri šuta prema košu ali je najprije Josipa Silov, nakon napadačkog skoka Dojkić, promašila tricu, pa potom Karla Erjavec – najprije šut za dva poena, nakon još jednog napadačkog skoka, ovaj put Silov, pa onda tricu. Laura Westerik je zabila u slijedećem napadu i postavila, ispostavit će se ubrzo, konačan rezultat 69:67 za Nizozemsku. Trener Dean Nemec uzeo je time-out četiri sekunde prije kraja za pripremu posljednjeg napada u kojem Ivana Dojkić nije uspjela pogoditi dvicu a time ni izjednačiti rezultat za drugi produžetak.

Hrvatska nema bojazni za prolazak u drugi krug u koji će najvjerojatnije prenijeti dva boda, ona sa Češkom, jer joj treće, današnje protivnice u skupini, Estonke, realno ne bi trebale biti nikakav problem. Međutim, za uspjehe u drugom krugu, Hrvatska će morati popraviti svoju igru u napadu, podići realizaciju koja je protiv Nizozemske bila vrlo loša. Sa ukupnim šutom 30.9 posto teško se može igrati i sa slabijim ekipama a kamo li sa jačim koje nas čekaju u drugom krugu.

Kao i sve dosadašnje utakmice, i večerašnju sa Estonijom u 20.45, moći ćete izravno pratiti na FIBA-inim stranicama.

Foto: Laura Westerik, najefikasnija Nizozemka, stavila je pečat na pobjedu / fibaeurope.com