Europsko prvenstvo za košarkašice 2025. igrat će se u četiri zemlje

Po prvi put u povijesti Europsko prvenstvo za žene održat će se u četiri zemlje. Izvršni odbor FIBA-e ​​Europe odobrio je da Češka, Njemačka, Grčka i Italija budu četiri domaćina 40. izdanja jednog od najvažnijih europskih događaja u ženskom košarkaškom kalendaru. Svaka će zemlja biti domaćin dijela grupne faze – s točnim lokacijama koje će biti potvrđene kasnije – prije nego što se završna faza održi isključivo u Ateni, Grčka, gdje će biti dijeljene medalje.

Od implementacije formata zajedničkog domaćinstva 2015., svako izdanje ugostile su dvije zemlje s Rumunjskom i Mađarskom koje su prve to učinile prije Srbije i Latvije 2019., Španjolske i Francuske 2021., a najnoviji turnir održan je u Sloveniji i Izraelu 2023. Ukupno 36 nacija, uključujući četiri sudomaćina, natjecat će se u kvalifikacijama za FIBA ​​Women’s EuroBasket 2025., međutim četiri sudomaćina bit će smještena u istu skupinu u modifikaciji sustava natjecanja. Preostale 32 ekipe bit će izvučene u osam skupina po četiri i borit će se za posljednjih 12 mjesta u završnoj rundi. Ždrijeb za kvalifikacije održat će se 19. rujna u Kući košarke u Miesu u Švicarskoj, a prvi će se prozor održati u studenom 2023.

Izvor: FIBA

Foto: Hrvatska na posljednjoj kvalifikacijskoj utakmici u Beogradu protiv Srbije, slijede nove kvalifikacije i nova šansa za izlazak na europsku scenu/ fiba