Europska prvenstva mlađih kategorija: FIBA objavila domaćine

Još početkom travnja ove godine, FIBA je zbog pandemije koronavirusa otkazala sva ljetna Europska prvenstva mlađih kategorija. U toj je odluci navedeno da svi oni koji su trebali biti domaćini Europskih prvenstava 2020. godine mogu biti domaćini i 2021., ako to žele.

Nakon jučerašnjeg (1. rujna) telekonferencijskog sastanka Upravnog odbora FIBA-e, potvrđena je većina gradova i zemalja domaćina Europskih prvenstava, s izuzetkom mlađih seniora i seniorki – U20 reprezentacija (U20 muški, divizija A te U20 žene, divizije A i B). Za organizaciju tih prvenstava ponovno će se otvoriti natječaj, a odluka o domaćinu bi trebala pasti u studenom.

Hrvatske ženske  reprezentacije će se natjecati na sljedećim prvenstvima:

U16 Europsko prvenstvo: 6. – 14. kolovoza 2021. – Matosinhos, (PORTUGAL)
U18 Europsko prvenstvo Div. B: 24. srpnja – 1. kolovoza 2021., Oberwart i Gussing (AUSTRIJA)
U20 Europsko prvenstvo Div. B: 3. – 11. srpnja 2021. – ?

Na sastanku su se članovi Upravnog odbora FIBA-e dotaknuli i europskih klupskih natjecanja te je tako rečeno da trenutne restrikcije pojedinih zemalja stvaraju složenu situaciju u planiranju natjecanja. Što se tiče ženske Eurolige, klubovi i nacionalni savezi trebaju raditi na rješenjima koja bi dozvolila sportska izuzeća pri prelasku granice, poštujući određene protokole. Tako se i dalje sredinom rujna planira početak kvalifikacija, dok se početak FIBA Europe Cup-a  i EuroCupa za žene odgađa za siječanj 2021., odnosno prosinac 2020.

Izvor: Fiba/HKS