Edi Rački: Rezultat kao motiv za još bolji rad

Još tamo 2014. godine započeo se baviti trenerskim poslom. Punih je pet sezona odradio u Trešnjevci 2009, a onda je dobio povjerenje, rekli bismo zaradio ga svojim radom, Edi Rački – izbornik U-14 reprezentacije Hrvatske koja je na neformalnom ali svojevrsnom prvenstvu Europe za mlađe kadetkinje od deset reprezentacija, koje su u Slovenjn Gradecu sudjelovale na ovom popularnom turniru, Hrvatsku doveo na najviše postolje. Bio je to i povod za ovaj razgovor uz čestitke koje smo njemu i stručnom stožeru upućivali na razne načine sretni da je barem neka hrvatska ženska selekcija postigla tako dobar rezultat.

– Čemu ste se nadali kada ste krenuli na turnir u Slovenj Gradec? Koji su bili ciljevi ekipe?

– Već prvi dan priprema bili smo svjesni da su cure odradile program predpriprema te da su fizički spremne. Izrazito su bile željne rada i nadmetanja te smo trenirali pet i više sati dnevno i počeli biti svjesni svoje kvalitete i snage. Ciljevi su bili da cure steknu novo iskustvo te da probamo odigrati što je bolje moguće.

– Je li najviše postolje iznenađenje?

– Pa sigurno da je prvo mjesto djelomično iznenađenje. Međutim, mi smo izunutra znali koliko cure to žele i potajno se nadali da možemo do zlatnog odličja.

– Košarka jest kolektivan sport, ali želite li, ipak, istaknuti neke djevojčice koje su posebno pridonijele ovom rezultatu?

– Ovo je definitivno uspjeh svih cura te upravo zbog dobre igre cijele ekipe imamo i MVP prvenstva, kapetanicu Lanu Bešlić.

– Slovenia Ball je svojevrsno europsko prvenstvo za mlađe kadetkinje i prvi susret s međunarodnim reprezentativnim natjecanjima. Kako ste za sve to motivirali naše reprezentativke? Ipak je sve to novo za njih!

– Prije svega ovo je jedna posebna grupa cura koja je i izvan terena funkcionirala jednako kao i na terenu i upravo zbog toga su cure bile izrazito motivirane same po sebi. U toku prvenstva smo ih uspjeli uvjeriti da sa svima možemo ravnopravno igrati i osvojiti zlato.

– U sivilu “drugoligaških” nastupa naših ostalih reprezentativnih uzrasta U-14 je baš pravo osvježenje i nada da bi u hrvatskoj ženskoj košarci moglo krenuti na bolje?

– Drago mi je da smo ostvarili ovaj rezultat koji mora biti motiv za daljnji rad u svim uzrasnim kategorijama.

– Kako je funkcionirao stručni stožer?

– Definitivno jedan od razloga za ostvarenje ovog rezultata je rad stručnog stožera. Kao i igračice maksimalna smo si bili podrška na terenu i izvan terena. Zahvalio bih se pomoćnom treneru Krunoslavu Rimcu, fizioterapeutkinji Kristini Zdjelar te Žani Lelas, trenerici i intruktorici HKS-a na bezuvjetnoj pomoći i podršci.

Edi Rački

– Jesu li “zapuhali” sa novom instruktoricom HKS-a za žensku košarku Žanom Lelas neki bolji i optimističniji vjetrovi za hrvatsku žensku košarku?

– Izrazito je bitno da na takvoj funkciji imamo ženu kao što je Žana Lelas koja je u košarci cijeli život što kao vrhunska košarkašica, a sada i trenerica te se nadam da je ovo početak nekog svjetlijeg razdoblja za žensku košarku u Hrvatskoj.

– Što treba promijeniti da se ne događa da npr. neke naše košarkašice u mlađim uzrastima budu bolje od npr. Francuskinja, ali se onda nešto dogodi u kadetskim i juniorskom uzrastu pa im ove kasnije kao seniorke “čitaju košarkašku lekciju” na parketima diljem Europe?

– Smatram da je velika prednost država koje ste naveli puno veća baza igračica pa tako i kvalitete. Da bismo parirali istima u kadetskom i juniorskom uzrastu, moramo okupiti veći broj djevojčica, čuvati svako dijete te podići rad u klubovima kako bismo imali jače lige, više jakih utakmica i mislim da možemo puno jer smo po talentu neosporno u vrhu.

– Što za tebe osobno znači ovo prvo mjesto?

– Prije svega, velika mi je čast što su me izabrali da budem izbornik U14 reprezentacije. Uspjeh je trenutno zadovoljstvo i pokazatelj da sam/smo na pravom putu, ali i motiv da radimo još više i još bolje.

Pred Edijem su sada dani uživanja – more i sunce prije domaćeg prvenstva. Odmori se Edi, zaslužio si!

Tihomir Begić

Foto: Edi Rački, trener U-14 Hrvatske s uzdignutim je rukama i zlatom oko vrata završio Slovenia Ball / sloveniaball.com