Dvorana na Ravnim njivama u Splitu dobiva ime Žane Lelas

Dvorana na Ravnim njivama u Splitu od ovog petka, 26. svibnja, nosit će ime proslavljene hrvatske košarkašice Žane Lelas. Svečanošću u 11 sati, uz prigodnu ceremoniju ne samo da će dobit ime po Žani, nego će na istočnom dijelu osvanuti i mural, velika slika pokojne košarkašice, dok je otprije na zapadnom zidu oslikan Dražen Petrović, po kojemu je ime dobilo Školsko sportsko društvo.

Sve to radi se da bi se sačuvala uspomena na preminulu veliku košarkašicu iz Splita, koja je ne tako davno utemeljila svoju Košarkašku akademiju i da bi svoja bogata internacionalna iskustva i ljepotu košarkaške igre prenosila mladim djevojčicama i djevojkama u gradu podno Marjana. Otkako više nema Žane Lelas, njezin suprug Vjekoslav Lokica daje sve od sebe da ta Akademija, popularno i skraćeno zvana KAŽL, živi radi i djeluje onako kako je to Žana zamišljala i radila. I u tome ima uspjeha. Ekipa Košarkaške akademije “Žana Lelas” bila je treća najbolja seniorska ekipa u Hrvatskoj, što je najveći seniorski uspjeh “lelasica” u njihovoj povijesti. Osvojili su i prvo mjesto na Alpe-Adria Cupu za žene, a u mlađim kategorijama su ove sezone osvojene i tri medalje – srebro kadetkinje i mlađe kadetkinje te bronca juniorke –  na što su posebno ponosni. KAŽL ide dalje, živi, radi i čuva uspomenu na svoju Žanu.

Ovom prigodom odigrat će se i turnir, djevojčice do 15 godina, Šibenika, Zadra i domaćina KAŽL, zajedno s dječacima “do 15” Splita odmjerit će snage. Nositelj cijelog programa je Osnovna škola Ravne njive – Neslanovac, na čelu sa njenim ravnateljem Miljenkom Bitangom.

Potez vrijedan svake hvale i pozornosti jer se na ovaj način čuvaju sjećanja i gaje uspomene na jednu veliku hrvatsku košarkašicu i divnu osobu u što smo se i sami uvjerili razgovarajući s njom tko zna koliko puta o hrvatskoj ženskoj košarci.

Tihomir Begić