Doigravanja u nacionalnim prvenstvima europskih zemalja

Dok se u još nekim nacionalnim prvenstvima u europskim zemljama igraju ligaška kola, tamo gdje su brojnije najbolje košarkaške lige, u nekim se zemljama doigrava za prvakinje kroz Final Eight. Naravno, pratimo ona nacionalna prvenstva u kojima sudjeluju naše košarkašice.

Matea Tadić (Piešťanské Čajky)

SLOVAČKA – Tamo smo najbrojniji jer su do polufinala kroz Final Eight stigle ekipe Ružomberok (Patricija Bura i Josipa Pavić) i Piešťanské Čajky (Matea Tadić). Ružomberok je s 2:0 u četvrtfinalu izbacio ekipu BK SK UMB Banska Bystrica i u polufinalu za protivnika ima još jednu ekipu iz Banske Bystrice BK SKP 08. Ružomberok je apsolutni favorit za prolazak u finale, a i brani naslov prvakinja Slovačke. Patricija Bura i Josipa Pavić imaju velike izglede igrati finale slovačkog prvenstva. Teži posao imat će Piešťanské Čajky čija je kapetanica naša Matea Tadić. Naime, nakon što su u četvrtfinalu u dvije utakmice izbacili ekipu Slovana iz Bratislave na putu do finala im stoji stari poznanik i rival Young Angels iz Košica.

Josipa Silov (Ostrava)

ČEŠKA – U četvrtfinalu Ostrava naše Josipe Silov nema nikakve izglede da se suprotstavi lideru češkog prvenstva i apsolutnim vladaricama tamošnje ženske košarke, višestrukim i aktualnim prvakinjama iz Praga. Dvije četvrtfinalne utakmica već su odigrana (119:56 i 110:45), USK Praha je stekla prednost i treća utakmica bit će tek formalnost. Ugledni euroligaš iz Praga apsolutni je favorit u češkom prvenstvu i sve drugo osim obrane prvakinja države bilo bi ogromno iznenađenje. USK Praha i ove sezone među četiri najbolje europske ekipe, u EuroLigi su u četvrtfinalu eliminirali talijanski Schio i sada u polufinalu igraju sa turskim Fenerbahceom. Vrhunska europska ekipa.

Ana-Marija Begić (Arka Gdynia)

POLJSKA – Tamo je do polufinala Energa Basket Lige Kobiet stigla Arka Gdynia i naša Ana-Marija Begić. U Final Eight su krenuli sa treće pozicije ligaškog dijela prvenstva, a u četvrtfinalu su s 3:0 (dvije utakmice kod kuće i jedna u gostima) eliminirali tradicionalni neugodnog rivala, ekipu Polskieprzetwory Bydgoszcz. Sada ih u polufinalu čeka iznimno težak protivnik iz Lublina, koji je u ligaškom dijeli osvojo drugu poziciju i prednost domaćeg terena u polufinalnim utakmicama. Želi li proći u finale i braniti naslov aktualnih prvakinja Poljske, Arka mora dobiti jednu utakmicu u Lublinu i obje kod kuće u Gdyniji. Arku čekaju četiri, a možda i pet, vrlo zahtjevnih utakmica.

NJEMAČKA –  U Final Eightu, u prvim četvrtfinalnim utakmicama, koje se igraju 27. ožujka, sastaju se Rheinland naše Anđele Marić i Saarlouis. U ligaškom dijelu prvenstva Rheinland je osvojio prvo mjesto i prednost domaćeg terena.

PORTUGAL – I tamo je prvenstvo stiglo do Final Eighta u koji sa šeste pozicije u ligaškom dijelu natjecanja ulazi CAB Madeira naše Jovane Mandić. U četvrtfinalu su im protivnice ekipa Vagos koji su ligaški dio prvenstva završili na trećem mjestu. Favoriti su, ali ni favoriti uvijek ne pobjeđuju. Prve četvrtfinalne utakmice igraju se 3. travnja.

ŠVEDSKA – I tamo se stiglo do Final Eighta. Naša Tea Milardović i njezin Alvik Basket u četvrtfinalu za protivnika imaju ekipu A3 Basket. Nisu bez izgleda tim više što su to susreti četveroplasirane i petoplasirane ekipe u ligaškom dijelu natjecanja.

U Austriji (Nika Čić), Fransuskoj (Iva Slonjšak), Italiji (Ivana Dojkić, Lea Miletić, Nina Dedić i Mia Mašić), Islandu (Iva Bošnjak), Španjolskoj (Andrijana Cvitković), Turskoj (Luca Ivanković) i Velikoj Britaniji (Dora Čipčić) još traje ligaški dio prvenstva.

ŽENSKA KOŠARKA/Tihomir Begić

Foto: Patricija Bura (Ružomberok) u akciji /fbruzomberok