Dean Nemec: Neprimjerene optužbe

Trener ŽKK Trešnjevke 2009 Dean Nemec reagirao je na izjavu trenera Plamen Požege  Vladimira Englmana danu nakon treće polufinalne utakmice u Požegi, a koju smo prenijeli sa našeg prijateljskog portala sportalo.hr. Evo reakcije u cijelosti:

“U kontekstu izjave trenera Požege Vladimira Engelmana izašle na portalu Ženska košarka nakon treće utakmice play offa ženske Premijer lige moram reagirati jer su u izjavi iznesene zaista neprimjerene optužbe protiv kluba – da smo namjerno željeli ozlijediti igračice Požege na drugoj i trećoj utakmici poluzavršnice play offa.

Ne znam koje je utakmice trener Engelman gledao i kojim očima. U niti jednoj situaciji na dvije spomenute utakmice nije bilo nikakve namjere da se bilo koju igračicu Požege namjerno ozlijedi niti sam o tome ikada u svojoj trenerskoj karijeri razgovarao sa bilo kojom igračicom, pa tako niti sa ovima koje sada treniram. Borbenosti i želje u tim utakmicama ja bilo sa obje strane i tako to treba i biti u završnici prvenstva. Košarka je kontaktni sport i povremeno dolazi i do kontakta igračice sa igračicom. Te prekršaje, ako ih bude, sankcioniraju suci i to je bilo sve što se događalo u te dvije utakmice. Nikakvih nesportskih i namjernih ispada nije bilo ni sa čije strane kod igračica. Požega je u dvije utakmice bila bolja, Trešnjevka u jednoj i to Požežanke odvodi u finale na čemu im čestitamo i želimo sreću i dobru igru u finalu.

To sam i izjavio nakon utakmice, međutim tu izjavu Požega očito nije željela pustiti dalje ili je na portalima nisu željeli objaviti.

Moramo prestati činiti žensku košarku toksičnim okruženjem u kojem svatko svakoga ocrnjuje, vidi neprijateljem i gdje smo zatomili svako poštovanje i dostojanstvo sportske borbe.

Jedini koji je na ovim utakmicama učinio nešto namjerno je trener Engelman koji je u igru uvodio svoju nedavno teže ozlijeđenu igračicu Kešeljević u želji da pobjedi, ali ako je ona na to svojevoljno pristala i ako je to njihov dogovor i to je u redu. To je legitimno sredstvo da se dođe do pobjede, ali pritom optuživati protivnike da namjerno žele tu ili bilo koju drugu igračicu ozlijediti je neukusno i cijeli kontekst ideje sporta dovodi u pitanje u vrijeme kad sport ionako gubi jasnu ideju postojanja i smisla u modernom društvu. Tim više mi sportski djelatnici to ne bismo trebali raditi već isticati pozitivne strane sportskog nadmetanja, viteštva i sportskog načina života.

KK Trešnjevka 2009.
Dean Nemec”

ŽENSKA KOŠARKA

Foto: Detalj s utakmice u Požegi/ Snimio: sportalo.hr