Dean Nemec: Još se moramo boriti za opstanak u najboljoj europskoj kadetskoj diviziji

Trener naše kadetske reprezentacije Dean Nemec upozorio je kako još nismo gotovi kad je u pitanju očuvanje statusa europskog reprezentativnog kadetskog A ligaša. Pojasnio nam je:

– Sustav natjecanja u slučaju da ne izborimo četvrtfinale opet nas vraća u borbu od 9. do 16. mjesta i prema primarnom cilju ostanku u A Diviziji koji moramo izboriti pobjedama u 7. ili 8. utakmici prvenstva kada se ponovno susrećemo sa ekipama koje su sada ispale iz 1. kruga. FIBA je EP ovime učinila neizvjesnim i stresnim do kraja i svi se do zadnjeg dana bore za što bolji plasman.

Dosadašnji nastup kadetkinja na europskom prvenstvu u Mađarskoj ocijenio je ovako: “Nakon odigranog prvog kruga natjecanja ostvarili smo plan i sa pobjedom nad Srbijom plasirali se u drugi krug EP. Ostaje žaljenje za pobjedom nad Mađarskom od koje smo bili udaljeni tek sedam sekundi. Šimunić je promašila bacanje, a Studer sa centra pogodila tricu za pobjedu. Realno moramo biti super zadovoljni što reprezentacija bez dvije od tri najbolje igračice Molnar, Dobroslavić i Silov igra ravnopravno sa odličnom Mađarskom pred punom domaćinskom dvoranom. Molnar nema od početka priprema, a Dobroslavić zbog ozljede leđa u prve dvije utakmice gotovo da nije imala učinak. Tako je u toj utakmici Josipa Silov sama nosila teret rezultata uz pomoć ostalih igračica. Kad se u trećoj uključila i Dobroslavić i pritom asistencijama još razigrala i Pavić na poziciji centra, ostvarili smo prvu pobjedu. No, leđa je i dalje bole i tako će po svemu sudeći biti do kraja EP. “

“Ukupni dojam koji smo ostvarili je za sada vrlo dobar i ja sam zadovoljan sa igračicama, njihovim pristupom, entuzijazmom i karakterom čak i kad se gubi. Razgovaramo puno i još ćemo, ali za sada vrlo su odgovorne i motivirane. Sada dolaze opet teške utakmice sa Rusijom, Grčkom i Turskom. Dvije pobjede nas vode u četvrtfinale. Tursku smo početkom priprema teško dobili tri puta, a Turska je ovdje dobila Grčku. Dakle izgleda ima, ali bit će to opet teške bitke sa neizvjesnim ishodima. Turska ima primjerice 205 cm visokog centra, a naši centri imaju tek 190 i manje. Mi imamo neke druge kvalitete, ali objektivno izborimo li četvrtfinale, bit će to podvig sa ovom oslabljenom reprezentacijom koja je najmlađa na prvenstvu – rekao nam je Nemec.

Foto: Mihaela Lazić / fibaeurope.com