Danira Bilić: Sudjelovanje na Europskom prvenstvu izuzetno je važno za hrvatsku košarku uopće

Sa 16 godina je već bila u ekipi “Elemesa”, sa 18 je postala reprezentativka, sa 19 osvajačica olimpijskog srebra u Seulu 1988, a sa 20 najbolja košarkašica Europe. Pogađate radi se o Daniri Bilić (ex. Nakić) koja je danas čelna osoba Stručnog savjeta za žensku košarku Hrvatskog košarkaškog saveza. Osoba s kojom uoči početka priprema seniorske Hrvatske za Europsko prvenstvo 2021. godine možemo najkvalitetnije porazgovarati o trenutku hrvatske ženske košarke i predstojećem EuroBasketu u lipnju ove godine.

Jeste li kao predsjednica Stručnog savjeta za žensku košarku zadovoljni njegovim radom, a potom i njegovom pozicijom i odlučivanjem u sklopu HKS-a?

 • Jesam, zadovoljna sam. Obzirom da je Stručni savjet, kao što sam naziv sugerira, savjetodavno tijelo Hrvatskog košarkaškog saveza, moram izraziti zadovoljstvo zbog činjenice da se naši prijedlozi prihvaćaju, te da je trenutno vodstvo Saveza u protekle četiri godine donijelo niz direktnih mjera koje su za cilj imale izjednačavanje statusa ženske košarke s muškom. Na primjer izjednačio se iznos dnevnica muške i ženske seniorske reprezentacije, povećan je broj stručnih osoba u stožeru reprezentacije, izbornik ženske reprezentacije prvi puta dobiva plaću za svoj rad, imenovana je instruktorica isključivo za žensku košarku radi organizacije okupljanja i praćenja djevojčica na regionalnoj razini, U20 reprezentacija ponovno sudjeluje na europskim prvenstvima, uvedene su subvencije za Premijer i Prvu žensku ligu, radi se na povećanju medijske popraćenosti ženske košarke, te Savez sudjeluje u gotovo svim projektima FIBA-e koji za cilj imaju promociju ženske košarke.

Kako ocjenjujete sadašnji trenutak hrvatske ženske košarke?

 • Trenutnu situaciju ženske košarke, nažalost, moramo promatrati i u svjetlu izvanrednih okolnosti uzrokovanih pandemijom virusa COVID-19. Sasvim je jasno da je sport postao velika žrtva ove pandemije te da će biti potrebno napraviti dodatne analize stanja i posljedica pandemije s ciljem donošenja mjera za ublažavanje istih, te stvaranje uvjeta za daljnji razvoj sporta kako na nacionalnoj razini tako i na razini pojedinih sportskih saveza. Posebno se bojim podataka o broju košarkašica koje su prestale s aktivnim bavljenjem sportom u proteklih godinu dana, te broju trenera koji su ili odustali ili prešli u mušku košarku radi boljih uvjeta.

Koliko financije (malo novca u hrvatskoj ženskoj košarci) uvjetuju kvalitetniji razvoj hrvatske ženske košarke? I je li samo novac važan u tom procesu?

 • Financiranje sporta, uz sportsku infrastrukturu i stručne kadrove, čini osnovu za razvoj sporta. Stabilno financiranje ženske košarke je jedan od preduvjeta za njezin daljnji razvoj. Nažalost, veliki broj klubova teško je pokrivao svoje fiksne troškove, plaće djelatnika, satnicu u sportskim objektima i troškove natjecanja i prije, a tijekom pandemije situacija se samo pogoršala. Upravo iz tog razloga su i na razini Hrvatskog košarkaškog saveza donesene neke od navedenih mjera.

Zašto nema interesa da barem neki hrvatski ženski košarkaški klub sudjeluje u nekom elitnom europskom košarkaškom natjecanju?

 • Ja bih rekla da interesa ima, ali da je neizvjesnost oko financiranja troškova sudjelovanja na tim natjecanjima glavni razlog nesudjelovanja.
Danira Bilić (desno) uručila je priznanje HKS-a za MVP Premijer ženske lige u sezoni 2020/2021 / Snimio: Marin Sušić/HKS

Vratimo se reprezentaciji. Hrvatska u lipnju od 17. do 27. sudjeluje na EuroBasketu 2021. Što to znači za hrvatsku žensku košarku?

 • Nakon šest godina ponovno sudjelujemo na Europskom prvenstvu što je izuzetno važno za hrvatsku košarku uopće. Upravo je seniorska reprezentacija glavni zamašnjak razvoja košarke na nacionalnoj razini. Sudjelovanje na najvažnijem natjecanju na europskoj razini uvelike olakšava napore Saveza u stvaranju cjelokupnih uvjeta za razvoj ženske košarke, njezinu popularizaciju i posljedično uključivanje većeg broja djevojčica u košarku. Također, sudjelovanje na Europskom prvenstvu zasigurno će omogućiti dijelu djevojaka prelazak u košarkaški jače klubove što nam je svima u interesu. Primjera radi, Ivana Dojkić je nakon dvije kvalifikacijske utakmice potpisala za euroligaški klub, a nakon plasmana na Europsko prvenstvo za WNBA ekipu. Svi smo mi znali koliko je Ivana kvalitetna igračica i ranije, ali utakmice za reprezentaciju na ovim razinama uvelike vam olakšavaju put za daljnji razvoj. Kao što je uostalom i sudjelovanje na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine pomoglo mnogim našim curama da sportsku karijeru nastave u jačim klubovima.

Kako je HKS logistički opremio seniorsku reprezentaciju, koliko stoji iza njezinih rezultata jer nerijetko se u javnosti misli kako je ženska košarka podređena u sklopu HKS-a?

 • Standard smještaja i prijevoza, kao i kvaliteta i količina sportske opreme za žensku seniorsku reprezentaciju je isti kao i za mušku.

Ima li Savjet za žensku košarku utjecaja na izbor reprezentativki ili je izbornik autonoman u sastavljanju popisa?

 • Izbornik je autonoman u sastavljanju popisa.

Jeste li za EuroBasket 2021. razmišljali o pozivu Zellous? Gotovo svaka reprezentacija ima nekog naturaliziranog stranca (Amerikanca).

 • Izbornik je u kontaktu sa Zellous, koja je izrazila želju da igra za reprezentaciju, međutim postoje objektivni problemi s epidemiološkim protokolima u WNBA klubu za koji je nedavno potpisala.

Kad će HKS obznaniti širi popis reprezentativki? Gotovo sve reprezentacije su svoje popise već objavile?

 • Popis će se objaviti na službenim stranicama Hrvatskog košarkaškog saveza u dogovoru s izbornikom prije početka priprema reprezentacije.

Je li definiran plan priprema?

 • Plan i program priprema je definiran.

Što očekujete od reprezentacije na Europskom prvenstvu ovog ljeta? Skupina nije ni malo laka? (Francuska, Rusija i Češka)

 • Slažem se, skupina nije lagana. Koliko je meni poznato posljednjih 25 godina niti jednu od reprezentacija iz skupine nismo dobili na službenoj utakmici. Dakle, vrijeme je. Cilj nam je proći skupinu i doći u “knock out” fazu gdje je sve moguće. Najveća mi je želja da cure budu zdrave i u kontinuitetu s treningom, a tada je sve moguće.
Danira Nakić sa Anom Vrsaljko, najboljom košarkašicom Premijer ženske lige po izboru trenera/ Snimio: Marin Sušić/HKS

 

ŽENSKA KOŠARKA/Tihomir Begić