Carmen Miloglav: Hvala HKS-u što nam je pomogao u izlasku na europsku scenu

Hrvatska reprezentativka Carmen Miloglav prekaljeni je borac u redovima košarkaških prvakinja Hrvatske. Za nju nema izgubljene lopte, ne staje od prve do zadnje sekunde utakmice, svojim primjerom vuče prema pobjedama, dirigira igrom. Posljednjih godina kao kapetanica je imala čast i zadovoljstvo nekoliko puta s peharom u rukama  “zaljuljati” svoje suigračice na najvišem postolju. Onom zlatnom. Tako je bilo i ove sezone kada je Ragusa u svoj grad podno Srđa donijela duplu krunu. Najprije Kup Ružice Meglaj Rimac, pa onda prvenstvo.

 • Najprije čestitke na naslovu prvakinja!
 • Hvala Vam puno. Stvarno nam puno znači što smo ovu sezonu završili na najljepši mogući način i kompletirali po drugi puta prvenstvo i kup u istoj sezoni.
 • Je li naslov teže obraniti ili osvojiti?
 • Po meni uvijek obraniti. Kad se osvoji ujedno nastane neka imaginarna visoka ljestvica i svatko očekuje od tebe iduće sezone nešto još više, a i u svaku utakmicu ulaziš kao favorit. To nosi jednu novu, drukčiju vrstu pritiska jer te svi žele dobiti. Takva ih pobjeda imponira.
 • Ove godine ste sezonu završili s duplom krunom? Imate i Kup i prvenstvo i sve ste osvojili u srazu sa Trešnjevkom?
 • Da, stvarno je vrhunska sezona iza nas. Nije bilo nimalo lako jer u kupu smo po meni imali najteži mogući put, ali zato je i bilo toliko slatko ga osvojiti, dok je prvenstvo opet pokazalo taj jedan naš karakter koji nas krasi otkad je cijela ova priča s trofejima i krenula. Iskreno, na početku sezone nismo očekivali baš kako će oba sraza biti s Trešnjevkom jer smo vidjeli u više ekipa konkurente za oba naslova. Međutim, kako je sezona odmicala sve je više pokazivalo kako će ići prema tome.
 • Finale Kupa ste jedva dobile? Šta je bilo jer ste u doigravanju za prvakinje bile superiorne nad Trešnjevkom?
 • Kup je posebna priča, ali evo sad se može znati. Općenito, nismo ekipa koja  se voli ‘žaliti’ prije nego je utakmica gotova. Ali, pred sam odlazak na kup Lina je pokupila virozu i visoku febru, pa je Toda (Iva Todorić, op.a.) dobila virozu i kao domino dalje. Kako sam cimerica s Todom, doslovno je bilo preznojavanje i gledanje kad što popiti da se osposobi za igrati i na kraju bude MVP. Lina igra s antibiotikom, ali i sve druge moram istaknut stvarno Vrski, Lea, Ela, Mare…sve su se borile s istim. Ja sam bila ‘out’  period pred sam kup jer sam zaradila parcijalnu rupturu misica na boku taman prije zadnje regularne utakmice te još kad se nadoda sa smo cijeli Kup igrali bez Romane, nije bilo lako. Tako da, svakome je bilo nešto u najbitnijem dijelu sezone i zato dižem kapu cijeloj ekipi jer tu se jednostavno vidi koliko si voljan ići preko svojih granica za ekipu kad nešto istinski voliš, pa i kad ne izgleda tvoja igra baš kako treba, ali se ne daš i na kraju budeš nagrađen. Doigravanje za prvakinje smo pak dočekale odmorne, zdrave i kompletne i to je pokazalo na kraju pravu sliku nas i naše igre.
Svi su pridonijeli uspjesima Raguse, ali su “cimerice” Carmen Miloglav i Iva Todorić bile udarni tandem Ragusinih pobjeda/Snimio: izuzetno.com
 • Dio “zlobnika” vaše naslove tumači zato što za druge seniorske ekipe, pa eto skoro i Trešnjevka, igraju sa juniorkama, negdje i sa kadetkinjama?
 • Ovdje bi otvorila dušu haha. S ovakvim komentarom susrećemo se čitavu sezonu. Stvarno poštujem sve ekipe, njihove trenere i mislim kako i mi kao klub, ali i igračice se uvijek fer i korektno ponašamo kako u izjavama tako i na parketu. Međutim, svaki klub, tako i njihov trener ima svoju viziju igre i to daje draž jer netko će igrati s 4 niska, netko s 4 visoka, netko će na kraju kao što ste spomenuli većinom s mladima, netko će imati više stranaca, netko mix itd. Sudar tih vizija dovodi do te draži i nadigravanja, ali nemojmo mane tih istih vizija koristiti kao alibije za podcjenjivanje nečijih drugih. Na koncu svak sastavlja ekipu kako želi, može i u mogućnosti je. Ali opet, ovo je seniorska liga.
 • Kapetanica si Raguse sa bogatim međunarodnim iskustvom i sigurno kompetentna nakon toliko godina igranja reći gdje je štos u hrvatskoj ženskoj košarci? Je li nam Liga baš toliko slaba?
 • Ma ne bi ja rekla da nam je liga baš toliko slaba. Ako ćemo je uspoređivati sa starim vremenima, kad je postojao ŽKK Gospić i ŽKK Jolly, onda jest. To su bila skroz jedna druga vremena. Ali sad, kad krećete u sezonu i kad je završite vidite kako je bilo puno neizvjesnosti u dosta utakmica i da se sa sigurnošću nije moglo reći tko će biti prvi. Jednostavno s obzirom koliko se ulaže u nju, nažalost tu je gdje jest. Kad bi imala sustavna ulaganja i posvećenost poput Španjolske, Francuske, Mađarske, Njemačke i slično, bilo bi sigurno drukčije jer stvarno ne treba puno da se neke stvari zakotrljaju na bolje. Nažalost, cure ili prerano idu vani, jer doma nisu uvjeti dobri ili idu na college i normalno je kako sve to ligu iz godine u godinu slabi.
 • Ove godine ste kao klub, kao Ragusa, uz financijsku pomoć HKS-a izišli i na europsku scenu. Igrali ste EuroCup? Kako komentiraš taj dio?
 • Prvo zahvalila bi se HKS-u jer i ta njihova financijska pomoć je neki vid ulaganja u žensku košarku pošto se curama omogućava osjetit, prije nego odu vani, gdje su i jesu li spremne za otisnut se vani, dok je to sudjelovanje u EuroCupu klubu puno pomoglo. Nama je to bilo baš pravo osvježenje jer napokon se imao dodatni motiv biti prvi baš zbog te mogućnosti za napraviti i korak više te vidjeti gdje smo u usporedbi s europskim ekipama. Mislim kako nismo razočarali. Mogli smo svakako bolje, jednostavno s dvije ekipe iz francuske nismo imali šanse. To je inače liga puno puno iznad nas. Dok ostaje žal za utakmicama s Brnom jer nas je malo dijelilo od pobjede u obje utakmice.
Povjerenik Hrvatskog košarkaškog saveza Darko Kotaranin uručuje pobjednički pehar kapetanici Raguse Carmen Miloglav za osvojeni naslov prvakinja u sezoni 2022/2023/ Snimio: Tonči Vlašić
 • Po tvom mišljenju što znači izlazak naših klubova na europsku scenu?
 • Znači puno. Ne samo što Hrvatska ima nakon dugo vremena jednog predstavnika u Europi, već gledam to i iz aspekta naših mladih cura koje su vidjele pravo lice profesionalizma i kako to izgleda vani, kako je to igrati pred punim dvoranama, koji je to gušt, kakve su organizacije, uvjeti i dalo im jednu drukčiju, ali pravu sliku košarke kako bi trebalo biti. Nešto što smo mi, kad smo bili mlađi, imali priliku vidjeti i osjetiti. Vjerujem kako se sigurno barem jedna od njih dodatno zaljubila u to, ali i našla potvrdu svog sna da se ipak bavi profesionalno košarkom i nastavi prema tom putu. Dosad, imam osjećaj s obzirom na našu ligu, kako su imale samo viziju odlaska u Ameriku kao nečeg boljeg ili preranog odlaska vani pa gubljenja po drugim ligama.  Ali Amerika jednostavno nije za svakoga, kao što isto tako ne treba žuriti ići vani. Nikad nije kasno. Bolje godinu kasnije, ali spreman, nego ranije pa se gubiti.
Carmen Miloglav u utakmici protiv Brna u sklopu EuroCupa: Jako je važno biti prisutan na europskoj klupskoj i reprezentativnoj košarkaškoj sceni /Snimio: fiba.com
 • Hoće li se Ragusa “rasuti” za sljedeću sezoni ili će biti još jača? Naime, neke igračice su najavile oproštaj od košarke!
 • Ne damo se, haha…. Ma neće se ‘rasuti’. Mislim kako su jako dobri temelji postavljeni i vjerujem da klub može biti još konkurentniji. Došla je i nova uprava koja se malo po malo uhodava i stvarno ljudi su počeli živjeti naše uspjehe skupa s nama, a to je najbitnije. A što se oproštaja tiče, ja ne vjerujem dok prvo kolo ne krene haha… Svi smo mi jako povezani i izvan terena, lijepe uspjehe smo ostvarili skupa što nas je još dodatno povezalo. Kad se uz to nadoda neizmjerna ljubav prema košarci, jednostavno je gušt s njima dijeliti sve to.
 • A gdje će u novoj sezoni biti Carmen Miloglav?
 • Vidjet ćemo, ali voljela bi nastaviti priču u Ragusi.
 • Nismo otišli ni na EuroBasket 2023? Nemamo sreće sa ždrijebom ili….?
 • Svaki neodlazak je šteta, nadam se kako će se to u budućnosti što prije promijeniti. Mislim kako imamo i uvjete, kvalitetu i mogućnosti, ali treba pronaći formulu. Ne bih se hvatala za ždrijeb, nisam pobornik alibija, već vjerujem ako se nastavi raditi još jače i težiti visokim ciljevima, tad će te i sreća sa ždrijebom pomaziti, ali i bez toga velikim radom rezultati će sigurno doći.

Tihomir Begić

Naslovna fotografija: Carmen Miloglav u jednom od nekoliko ovogodišnjih susreta protiv Trešnjevke 2009/ izuzetno.com