Brod na Savi uplovio u Premijer žensku ligu Hrvatske

Brod na Savi uplovio je u Premijer žensku ligu Hrvatske. Izravno kao prvak Prve ženske lige i Lige za popunu Premijer ženske lige. Slavlje je u Vijušu krenulo nakon što su pobijedili varaždinski Vindi 83:56. U sezoni kada su prije dvije godine ispadali iz tadašnje A1 ženske lige Hrvatske u sve tri mlađedobne kategodije izborili su Final Four prvenstva Hrvatske, a juniorke su im bile viceprvakinje Hrvatske. Možda je i to jedan od razloga zašto su se već nakon dvije godine vratili natrag u elitno žensko košarkaško društvo Hrvatske. Uhvatili smo Damira Božića, alfu i omegu Kluba, i postavili mu nekoliko pitanja.

  • Izborili ste Premijerligu, izravno ulazite. Vjerujete li da sa postojećim igračkim kadrom možete sačuvati taj status?
  • Sretni smo izravno izborenom Premijer ligom no držimo da je to natjecanje puno zahtjevnije i ekipa još uvijek nije dovoljno iskusna kako bi mogla uspješno igrati najviši rang. Naše dvije najiskusnije igračice su 2002. godište, a sve su ostale mlađe, što ujedno daje i odgovor na Vaše pitanje.
  • Imate li u planu pojačati se igrački i kako bi zapravo mogao izgledati vaš roster za premijerligaške utakmice?
  • Naravno da u planu imamo želju igrački se pojačati na nekim pozicijama, no za tako što moramo vidjeti kolikim proračunom ćemo raspolagati. Vi već znate kako smo mi klub koji je do sad raspolagao s vrlo oskudnim sredstvima i nismo si mogli priuštiti neka zvučna pojačanja. Nadamo se kako ćemo uspjeti pronaći kvalitetne igračice na deficitarnim pozicijama. Uvijek smo bili okrenuti domaćim talentiranim mladim igračicama, budući držimo kako je za boljitak hrvatske košarke potrebno pružati prigodu za igru i razvoj domaćim igračicama. No, u ovom trenu detaljnije i preciznije nešto teško je reći. Tek smo izborili plasman u Premijer ligu i pred strukom i Upravom je veliki izazov.
  • Čule su se i određene kritike na tzv. “rentanje košarkašica” na mjesec-dva, konkretno u vašem slučaju iz FSV-a i što mislite o tom pravilu?
  • Što se tiče Vašeg pitanja o institutu dvojne licence za mlade igračice do 19 godina, koje je čini mi se doneseno dok smo mi još igrali ondašnju Prvu ligu, držimo da ovako kako je nije dobro i nadamo se kako će se tu postići promjene. Sve ove godine ga nismo koristili, a i ovu sezonu smo počeli, a da nismo koristili to pravilo. Vidjeli smo početkom sezone kako jedan broj klubova (mislim četiri do sada) to je pravilo dvojne licence primijenilo, što je legitimno pravilo koje se može iskoristiti u prijelaznom roku prije početka sezone ili na polovici sezone u mini prijelaznom roku. Prvi dio sezone smo dakle odigrali samo sa svojim igračicama i ostvarili sve pobjede, a na polusezoni u mini prijelaznom roku smo i mi primijenili to pravilo kada smo licencirali tri mlade igračice iz FSV-a, s kojima, inače kao i sa ostalim košarkaškim klubovima, vrlo dobro surađujemo. Kada nam se teško ozlijedila juniorska reprezentativka Nika Kurdija, cure iz Rijeke su nam “pružile ruku” i pomogle ostvariti veliki cilj, a vjerujemo kako su i njima te utakmice donijele pozitivan pomak. Dakle rezime je, držimo kako bi navedeno pravilo dvojne licence za mlade igračice, koje su koristili klubovi kroz ove godine, a koje je bilo isto za sve, trebalo promijeniti i prilagoditi okviru u kojem se odigrava ženska košarka, no to je u ingerenciji drugih institucija u sustavu HKS-a, mi, kao i ostali klubovi možemo iznositi prijedloge i bilo bi dobro kada bi na tom polju, predlaganja dobrih ideja, klubovi bili aktivniji jer bi donijelo koristi svima.
  • Brod na Savi je upravo poznat po tome što puno vremena posvećuje svojim mlađim naraštajima. Kakvo je tu stanje?
  • Naravno da svo to djelovanje ne bi bilo potpuno bez onog esencijalnog u športu, a to je rad sa mlađim kategorijama: u osnovne 3 mlađe kategorije (pretkadetkinje, kadetkinje i juniorke) koje natjecanje provodi HKS u kontinuitetu svih ovih 10 godina Bensice su osvojile 5 medalja na prvenstvima Hrvatske, npr. juniorke su, (generacija 2000.) još uvijek aktualne vice prvakinje Hrvatske) 11 puta su se u tim natjecanjima naše cure plasirale među četiri najbolje ekipe u Hrvatskoj, Final Four državnu završnicu dok su se na državnu poluzavršnicu Prvenstva Hrvatske kao pobjednici natjecanja regije Istok plasirali u 22 navrata. To je kratki prikaz osnovnih rezultata mlađih kategorija, no kako su u novije doba spuštene dobne granice u početku bavljenja športom tako su i tu u Mini Basketu ostvareni rezultati koji su nam donijeli plasmane među najbolje u Hrvatskoj, no držimo da tako malu djecu treba nositi zaigranost i razigranost, a ne ostvareni rezultat. Generacije cura i niz njihovih trenera i klupskih djelatnika su utkali svoj doprinos u svemu ostvarenom i ponosni na sve prethodnike okrećemo se novim športskim izazovima, no pustite nas odati se radosti ostvarenog uspjeha svjesni da su pred klubom novi izazovi i ciljevi koje valja ostvariti.

Brod na Savi uplovio je u premijerligaške vode u kojima ga čekaju puno veći izazovi na koje treba naći odgovore da se ne nasuče na hridi. Puno je obveza i pred strukom i pred članovima Uprave kluba. Stoga ih ostavimo da na miru iznađu rješenja koja će im omogućiti mirno premijerligaško more.

ŽENSKA KOŠARKA /Tihomir Begić

Foto: Novi premijerligaš – Brod na Savi iz Slavonskog Broda /Snimio: Srećko Kavka