Braslav Turić: Sezonu posvećujem pokojnom Marijanu Pasariću

Sinoć je tradicionalnom feštom u klupskim prostorijama Medveščak stavio točku na i u sezoni 2016/2017. Uz ugodno druženje svih uzrasta kluba, uprave, roditelja igračica i simpatizera kluba Medveščak je dodijelio priznanja najboljima – mlađoj kadetkinji Luciji Tikvicki, kadetkinji Gabrijeli Kolovrat, juniorki Matei Tadić i seniorki Patriciji Buri. Posebno priznanje dobio je trener Braslav Turić koji je o završenoj sezoni dao intervju portalu KSZ, odnosno kolegi Krešimiru Galiću, kojeg prenosimo u cijelosti.

Medveščak je četvrtu sezonu zaredom najbolja ženska seniorska ekipa u Hrvatskoj, a sve trofeje kao trener potpisuje Braslav Turić koji je već šest godina strateg Medekica koje su u posljednje dvije sezone izgubile samo jednu utakmicu.

– Tek kada smo čuli za podatak da 699 dana nismo izgubili utakmicu shvatili smo kakav smo rezultat napravili. Četiri uzastopna naslova s četiri različita suparnika u finalu. Moram reći da je ovogodišnje finale bilo puno teže nego prošlogodišnje kada smo bili bolji od Zadra, otvorio je razgovor Turić koji je na početku želio naznačiti: “Ovaj naslov kao i Kup Ružice Meglaj Rimac posvećujem pokojnom Marijanu Pasariću, prijatelju, sjajnom košarkaškom znalcu i najvećem gospodinu u našoj ženskoj košarci.”

– Nakon odlaska Nine Premasunac i Ružice Džankić nije se nitko u klubu nadao ovakvom rezultatu nakon sjajne sezone u kojoj smo uz dva domaća trofeja igrali i finale Regionalne lige. Ako pogledamo da poslije svake sezone ostajemo bez dvije ponajbolje igračice onda je ovo dokaz koji kontinuitet ima ovaj klub – nastavio je Turić.

Finalna serija protiv Trešnjevke 2009 ponudila je gotovo sve tri identične utakmice u kojima je prvo poluvrijeme bilo neizvjesno, a Medveščak je u nekoliko minuta serije u trećoj četvrtini napravio prednost koju je sačuvao do kraja susreta.

– Trešnjevka 2009 nam je bila jači suparnik u finalu nego što je prošle godine bio Zadar, a mi smo bili slabiji. Mislim da smo mi kvalitetnija ekipa što smo pokazali tijekom cijele sezone. Znali smo da će doći naš trenutak kada možemo prelomiti utakmicu jer smo igrali jako dobru obranu. Ušli smo s ulogom favorita u ovu seriju i bili smo jednim dijelim u grču. Završnicu u Omišu nismo odradili na pravi način pa su i mediji nekako više naglašavali da je Trešnjevka 2009 ekipa koja se diže, a mi padamo. Teško je bilo izgubiti karakter pobjednika koji mi imamo i bilo je samo pitanje kada ćemo mi otpustiti tu “ručnu kočnicu” i pokazati našu kvalitetu – osvrnuo se Turić na finale i naglasio učinak svojih igračica.

– Marija Radoš je poentirala, Iva Borović je sjajno otvarala i zatvarala utakmice, Bura i Majstorović su pokazale svoj potencijal, a ja bi posebno naglasio naše juniorke Tadić i Petrak, a posebno Mateu Tadić koja je vrlo važna za ovu ekipu što je pokazivala i prošle sezone kada smo u sastavu imali i Anu Čačić. Matea je uvijek kada nam je Trešnjevka 2009 zaprijetila svojim prodorima nalazila najbolja rješenja, a ujedno i pogađala. Tu je naravno i Iva Todorić koja ima velike sklonosti prema napadačkom skoku što sam je uvijek zahtijevao od ekipe jer je to najbolja obrana od kontranapada. Skok u napadu je bio naša velika prednost što se pokazalo i na završnici Kupa u Omišu kada smo imali 25 skokova u napadu. Htio bih i naglasiti kako se ističe mladost Trešnjevke 2009, a mislim da su i naše mlade igračice pokazale svoj potencijal koji će još više isplivati u slijedećim sezonama.

Medveščak se uz rezultatski učinak izdavaja i kao sjajno posložen klub u kojem se jako dobro zna što je čiji posao. “Posebno bih naglasio našu sportsku direktoricu Silvu Šedu koja je od svog dolaska na tu funkciju u posljednje dvije sezone u klub uvela jednu novu dimenziju rada, pristupa i sjajnu povezanost između svlačionice i vodstva kluba. Tu naravno neću zaboraviti Nevena Madu, kondicijskog trenera koji je naravno itekako zaslužan za ove rezultate”.

Iako je sezona tek završila nismo propustili baciti pogled prema novoj gdje bi prema posljednjim sezonama Medveščak mogla napustiti neka od važnih karika. “Izvjesno je da ćemo ostati bez nekih od nositelja igre jer jednostavno cure su završile fakultet i žele probati u inozemstvu. Mi smo ponosni na tu činjenicu i činjenicu da nam igračice ne odlaze sa 18 godina vani već nakon fakulteta. Kostur ekipe bi trebale činiti Tadić, Petrak i Bura i sada nam ostaje vidjeti na koji ćemo način posložiti ekipu i tko bi od iskusnijih igračica još mogao ostati. Mi smo već kontaktirali pojedine igračice i sigurno je da će Medveščak opet imati zanimljivu ekipu sposobnu za dobar rezultat. Želja nam je da zaigramo i Regionalnu ligu koja bi jako puno pomogla mlađim igračicama” – kazao je na kraju razgovora Turić koji je do prije mjesec dana bio izbornikom seniorske reprezentacije.

Krešimir Galić

Foto: Braslav Turić, trener ŽKK Medveščak