Braslav Turić odabrao 14 košarkašica za seniorsku reprezentaciju Hrvatske

Sve se u hrvatskoj ženskoj košarci posljednjih mjeseci ekspresno zbivalo za trenera Medveščaka Braslava Turića. Nakon što ga je Upravni odbor verificirao za pomoćnika tada potvrđenom izborniku Vladimiru Ivankoviću, a ovaj iz obiteljskih razloga dao ostavku, Upravni odbor na prijedlog Stručnog savjeta imenuje Turića za izbornika najbolje košarkaške selekcije Hrvatske, koja će se u lipnju u kvalifikacijama boriti protiv Bugarske i Izraela za prolazak na Europsko prvenstvo 2015. u Mađarskoj i Rumunjskoj. Ni trena odmora nakon što je s Medveščakom osvojio naslov prvakinja Hrvatske.

– Bio sam tada spreman biti pomoćnik, a sada sam spreman biti izbornik. Vjerujem da to mogu – kaže Turić.  I odmah prionio izazovnu poslu. Napravio je “skraćeni popis” od 14 reprezentativki koje bi nas trebale odvesti na najkvalitetniju europsku smotru na kojima smo i u Poljskoj i u Francuskoj “ostavili traga”. Popis nije ponudio nova imena, ali je dosta mladih. Svojedobno (2010.) kadetske viceprvakinje Europe Lana Pačkovski, Ana-Marija Begić, Ivana Tikvić te još jedna košarkašica prvakinja Hrvatske Medveščaka Nina Premasunac četvorka je s velikim juniorskim stažom i uspjesima, a ovo će im biti prvi seniorski koraci.

– Svjesno smo išli u to pomlađivanje reprezentacije, jer ih vidim kao budućnost naše ženske košarke – pojašnjava svoj potez izbornik Turić. Od ostalih promjena nema Anđe Jelavić, koja je sama najavila da će napraviti reprezentativnu stanku, a Mirna Mazić, koja je prošlo Europsko prvenstvo u Francuskoj propustila zbog operacije, ponovno je na užem popisu, te Davorku Balić, koja će se ponovo pokušati nametnuti.

Seniorska reprezentacija Hrvatske: Iva Ciglar, Lana Pačkovski, Antonija Mišura, Davorka Balić, Emanuela Salopek, Jelena Ivezić, Ana Lelas, Ana-Marija Begić, Nina Premasunac, Mirna Mazić, Iva Slišković, Luca Ivanković, Marija Režan i Ivana Tikvić.

Plan priprema:

  • 23. svibnja – okupljanje u Kaštelima
  • 30. i 31. svibnja – prijateljske utakmice s Crnom Gorom
  • 3. i 4. lipnja – prijateljske utakmice s Mađarskom
  • Kvalifikacije za Eurobasket 2015.
  • 8. lipnja Bugarska – Hrvatska
  • 11. lipnja Hrvatska – Izrael
  • 18. lipnja Hrvatska – Bugarska
  • 22. lipnja Izraeal – Hrvatska

Foto: Izbornik seniorske Hrvatske Braslav Turić