Braslav Turić: Napravili smo dobar posao! Damir Rajković: Bit će to otvorena borba za titulu!

Rajković - Turić 2:2! Kome će peta?

Kolege sa službenog portala Hrvatskog košarkaškog saveza napravili su svojevrsnu analizu prvog dijela prvenstva Hrvatske za žene. Mi vam prije početka drugog dijela A1 lige prenosimo razmišljanja dvojice trenera čije su ekipe  zauzele prvo i drugo mjesto, Braslava Turića i Damira Rajkovića. I razmišljanja ostalih trenera te njihove poglede na prvi dio prvenstva možete pročitati ovdje.

MEDVEŠČAK 9-0

Braslav Turić, trener Medveščaka: “Napravili smo dobar posao”

Najbolja momčad prvog dijela A-1 lige je Medveščak. Nakon devet odigranih kola, sastav trenera Braslava Turića ima stopostotni učinak. Za sastav hrvatskog izbornika najveću satisfakciju donijela je uvjerljiva pobjeda protiv najvećeg konkurenta u borbi za naslov prvaka Kvarnera. Turićeve djevojke su u Rijeci na krilima odlične reprezentativke Ružice Džankić slavile s uvjerljivih 69:51.

“Nakon ovakvog učinka mogu biti maksimalno zadovoljan. U prvom dijelu sezone napravili smo dobar posao. Naravno, najzadovoljniji sam pobjedom u Rijeci. Prije tog susreta Kvarner je bio favorit, a mi smo na koncu uvjerljivo slavili. Taktički smo sjajno odigrali. Potom smo sve potvrdili i pobjedom protiv Trešnjevke 2009. Pobjeda od 18 koševa prednosti nad Kvarnerom nam je veliki zalog u borbi za prvo mjesto. Ako ne daj Bože i izgubimo u drugom susretu s Riječankama u Zagrebu, možemo u slučaju da imamo isti broj bodova i s porazom manjim od 18 razlike, zadržati prvo mjesto pred doigravanje”, otkrio je trener Turić čija je ekipa proglašena i za najbolju ekipu grada Zagreba u 2015. godini od strane Sportskog saveza.

Čini se kako će o naslovu prvakinja opet odlučivati braniteljice titule igračice Medveščaka i Riječanke.

“Kvarner je naš najveći konkurent, izdigli smo se zajedno od ostalih ekipa. Trešnjevka se uoči sezone počela kadrovski osipati. Tu su još Zadar i Ragusa, pogotovo s Dubrovčankama treba biti oprezan, one su tempirana bomba. Ostatak lige je osjetno slabiji, te ekipe ne mogu parirati sastavima s vrha”, pojasnio je Turić.

Cilj je aktualnim prvakinjama i osvajačicama kupa ostao isti kao i na početku sezone. “Naš cilj je plasman u finale prvenstva. Na početku sezone ostali smo bez prva dva centra Ivane Tikvić i Ane-Marije Begić, bez prva dva beka Petre Perić i Silve Šeda, a i Iva Todorić nam se ozlijedila. Bili smo bez cijele petorke. Zato nitko nije ni očekivao ovako dobar rezultat. A uz sve to još dobro guramo i u regionalnoj ligi”, rekao je Turić.

Pojačanja zasad nema na vidiku. “Kako sada stvari stoje neće biti pojačanja. Imamo blagi problem s koljenom Nine Premasunac, ali valjda će biti u redu. Ako budemo zdravi nećemo nikoga dovoditi”, naglasio je Turić.

KVARNER 8-1

Damir Rajković, trener Kvarnera: “Bit će to otvorena borba za titulu”

Prva pratnja aktualnim prvakinjama, košarkašicama Medveščaka, su igračice Kvarnera. Jedini poraz Riječankama nanijele su baš igračice najvećeg rivala. Po svemu viđenom tijekom prvih devet kola, gledat ćemo utrku u dvoje za titulu. “Što se tiče učinka u dosadašnjem dijelu lige, mogu biti zadovoljan. Nakon za nas turbulentnog ulaska u sezonu, složili smo jako dobru ekipu. Taj uvjerljivi poraz od Medveščaka bio je naš loš dan. Bit će to otvorena borba za titulu”, smatra trener Kvarnera Damir Rajković.

“Isprofiliralo se da smo Medveščak i mi favoriti za titulu. One kao prvakinje u posljednje dvije godine i aktualne osvajačice kupa imaju definitivno bolji status od nas, ali mi ćemo ih pokušati napasti. A ako nam se pruži prilika i uzet ćemo ponuđeno. Ako ne bude tako onda ćemo protivničkoj ekipi čestitati na boljoj igri i konačnom trijumfu”, najavio je Rajković.

U redovima Kvarnera u dosadašnjem dijelu sezone najbolje su bile Ivana Blažević, Lea Miletić, Dina Šesnić, Monika Tomljenović… Strateg riječkog sastava naglasio je kako ne treba očekivati (velike) promjene u kadru tijekom prvenstvene stanke.

“Kako se sada čini neće biti promjena. S Josipom Zovkom koja nam se nedavno priključila (nap.a. bivša igračica Splita, zadnji klub bio joj je zenički Čelik) smo dobili ono što smo tražili. Naravno, dobra igračica je uvijek dobrodošla, ali nemamo imperativa. Ako bude novca pojačat ćemo se, ako ga ne bude nećemo”, zaključio je Rajković.

Ambiciozno su u Rijeci ušli u sezonu, ciljevi su visoko postavljeni.

“Vjerujem da ćemo biti pravi u drugom dijelu sezone kada se odlučuje o prvenstvu i o kupu. Cilj nam je ove sezone napraviti korak više u odnosu na prošlu kad smo igrali finale doigravanja, želimo otići sve do kraja. Zadovoljio bi nas plasmani u finale prvenstva i kupa, ali želimo i novi iskorak”, rekao je Rajković.

Foto: Turić i Rajković vode svoje derbije / Snimio: Arsen Miletić