Braslav Turić: Imao sam igračice koje su mogle pratiti moje ideje

Otkada je došao u hrvatsku žensku košarku, vrh ne ispušta iz ruku. Prve je godine trebalo detronizirati tada neprikosnoveni Novi Zagreb u kojem su igrala takva imena kao što su Luca Ivanković, Jelena Ivezić, Ivana Dojkić, Eva Komplet, Lisa Karčić, Ana Semren… Poslije su naslovi svih godina pripadali njemu kao najboljem treneru u hrvatskoj ženskoj košarci i Medveščaku. Najbolje cure su odlazile iz Mede, nove dolazile, ali titule su uvijek završavale u Medveščakovoj popularnoj dvadesetpetici na Velesajmu. Vitrine su prepune raznih pehara što su ih osvajali najmlađi uzrasti pa sve do seniorskih. Danas je nekako u hrvatskoj ženskoj košarci postalo neobično ako Braslav Turić i Medveščak nisu najbolji, nisu prvaci. Počinje se to shvaćati nekako normalnim. Ali iza svega toga, iza svih uspjeha stoji tko zna koliko rada, znoja suza pa i krvi. Bilo je i toga, bilo je ozljeda, ali ljubav prema košarci uvijek je bila jača i cure su se vraćale nakon njih, liječnika i operacija… I opet pobjeđivale. Nismo ga pitali koji mu je naslov najdraži, Turić najbolje zna koji je to, već smo htjeli čuti iz prve ruke analizu i komentare ove sezone koja je opet završila pobjednički. I za njega, koji je proglašen najboljim trenerom, i za prvakinje – Medveščak!

– Iako smo regularni dio sezone završili na prvom mjestu, na početku to nije izgledalo da će biti tako. Na startu, drugo kolo poraz od Splita, zatim u drugom dijelu sezone poraz od Trešnjevke… Nije bilo obećavajuće da ćemo zauzeti prvu poziciju, ali ipak smo uspjeli… U međuvremenu smo u četvrtfinalu Kupa pobijedili Trešnjevku, otišli na F4 u Pulu. Tamo smo u polufinalu pobijedili Ragusu, a onda puno teže od očekivanog u finalu pobijedili Šibenik. Hvala Bogu ispalo je dobro – osvojen je prvi trofej u sezoni. Finalna serija prvenstva Hrvatske sa Splitom je krenula očekivano – lagana pobjeda u prvoj utakmici. Onda šok, odlazak u Split, lagano podcijenjivanje, loša igra, igrali smo sve suprotno od onoga što inače igramo i normalno – poraz. U slijedeće dvije utakmice to nismo dopustili, odličan pristup, pametna igra u oba smjera i šesta titula zaredom!

– Zašto nitko do sada nije uspio “pročitati” tvoj koncept igre koju si primijenio u Medveščaku?

– Kad sam prije osam godina došao u Medveščak, odmah sam postavio sustav igre u napadu i obrani. Sve ove godine nisam odustajao od njega ni jednog milimetra. Modificirali smo napadački dio ovisno o selekciji igračica u toj sezoni, npr. više unutarnje igre, više kontranapada, više blok-igre… Jedino se nije mijenjala obrambena agresivnost, da li cijeli teren, pola ili pozicijska obrana 5/5. Mislim da nam je taj i takav model donio sve ove titule i finale WABA lige u sezoni 2015/16. Jedan vrlo bitan detalj: imao sam IGRAČICE koje su sve to mogle pratiti i bez kojih ne bi bilo ovakvih rezultata!

Kapetanica Medveščaka Iva Todorić vodila je svoje suigračice do novih naslova /Snimio: M.Sušić/HKS

– Kapetanica Iva Todorić odigrala je odličnu sezonu. Čini nam se da je u završnici pružala partije života? Kako je funkcionirala ta “imotska veza” u Medi?

– Zajedno smo došli u Medveščak prije osam godina. Suradnja je sve ove godine bila na nivou, uvijek je postojala hijerarhija trener – igrač. Ove godine je bila njena najbolja sezona, nametnula se maksimalno, pogotovo u napadu, a najviše u scorerskom dijelu. Njena obrana nikad nije bila upitna: krađa lopti, obrana od blokova, obrana 1/1, skok u napadu (kao početna faza obrane)… Mislim da je u obrambenom dijelu, na svojoj poziciji, jedna od boljih igračica u Europi. Bez obzira što smo oboje Imoćani, nikad nije imala popust kod mene, a sve što je dobila, zaslužila je svojim pristupom i radom.

Tihomir Begić

Foto: Braslav Turić s Darkom Kotaraninom, HKS-ovim povjerenikom za natjecanje u Prvoj ženskoj ligi Hrvatske nakon dodjele priznanja za najboljeg trenera Hrvatske u ženskoj košarci / Snimio: Marin Sušić/HKS