Bralićevih 12 za utakmicu s Bugarskom!

Marta Savić /Wyoming wbb

Nakon stanke od godinu dana nastavljaju se kvalifikacije za Europsko prvenstvo koje će se 2023. održati u Izraelu i Sloveniji. Pred našim je košarkašicama drugi kvalifikacijski krug u kojem ih sutra (nedjelja, 27.11) očekuje dvoboj protiv Bugarske. Utakmica se igra u Vukovaru (SD Borovo naselje, 19.00 sati).

Podsjetimo – u kvalifikacijama sudjeluje ukupno 38 reprezentacija, a na EuroBasket uz dva domaćina (Izrael i Sloveniju) koji su automatski osigurali svoj plasman, kvalificirat će se još 10 pobjednika skupina plus četiri najbolje drugoplasirane reprezentacije. Slovenija i Izrael iako su  automatski sudionici ovog natjecanja također igraju u kvalifikacijama te ukoliko se budu našli među onim reprezentacijama koje bi plasman izborile i kroz kvalifikacije, njihovo mjesto zauzima prva sljedeća najbolja drugoplasirana reprezentacija po učinku.

Nakon dva odigrana kola Hrvatska ima jednu pobjedu i jedan poraz. U prvom kolu naše su cure slavile na gostovanju u Bugarskoj (84:73), da bi potom u Zaboku bile nadigrane od aktualnog europskog prvaka Srbije (66:84).

S obzirom da je u posljednjem ciklusu kvalifikacija (veljača 2023.) pred našom reprezentacijom gostovanje u Srbiji gdje je vrlo teško očekivati pozitivan ishod, sutrašnji dvoboj protiv Bugarske ima dodatnu težinu i značaj. Osim pobjede koja je imperativ za potvrdu drugog mjesta u skupini, izabranice Stipe Bralića morat će uložiti i maksimalne napore da ta eventualna pobjeda bude izražena i što većom razlikom, kako bi potencijalno na koncu kvalifikacija i naša reprezentacija konkurirala za neku od pozicija koja bi rezultirala novim plasmanom na Eurobasket.

Uoči okupljanja izbornik Bralić suočio se sa brojnim problemima i otkazima, osobito na poziciji playmakera. U ovoj reprezentativnoj akciji na raspolaganju tako nema Ivane Dojkić(ozljeda prsta desne ruke), Ane Petrak (ozljeda koljena), Mihaele Lazić (nije dobila dopuštenje).. no dobra je vijest da se reprezentaciji nakon nekoliko godina izbivanja ponovno priključila naturalizirana Amerikanka Shavonte Zellous koja će svojim iskustvom i kvalitetom zasigurno biti veliko pojačanje ovoj reprezentaciji.

U sutrašnjem dvoboju boje naše zemlje tako će braniti sljedećih 12 igračica: Nika Rodek, Iva Slonjšak, Matea Tadić, Shavonte Zellous, Nina Dedić, Ana-Marija Begić, Mia Mašić, Patricia Bura, Ana Vojtulek, Klaudia Periša, Andrijana Cvitković, i Ana Mandić, dok su izvan sastava ostale Lina Strilić i Anđela Strize.

Utakmicu možete pratiti uživo u prijenosu SportKluba i na službenom FIBA YouTube kanalu.

Foto: Marin Sušić/HKS

Krešimir Dabić