Bore Vuković: Vodice su osuđene na stvaranje košarkašica

Kad spomeneš Vodice i pomisliš na žensku košarku, odmah ti dolete asocijacije na Boru Vukovića kao jednog od onih koji sa puno strpljenja i motiva radi s mladima od najmanjih nogu pa do seniorskog uzrasta. Bore Vuković zaštitini je znak ženske košarke u Vodicama. Stoga on i jest najbolji sugovornik da predstavimo ŽKK Vodice kojeg vodi dugi niz godina.

 • Pa od kada su ŽKK Vodice? Kako i tko ih je osnovao?
 • ŽKK Vodice osnovane su 2002. godine. Do tada je živjela škola košarke u Vodicama koju je pokrenuo moj sadašnji suradnik i prijatelj Ante Roca. Od početka škole košarke pa do osnivanja kluba i kasnije sve do 2006. godine ŽKK Vodice (eks Komete) su uspješno surađivale sa ŽKK Vidicima, koji su 2003. godine postali prvoligaši kao drugi klub iz Šibenika.
 • Osim vas koji su još ljudi zaslužni da su Vodice na hrvatskoj košarkaškoj karti nezaobilazne?
 • Najveći teret i zasluge za tako uspješan sportski projekt idu sigurno u Antine (Roca, op.a.) ruke. Njegova nevjerovatna energija i sposobnost da ustraje i kada je najteže je nešto što se kao droga prelijeva na sve nas u klubu. Pravu stabilnost i dobre financijske uvjete za funkcioniranje kluba stigli su u klub kada je za predsjednika izabran Hrvoje Perica, iako u ne baš dobrim uvjetima treniranja (neodgovarajuća dvorana, manjak termina…), uspjeli smo stvoriti kolektiv zavidne kvalitete.
Bore Vuković (na slici) i Ante Roca fundamenti su vodičke ženske košarke
 • Koji su najveći sportski uspjesi ŽKK Vodica?
 • Prvi veliki uspjesi su vezani za 2007. godinu kada smo spojili igračice ŽKK Vidika i ŽKK Vodica i postali jedan klub ŽKK Vodice. Te godine igrali smo kvalifikacije za ulazak u prvu ligu i bili juniorski viceprvaci države. Izgubili smo u finalu od tada vrlo jakog Zadra (Vrsaljko). Godine 2008. osvajamo prvu juniorsku titulu sa generacijom 1990, koje nakon toga odlaze na fakultete i opet smo krenuli od temelja i nekoliko godina radili i selekcionirali djecu. Bilo je tu nekoliko kvalitetnih igračica koje poslije odlaska na fakultete nisu imale ambiciju nastaviti. Pravi košarkaski bum počinje osvajanjem kadetske titule 1998. godine i mlađekadetske titule 1999. godine. Slijedeće dvije godine sa generacijama 1998. i 1999. nastavili smo sa vrhunskim rezultatima osvojivši još dvije kadetske titule, interesantno sve u Slavonskom Brodu. Generacija 2001. je nastavila osvajanjem drugog mjesta što je u tom trenutku za nas bilo veliko iznenađenje jer smo u tom periodu ostali bez pomoći dvije sjajne igračice zbog povrede. Moram naglasiti da su i naše generacije 2002. i 2003. bile odlično selecionirane i tehnički obučene za slične rezultate, ali smo, nažalost, ostali bez većeg broja igračica u tom periodu (uglavnom obiteljski razlozi). Danas je postalo jako tešk pronaći djecu sposobnu za nešto odricanja i tu u posljednje vrijeme imamo nešto problema.
 • Koje poznate košarkašice su započele igrati košarku u Vodicama?

  Nekadašnja reprezentativka Hrvatske Antonija Mišura najpoznatija je košarkašica poniknula u Vodicama
 • Najpoznatija košarkašica odrasla u našem klubu je svakako Antonija Mišura. Cure koje su ostale u košarci i sada igraju prvoligašku košarku su Josipa Silov, Anet Mrdalj, Lucija Skorić, Bruna Obratov, Antica Tabula i sve igraju u klubovima koji se trenutno bore za titulu. Moram naglasiti da ostaje žal zbog odustajanja nekih jako talentiranih cura kao što su Marija Tarle, L.Mihić, Josipa Ivas, Petra Bašić, Martina Jurić, Martina Skorić, Marija Skočić, Bernarda Bašić, Zrinka Ivas, Ana Grguričin, Petra Lena Skelin…To je sigurno ekipa koja bi bila danas jedan sjajan prvoligaš.
 • Jesu li Vodice “gnjizdo košarkaških tića” koji kad odrastu odlaze u velike i puno jače klubove?
 • Vodice su osuđene na stvaranje i mi znamo da je to naš put. Radimo za te cure i za hrvatsku košarku. Kraj srednje škole je obično znak da cure trebamo pustiti u svijet bilo da je košarka, fakultet ili i jedno i drugo. Sretni smo ako se cure nastave košarkaški razvijati što često nije slučaj i to je nešto što nas zabrinjava. Naš moto je da mi jednostavno nikada ni najmanje ne smijemo zanemariti rad sa najmlađima i toga se držimo.
 • Kakve su vam ambicije u ovoj sezoni? Mislite li postati premijerligaši?
 • Iako imamo najmlađu ekipu, sačinjenu od samo dvije juniorke (2003), sestre Vunić, dvije kadetkinje i pet mlađih kadetkinja, koje uz pomoć Antonije Ciabov (1995), koja dođe pomoći dici samo na utakmici i povratnika košarci nakon fakulteta Petre Juričev Grgin, koja trenira od desetog mjeseca, uspjeli smo napraviti sjajan rezultat. Sigurno se nećemo predati. Nemamo imperativ, ali svaka pobjeda, pa i eventualno prvo ili drugo mjesto, bili bi sjajna satisfakcija za ovu vrlo mladu ekipu.
 • Koji su vam najveći problemi u radu? Podupire li vas lokalna zajednica?
 • Trenutno nam najveći problem, kao i svim klubovima, predstavlja pandemija koronavirusa. Teško će biti opet okupiti djecu u onom broju koji smo imali. Zapravo počinjemo opet sve iz početka. Nadamo se najboljem, lokalna zajednica je prepoznala naš rad i pomaže nam u skladu sa mogućnostima, a mi stvarno odgovorno trošimo svaku kunu.
 • Kakva je budućnost vodičke ženske košarke?
 • Pa budućnost sigurno postoji. Evo imamo najavu izgradnje nove sportske dvorane što bi cijeli vodički sport podiglo na veću razinu. Na nama je da i dalje vrijedno radimo i stvaramo, a ako grad ili netko drugi želi prvoligaša u Vodicama, uz malo dodatnih financija to bi bilo brzo izvedivo. Za sada još nemamo takvih spoznaja.
 • U tom smislu širite suradnju?
 • Da, dogovorili smo suradnju sa ŽKK Otok, sa otoka Murtera. Ta suradnja za sada funkcionira jako dobro. Interes nam je svima da nam djeca imaju što bolje uvjete za razvoj. Nekoliko talentiranih curica smo uključili u rad seniorske ekipe. Suradnja je odlična i sa Akademijom Anđe Jelavić, tako da smo zaista zadovoljni suradnjom.

Tihomir Begić

Foto: ŽKK Vodice spremaju se za natjecanje u Ligi za popunu Premijer ženske lige Hrvatske / žkkvodice