Bore Vuković, košarkaški čarobnjak iz Vodica

Kadetska ekipa Vodica i ove je godine igrala finale Prvenstva Hrvatske, osvojili su srebro, ali je karakteristično da su vodičke košarkašice uvijek tu negdje na vrhu ili oko vrha hrvatske kadetske ženske košarke. Tako mala a tako lijepa sredina, kakve su Vodice, samo da podsjetimo, u kadetskom su uzrastu tri sezone zaredom bile prvakinje Hrvatske (2013/2014, 2014/2015, 2015/2016), 2016/2017 bile su brončane a ove 2017/2018 sezone srebrene. Uvijek pod kormilarenjem tamošnjeg košarkaškog zaljubljenika i trenera Bore Vukovića i njegovih suradnika. Zapitali smo ga otkud da tako mala baza ima takav potencijal? Nisu li oni nekakav košarkaški fenomen?

“Iskreno ni ja ne znam odgovor ako je to neki fenomen. Mogu samo reci da se mi u klubu trudimo svim silama i znanjima da djeci pružimo sve ono što možemo, trudimo se na neki način biti treneri, prijatelji i pomoć roditeljima sa kojima imamo uglavnom jako dobru komunikaciju. Ako bih išao analizirati ne bih znao reći što je najvažnije, možda to što niti jedno dijete koje trenira nije samo broj, već nam je bitno svakom pomoći u košarkaškom razvoju. I ne samo to. Nastojimo ih uvjeriti da vrijednim radom nijedan cilj nije neostvariv, pokušavamo biti maksimalno iskreni i motivirajući djelovati na djecu i roditelje. Jednom riječju želimo da nas dožive kao dio obitelji. Znamo dobro koliko su roditelji bitan faktor u procesu odrastanja mlade osobe pa nastojimo i kod njih razviti taj dio odgovornosti. Dakle, ako imate određen broj djece određenih sposobnosti, dobrim kontinuiranim radom ćete dobiti određeni rezultat i mislim da tu nema čuda. To što smo mala sredina govori o tome da svuda ima talentiranih curica, ali da ih velik broj ostaje neotkriven i mislim da bi svi trebali napraviti iskorak u tom pravcu i početi tražiti talentiranu djecu, a ne čekati da se upisuju. Naši rezultati u svim kategorijama su rezultat isključivo našeg rada od prvih koraka, dok neki bildaju svoj rad raznim posudbama. Da to nije tako, naši rezultati bi bili još upečatljiviji i na juniorskom nivou, no to nije naš problem. Kako smo mala sredina a bez kvalitetne dvorane za igranje utakmica i treninge u samim Vodicama, naše ambicije su da školujemo igračice najbolje što možemo, a nakon toga odlaze u druge klubove ovisno o kvaliteti i ambicijama.”

Dosta je danas afirmiranih košarkašica poniknulih u Vodicama,  a koje su “isprnule iz vodičkog košarkaškog gnijezda” i u raznim sredinama igraju poprilično važne role. Nećemo ih ovog puta nabrajati već samo konstatirati kako smo uvjereni da će iz tog košarkaškog gnijezda poletjeti i dalje letjeti neki novi tići s narančastom loptom u rukama i sjećanjima na ljude koji su im u Vodicama usadili ljubav za košarku i osposobili ih za let. Nema nikakve dvojbe da je jedan od njih upravo Bore Vuković.

Tihomir Begić

Foto: Kadetska ekipa Vodica, ovosezonske viceprvakinje Hrvatske – Trener Bore Vuković stoji prvi slijeva