Begić, Dojkić i Slonjšak premalo za podmlađenu ali jaku Srbiju

U drugoj kvalifikacijskoj utakmici u E skupini za plasman na EuroBasket 2023. godine Hrvatska je u Zaboku izgubila utakmicu protiv Srbije, aktualnih europskih prvakinja i četvrte reprezentacije sa Olimpijskih igara u Tokiju. Hrvatska nije imala igračice koje su mogle odgovoriti na srbijanski i obrambeni i napadački skok (26 hrvatskih u odnosu na 46 srbijanskih, čak 20 napadačkih – 20 novih napada). Dvoznamenkaste i najefikasnije Ana-Marija Begić (19 poena), Ivana Dojkić (18) i Iva Slonjšak (13) nisu bile dovoljne za podmlađenu ali čvrstu i agresivnu Srbiju koja je zasluženo odnijela bodove iz Zaboka. Izvrsno je u redovima Srbije odigrala Aleksandra Crvendakić koja je uz 80 posto šuta postigla 33 poena. Dobitak ove utakmice u reprezentaciji Hrvatske jest Patricija Bura koja se nametnula i vrlo dobro iskoristila povjerenu joj minutažu. Ljestvica E skupine nakon prvog kvalifikacijskog kruga izgleda ovako:

Hrvatska – Srbija 66:84 (21:24, 14:31, 16:7, 15:22)

  • Hrvatska: Mašić 0, Begić 19, Marić 0, Slonjšak 13, Miloglav -, Dedić -, Cvitković 0, Petrak 3, Dojkić 18, Tadić 5, Periša 0, Bura 8. Izbornik: Stipe Bralić
  • Srbija: Čađo 12, Jovanović 0, Crvendakić 33, Anderson 13, Stanjković 9, Nogić 2, Janković 2, Krajišnik 15, Katanić 4, Đorđević 1, Olić 2, Turudić 0. Izbornica: Marina Maljković
  • Kompletna statistika OVDJE.

Izbornik Hrvatske Stipe Bralić: Aleksandra Crvendakić je igrala savršeno, pogodila je apsolutno sve što je šutirala. Nama je ogroman problem bio fizički, u reketu, u skoku. Osjetilo se i da smo umorni, imali smo jako tešku utakmicu u Bugarskoj i teško putovanje. Njihova se reprezentacija pripremala osam dana samo i isključivo za nas. Međutim, ne treba tu tražiti opravdanja, jednostavno su moćnije od nas. Nisu slučajno prvakinje Europe i u polufinalu Olimpijskih igara, pokazale su da su presnažne za nas. U prvoj četvrtini, dok smo još parirali, ušli smo u problem s osobnim greškama i to nam je poremetilo ritam igre koji smo imali u napadu. Tek u drugom poluvremenu su odlično reagirale Petrak i Bura i tu smo vratili neki ritam. Kažem, prošla utakmica je na nekim curama ostavila veliki trag i nisu bile fizički tu.”

Iva Slonjšak, hrvatska reprezentativka: “Mislim da nismo dobro skakački reagirale, tu su bile dominantnije i čvršće od nas. Osobno mislim da smo se u drugom poluvremenu probudili, ali kad igraš protiv takve reprezentacije, to je sigurno kasno. Drugi ciklus je tek za godinu dana, ali sada definitivno znamo što popraviti kako bi im se približili. Izbornik nam je u time-outovima govorio da ne odustajemo i da igramo sa srcem jer smo u takvoj skupini u kojoj je svaki poen važan.

Izbornica Srbije Marina Maljković: “Najprije bih čestitala Hrvatskoj na odličnoj borbi, iako nas to nije iznenadilo. Bile smo spremne za to jer znamo da je Hrvatska grupa jako talentiranih košarkašica. Želim se zahvaliti svima na divnom gostoprimstvu, zaista su nas odlično primili ovdje, moram to napomenuti. Što se tiče naše igre, obrana nije bila na nivou, to nije obrana koja liči na naš tim, na moj tim. S druge strane, imali smo velikih promjena u reprezentaciji. To je novi tim i većina djevojaka nemaju iskustva ovog nivoa. Najvažnija je pobjeda na kraju, ali mi moramo popraviti mnogo stvari. Spremala sam ih od nule, jednako kao i kada sam došla na ovo  mjesto 2011. iako smo imale smo nešto više vremena jer nismo igrale prvu utakmicu. Utakmica sigurno nije bila lijepa, većina njih nema iskustva, tek počinju graditi neke karijere vani jer nemamo dobru ligu u Srbiji, što je slučaj manje-više i kod vas pa su sve raštrkane po inozemstvu.”

ŽENSKA KOŠARKA/ Tihomir Begić

Sljedeći krug kvalifikacija igra se za godinu dana. U studenome 2022. godine Hrvatska ugošćuje Bugarsku.

Foto: Ana-Marija Begić u borbi sa srbijanskom reprezentativkom Anderson/Marin Sušić/HKS