ARX Crikvenica – savršena košarkaška bajka

Oni su baš zanimljiva košarkaška priča u Hrvatskoj. Na sebe su skrenuli pozornost na državnom prvenstvu U11 naraštaja kada su očitali lekciju svojim vršnjakinjama iz mnogo većih sredina. Upravo stoga smo popričali s trenerom Krešimirom Kozlevčarom o ženskoj košarkaškoj priči iz Crikvenice. Kako se relativno malo znade o toj priči, zamolili smo ga za osnovne podatke o ARX Crikvenici.
 • Klub je osnovan na ljeto 2014. godine. Kao trener godinama sam radio animacije u osnovnim školama na crikveničkom području i svake godine bi se zainteresirale djevojke koje na žalost nisu imale uvjete da se nastave baviti košarkom u tadašnjem jedinom košarkaškom klubu. Tu smo došli mi i već u prvoj godini krenuli sa dvije natjecateljske kategorije mlađih kadetkinja i kadetkinja i počeli graditi svoju košarkašku priču koja uskoro slavi svojih prvih 10 godina postojanja.
 • Nedavno ste osvojili naslov prvaka Hrvatske u U11 kategoriji. Kako je bilo?
 • Bilo je odlično i za nas jedna savršena košarkaška bajka! Na početku godine krenule su se puniti kategorije u školi košarke te se dalo naslutiti da se radi o posebnoj generaciji. Djevojke su stalno na igralištu, traže nove izazove i što je najbitnije igraju se kroz košarku. HKS i savez Koprivičko-križevačke županije napravili su vrhunsku organizaciju te nam ništa nije nedostajalo. Smještaj u hotelu Picok bio je odličan i klinke su uživale u svojem prvom državnom natjecanju.
Najbolja petorka turnira među kojima su Matea Burić i Ema Kikić, košarkašice Orxa iz Crikvenice
 • Kako je moguće da ARX iz relativno male sredine bude broj jedan u Hrvatskoj?
 • Kada pogledam sredine s kojima smo igrali te broj stanovnika jednog Šibenika, Zagreba, Koprivnice, ili čak Rovinja, dolazimo do činjenice da ostali mogu raditi selekcije. Mi to ne možemo već radimo s onim što imamo i pokušavamo radom izvući maksimum. Ukoliko klikne, generacija igračica koja “diše” košarku i roditelji koji na ispravan način daju podršku svojoj djeci i klubu, tada imamo priliku graditi fantastičnu sportsku priču. Nakon 10 godina provedenih u KK Crikvenica dobio sam poziv od velikog košarkaškog entuzijasta gosp. Igora Konjevića da dođem u KK Kraljevica i da probamo napraviti projekt gdje su djeca na pravom mjestu. Privukao me ciljevima koji programski pružaju djeci maksimum i jednostavno smo kliknuli. Počeli smo surađivati zajedno i zajednički igrati lige, zajedno trenirati, raditi homogene grupe za treninge, proširivati bazu i dati veći broj utakmica našim igračicama. Rezultat je da smo prvaci države zbog suradnje dva kluba koja su djecu stavila na prvo mjesto, a to su ŽKK Arx Crikvenica i KK Kraljevica.
U11 ekipa Orxa iz Crikvenice sa svojim trenerom Krešimirov Kozlevčarom sa priznanjima i peharom za osvojeno prvo mjesto na prvenstvu Hrvatske
 • Kolika vam je baza za crpljenje igračica za ARX?
 • Baza nam je od Novog Vinodolskog do Hreljina zbog suradnje dva košarkaška kluba Arx-a i Kraljevice. Moram pohvaliti da je ovo prvi puta da se radi na ovaj način i u školskoj godini smo napravili animacije u dosta regionalnih škola. U novoj sezoni je cilj proširiti regiju i pozvati sve da nam se priključe. Rad je prepoznatljiv i veseli nas kada nas zovu roditelji kako bi se u novoj školskoj godini predbilježili za dolazak na treninge. To još nikada nismo imali, ali veseli nas da polako počinjemo biti prepoznatljivi u svojem radu i da se na regiji osim “riječkog centra” formira i “prsten” koji ima uvjete kvalitetno raditi s najmlađima i širiti bazu u ženskoj košarci.
Kapetanice Vita Turina i Matea Burić
 • Kako tumačite vaš uspjeh na državnom prvenstvu s uzrastom U11? Relativno ste mala sredina, ali ste jači od velikih?
 • Prije svega do ovog uspjeha je došlo zbog suradnje dva kluba. Kada smo i spojeni sa igračicama i dalje nismo brojčano konkurentni “velikima”, ali mi gradimo svoju priču na zdravim temeljima. Do rezultata je došlo, ali i da nije ne bi bila velika tragedija jer se radi o uvodnim kategorijama bavljenja košarkom. Veliki klubovi imaju tradiciju kvalitetnog rada i nama je čast biti u dvorani sa njima i nastupati protiv njih. Gotovo sve klubove nazivamo prijateljskima i puno njih nam je dalo podršku kada smo tek krenuli. Bitno je međusobno surađivati zbog onoga zbog čega i sve to radimo – košarke.
Ema Kikić – najbolja igračica Hrvatske u svom uzrastu U11
 • Možete li nam reći koje su vaše igračice s potencijalom da sutra izrastu u kvalitetne seniorke?
 • Naš klub će u novoj sezoni nastaviti svoje natjecanje u Prvoj ligi za žene (treća godina za redom) gdje nam je važno da igračice imaju priliku vidjeti “velike” kako igraju i da jednog dana i one imaju priliku doći u seniorke. Put do kvalitetnih seniorki je dug, prepun izazova i prepreka, i mi im možemo biti samo podrška. Ukoliko se one odluče postati kvalitetne seniorke moraju se prije svega prikloniti radu. Taj rad će im oduzeti nekada druženja sa prijateljima, rođendane, te će biti obvezne da si dobro organiziraju vrijeme za školu i slobodno vrijeme, ali nagrade su vrijedne toga. Volim im reći da im je sa košarkom otvoren svijet, a one odlučuju u kojem smjeru žele ići. Trenutno u klubu imamo par zanimljivih igračica, ali još je prerano govoriti o kvalitetnom prelasku iz mlađih dobnik kategorija u kvalitetne seniorke.
 • Je li ARX do sada imao takvih košarkašica da su dogurale do najviših razina ženske košarke u Hrvata?
 • Uspjeli smo plasirati dvije igračice u reprezentaciju Hrvatske iz naše male sredine. Viktorija Rogić je na zadnjem U16 europskom natjecanju osvojila brončanu medalju i ima par ponuda za nastavak karijere u Premierligašima, a Elena Peričić, koja je prošla sve mlade reprezentativne selekcije, uspješno gradi karijeru u Americi na Sveučilištu Salem.
 • Pomaže li vam itko u radu sa djevojčicama?
 • U Arx-u smo ove godine dobili nove trenere, a oni su Hrvoje Domijan i Mia Blažević. U Kraljevici je aktivan Igor Konjević i Borna Furlan kao veliki suport u radu za što god treba. Velika podrška su i škole koje nam dopuštaju da napravimo animacije i tako zainteresiramo veći broj djece za dolazak na treninge. Na žalost sve više imamo sjedilački način života i ovo je od velike važnosti. Veliki suport Arxu je i grad Crikvenica koji se trudi svake godine podići uvjete rada. Klub se dosta brzo razvio u kvalitetan projekt što je svima izazov, a razultati su vidjljivi i prisutni.
Orx Crikvenica
 • I na reprezentativnom planu sudjelujete svojim radom i iskustvom?
 • Individualno sam radio sa igračima i igračicama koji su dobili pozive za reprezentaciju, a u reprezentaciji U16 Hrvatske sam od 2021. godine. Dobio sam poziv od gosp. Željka Ciglara te sam nastavio s gospđ. Tatjanom Jacović Škudar. Prošao sam prvo Eurochallanger koji se igrao u Španjolskoj u San Fernandu gdje smo igrali protiv Španjolske, Srbije, Mađarske, Ukraine i Litve da bi prošle godine na Europskom natjecanju u Portugalu u Matosinhosu osvojili treće mjesto igrajući protiv Mađarske, Italije, Finske, Slovenije, Belgije, Španjolske i Portugala. Sudjelovanje u reprezentaciji Hrvatske je neopisiva čast. Učiti od trenerskih veličina kao što su već spomenuti izbornici Željko Ciglar i Tatjana Jacović Škudar te slušati košarkašku genijalnost od izbornika Stipe Bralića i Danire Nakić Bilić neopisiva je motivacija za daljnji rad. Sretan sam i zahvalan što su nesebično dijelili svoja znanja i odgovarali na sva moja pitanje te me trenerski usmjerili. Zahvalan sam im na tome jer cilj je podijeliti naučeno igračicama u klubu.
 • Hoćete li ovog ljeta negdje? Ne odmarati, nego s reprezentacijom?
 • Na žalost ovo ljeto sam spriječen zbog obiteljske situacije sudjelovati u reprezentaciji. Mislima sam sa njima i vjerujem u njihov rezultat i želim svim igračicama i stručnom stožeru svu sreću! Iz Crikvenice i Kraljevice imaju veliku podršku i jedva čekamo utakmice koje ćemo zajedno gledati!
Lijepu žensku košarkašku priču podržali su i vjerni navijači Orxa Crikvenice

Tihomir Begić

Foto: Trener Krešimir Kozlevčar slavi naslov prvakinja Hrvatske U11 uzrasta sa svojim djevojčicama koje su dokazale kako se iz “malih” sredina upornim radom može stici do državnih visina