Andrijana Cvitković u Kelternu

Hrvatska reprezentativka Andrijana Cvitković (190-F-94) napušta redove talijanskog drugoligaša A.S.D Pallacanestro Femminile Umbertide te će karijeru nastaviti u njemačkom prvoligašu i viceprvaku DBBL lige Rutronik Stars Kelternu s kojim će sudjelovati  u EuroCupu sljedeće sezone.

Za Umbertide u ovoj sezoni Andrijana je odigrala 30 utakmica i  prosječno je ostvarivala učinak od 14.4 koševa, 10.1 skokova, 1.4 asistencija, 0.7 osvojenih lopti i 0.5 blokada po susretu te je uvrštena u najbolju petorku Serie A2 skupine Sud.

Karijeru je započela u rodnoj Kraljevici, potom je nakon 5 godina  prešla u ŽKK Riječanku gdje je igrala do završetka osnovne škole. Sa 15 godina otišla je na školovanje u Ameriku gdje je uz školovanje nastavila igrati košarku sljedećih 8 godina. Prve 4 godine igrala je srednjoškolsku košarku za Culver Academy (Indiana), a nakon srednje škole nastavila je igrati kao stipendirana studentica na University of Dayton (Ohio)  s kojim je izborila plasman među 8 najboljih sveučilišnih ekipa u Americi. Nakon povratka iz Amerike svoju prvu profesionalnu sezonu 2017/2018 odigrala je u mađarskom prvoligašu MTK Budapest da bi potome prešla u Umbertide.

Andrijana Cvitković prošla je sve reprezentativne selekcije Hrvatske. Kao kadetkinja sudjelovala je na EuroBasketu divizije B 2009. u Estoniji (2. mjesto), te je također  bila dio reprezentacije koja je na EuroBasketu Divizije A u Grčkoj 2010. osvojila srebrnu medalju. Na tom je turniru u 9 odigranih utakmica prosječno ostvarivala učinak od 10.3 koševa, 6.8 skokova i 0.3 asistencija po susretu. Godine 2012.  branila je boje Hrvatske na juniorskom EuroBasketu divizije A u Rumunjskoj (7. mjesto). Članica seniorske reprezentacije postala je ove godine.

Krešimir Dabić

Foto: Andrijana Cvitković