Andrijana Cvitković produžila vjernost Kelternu

Andrijana Cvitković (190-F-94)  i sljedeće sezone ostati će članica Rutronik Stars Kelterna, biti će to za nju druga uzastopna sezona u redovima ovog njemačkog prvoligaša.

Ove sezone odigrala je ukupno 20 ligaških utakmica u kojima je prosječno imala učinakn10.2 koševa, 7.1 skokova, 0.5 asistencija, 0.8 osvojenih lopti i 0.5 blokada po susretu. Rutronik Stars Keltern u odigranom dijelu sezone bio je vodeća ekipa njemačkog prvenstva sa 20 pobjeda i jednim porazom, no kako je zbog pandemije koronavirusa prvenstvo poništeno, titulom prvaka se na koncu nisu uspjeli okititi. Uz nacionalno prvenstvo sudjelovali su i u EuroCupu, gdje su zauzeli 3. mjesto u skupini sa 2 pobjede i 4 poraza, a naša je reprezentativka u 6 odigranih susreta postizala 6.8 koševa i imala 4.5 skokova, 0.3 asistencija, 0.7 osvojenih lopti i 0.2 blokada po utakmici.

Karijeru je započela u rodnoj Kraljevici, potom je nakon 5 godina  prešla u ŽKK Riječanku gdje je igrala do završetka osnovne škole. Sa 15 godina otišla je na školovanje u Ameriku gdje je uz školovanje nastavila igrati košarku sljedećih 8 godina. Prve 4 godine igrala je srednjoškolsku košarku za Culver Academy (Indiana), a nakon srednje škole nastavila je igrati kao stipendirana studentica na University of Dayton (Ohio)  s kojim je izborila plasman među 8 najboljih sveučilišnih ekipa u Americi. Nakon povratka iz Amerike svoju prvu profesionalnu sezonu 2017/2018 odigrala je u mađarskom prvoligašu MTK Budapest da bi potom prešla u talijanski PF Umbertide iz kojeg je stigla u Keltern pred početak sezone 2019/20.

Andrijana Cvitković prošla je sve reprezentativne selekcije Hrvatske. Kao kadetkinja sudjelovala je na EuroBasketu divizije B 2009. u Estoniji (2. mjesto), te je također  bila dio reprezentacije koja je na EuroBasketu Divizije A u Grčkoj 2010. osvojila srebrnu medalju. Na tom je turniru u 9 odigranih utakmica prosječno ostvarivala učinak od 10.3 koševa, 6.8 skokova i 0.3 asistencija po susretu. Godine 2012.  branila je boje Hrvatske na juniorskom EuroBasketu divizije A u Rumunjskoj (7. mjesto). Članica seniorske reprezentacije postala je 2019 godine, i trenutno sa našom seniorskom reprezentacijom sudjeluje u kvalifikacijama za EuroBasket 2021 godine koji će se održati u Francuskoj i Španjolskoj. U 2 odigrana susreta prvog kvalifikacijskog ciklusa prosječno je ostvarivala učinak od 0.5 koševa, 1.5 skokova, 0.5 asistencija i 1.0 blokada po susretu.

Kako je za Keltern potpisala i Josipa Pavić, možemo reći kako će ova jedna od najboljih njemačkih ekipa sljedeće sezone igrati na hrvatski pogon.

Krešimir Dabić

Foto: Andrijana Cvitković još jednu sezonu u dresu Kelterna/fb/peterssport