Andrijana Cvitković: Ponosna sam što mogu braniti boje Hrvatske

Andrijana Cvitković odigrala je izvrsno dvije posljednje pripremne utakmice protiv Slovačke i Grčke u Splitu. Dvije utakmice i dva double-double učinka. Takvu je očekujemo i na Europskom prvenstvu koje počinje 17. lipnja u Francuskoj. Sve to bio je povod za razgovor s njom.

– Iza vas su naporne klupske sezone, zbog pandemije koronavirusa igrano je u nikad težim uvjetima, što je zasigurno ostavilo značajan trag i bilo iznimno teško za izdržati, kako fizički tako i psihički. Koliko je teško nakon jedne takve sezone, i u okolnostima u kojim jesmo, pripremati se praktički mjesec dana za veliko reprezentativno natjecanje?

  • Uvijeti ove sezone uistinu nisu bili idealni, ali smatram da sam bila među sretnijima po pitanju kako se moja sezona odvijala ove godine. Iako osam mjeseci nisam bila doma, te sam propustila božićne blagdane i doček Nove godine sa obitelji, te dane sam provela sa ekipom u Kelternu. Kada imaš dobru ekipu i lijepo se slažete, sve se to nekako lakše prebrodi, a sama činjenica da smo uspjele odigrati cijelu sezonu i sve ostati zdrave još je jedan veliki plus. Osim samog fizičkog napora, koji dolazi kao sastavni dio svakih priprema, pogotovo kada se radi o odlasku na EuroBasket, ne mogu reći da mi je uopće teško pripremati se za ovo reprezentativno natjecanje. Dapače, veoma sam se radovala ovim pripremama i prilici da ponovno zaigram u hrvatskom dresu.
Andrijana Cvitković/fiba.com

– Prvi dio priprema odradili ste u Sv. Martinu na Muri, potom je usljedio dio priprema u Poreču i Splitu, a sada ste u Velikoj Gorici  gdje se odrađuje završna faza priprema pred samo natjecanje. Koliko ste zadovoljni do sada odrađenim i koliko ste zapravo blizu željene forme pred samo natjecanje?

  • Poprilično smo zadovoljni sa dosada odrađenim poslom, s ulaskom u završni dio priprema pred odlazak na natjecanje. Još su tu neke finese koje se trebaju doraditi, detalji koji se trebaju ispraviti, te sve to posložiti u jednu cjelinu.  Za razliku od kvalifikacijskih utakmica u ovom ciklusu ipak imamo gotovo punih mjesec dana priprema koje su nam omogućile bolje međusobno upoznavanje i razigravanje. U odličnoj smo fizičkoj formi te sve željno iščekujemo odlazak na EuroBasket i priliku da u najboljem svijetlu predstavljamo svoju zemlju.

– Do sada ste odigrali šest pripremnih susreta i ostvarili svih šest pobjeda. Koliko vam pobjede u tim pripremnim susretima znače za podizanje samopouzdanja i atmosfere u samoj ekipi?

  • Dosadašnje pobjede u pripremnim susretima su definitivno imale jedan pozitivan utjecaj na samopouzdanje i atmosferu u ekipi, pogotovo ako uzmemo u obzir da su u nekolicini utakmica izostale nama vrlo bitne igračice Iva Slonjšak, Ana-Marija Begić i Ivana Tikvić te uz njihov dodatni doprinos možemo biti samo još bolje. Svjesne smo da su to samo bile pripremne utakmice koje nisu u potpunosti realna slika onoga što će nas čekati u Francuskoj, ali su ujedno bile vrlo bitne utakmice iz kojih možemo mnogo naučiti te se bolje pripremiti za nadolazeće utakmice protiv, Francuske, Rusije i Češke.

– Iako ste ostvarili sve pobjede, naravno da nije išlo sve tako glatko, bilo je susreta u kojima se itekako mučilo. Što biste izdvojili kao neku najveću kvalitetu u igri Hrvatske, a što sa druge strane kao dio igre na kojem treba još dodatno raditi?

  • Igramo jednu vrlo brzu, slobodnu košarku u kojoj se puno šutira i uz dobru kretnju lopte vrlo se lako dolazi do željenih poena. Napadački ritam je vrlo bitan u našoj igri, stoga dobra, aktivna obrana i kvalitetan skok otvara nam priliku za brzom realizacijom u napadu. Naša najveća kvaliteta je da imamo šuterski jaku ekipu, čak i u dvoznamenkastim zaostatcima brzo se možemo vratiti u igru uz dvije-tri vezane trice i dobru obranu. Uvijek postoje neki detalji na kojima se da dodatno raditi, zato su nam pripremne utakmice u ovom ciklusu bile vrlo bitne da bi istaknule u kojim aspektima igre treba poraditi.

– Kroz cijele pripreme imali smo i dosta problema sa ozljedama, koliko je to utjecalo na vas?

  • Ozljede su nažalost sastavni dio svakog sporta i ne možemo na njih utjecati, ali mi uvijek nastojimo izvući najbolje iz najgore situacije te se pripremiti za ovo prvenstvo najbolje što možemo.

– Nakon šest godina izbivanja Hrvatska se vraća na velika natjecanja. Koliko za tebe osbobno znači što si dio ekipe, koja nas je vratila na košarkašku mapu Europe, i što ćeš i sama imati priliku braniti boje naše zemlje na jednom tako velikom natjecanju?

  • Mislim da je san svakog sportaša zaigrati u reprezentativnom dresu i predstavljati svoju zemlju na velikim natjecanjima. Sretna sam, ponosna i počašćena što i ja imam tu priliku, što sam dio ekipe koja je vratila hrvatsku žensku košarku na košarkašku mapu Europe, a uskoro nadam se i svijeta. Dat ću sve od sebe da u najboljem svijetlu predstavljam sebe, svoju obitelj i zemlju, te opravdam ovu priliku koju sam dobila. 

– Na Eurobasketu čeka nas  skupina sa Francuskom, Rusijom i Češkom, kako gledaš na skupinu u kojoj se nalazimu, i na naše šanse u njoj?

  • Smatram da je naša skupina najteža. Uz favorita prvenstva Francusku te Rusiju i Češku neće nam biti lako, ali iskreno vjerujem da smo dovoljno talentirane i spremne da prođemo skupinu. Nakon toga sve je moguće. Veselim se prilici da se dokažemo na velikom natjecanju i pokažemo koliko kvalitete ima hrvatska ženska košarka. 

– U ovih šest pripremnih utakmica dobila se slika o stanju i  tehničko-taktičkim mogućnostima naše ekipe, ali ni jedna od ovih ekipa s kojim smo igrali realno nije razina kvalitete onih protivnika koji nas čekaju na EuroBasketu. Pa s obzirom da nismo igrali sa suparnicima te razine kvalitete kao Francuska i Rusija, kako se pripremamo za utakmice s njima? Prate li se utakmice koje su Francuska i Rusija igrale kroz ove pripreme i kolika se uopće važnost pridaje samom skautiranju suparnika koji nas čekaju tamo?

  • Smatram da ne treba podcijeniti ekipe protiv kojih smo igrale u ovom pripremnom ciklusu, niti zaboraviti da je Bosna i Hercegovina, protiv koje smo igrale dvije izazovne utakmice, u kvalifikacijskom ciklusu pobijedila Rusiju s kojom ćemo se i mi uskoro susresti. U svakom slučaju glavni fokus ovih priprema je bila naša ekipa, igra i spremnost, stoga do sada nismo pridavali previše važnosti skautiranju drugih ekipa na treningu. Svakako to ne znači da mi osobno nismo popratile rezultate drugih pripremnih utakmica te sam uvjerena da je isto tako stručni stožer u pripremi za nadolazeće utakmice spreman uputiti nam sve potrebne savijete i pripreme da se suočimo sa suparnicama u najboljem izdanju. 

– Što bi za vas kao ekipu predstavljalo uspjeh na ovom natjecanju? Koji rezultat bi vas zadovoljio?

  • Plasman na EuroBasket, nakon šest godina izostanka, je uspjeh sam po sebi, ali samo to nas više ne zadovoljava. Idemo na ovo natjecanje s namjerom da pokažemo šta i koliko možemo. Najmanje se nadam plasmanu među osam s kojim dobivamo priliku igrati kvalifikacije za svjetsko prvenstvo, ali zapravo najveća želja i san su stajati na postolju sa zlatom oko vrata dok hrvatska himna svira u dvorani.

– I za kraj imaš li kakvu poruku za navijače i ljude koji vas prate ?

  • Prvo moram uputiti jednu kratku poruku zahvale mojim najboljim i najvjernijim navijačima – mojoj  obitelji bez čije podrške, navijanja i ljubavi sve ovo ne bi imalo istog čara. Jednostavno, najbolji ste! Za sve ostale navijače, pratitelje i zaljubljenike sporta, hvala vam na vašoj podršci. Najiskrenije se nadam da su dani igranja u praznim dvoranama iza nas te da ćete nas vjerno pratiti na malim ekranima tokom ovog prvenstva. Mi ćemo dati sve od sebe da hrvatsku predstavljamo u najboljem svijetlu te da otvorimo vrata mladim nadama hrvatske ženske košarke ka svjetlijoj budućnosti.

ŽENSKA KOŠARKA/Krešimir Dabić

Foto: Andrijana Cvitković/fiba.com