Andrijana Cvitković karijeru nastavlja u Španjolskoj!

Andrijana Cvitković (190-F 94) nakon dvije sezone napušta redove Rutronik Stars Kelterna, te će sljedeće sezone biti članica španjolskog prvoligaša IDK Euskotren iz San Sebastiana. U dvije sezone provedene u Kelternu osvojila je jedan naslov prvaka Njemačke, te dva naslova pobjednika kupa te zemlje, a u sezoni 2019/20 igrala je sa Kelternom i EuroCup. U 6  odigranih susreta u tom natjecanju postizala je 6.8 koševa i imala 4.5 skokova, 0.3 asistencija, 0.7 osvojenih lopti i 0.2 blokada po utakmici.

U sezoni 2020/21 Keltern se zbog epidemioloških razloga odlučio ne sudjelovati u EuroCupu, te su igrali samo domaća natjecanja u kojima su se okitili duplom krunom, osvojivši i prvenstvo i Kup Njemačke za sezonu 2020/2021, a naša je reprezentativka u 28 odigranih ligaških susreta bilježila učinak od 9.8 poena, 6.5 skokova i 1.1 asistencija po susretu.

Karijeru je započela u rodnoj Kraljevici, potom je nakon 5 godina  prešla u ŽKK Riječanku gdje je igrala do završetka osnovne škole. Sa 15 godina otišla je na školovanje u Ameriku gdje je uz školovanje nastavila igrati košarku sljedećih 8 godina. Prve 4 godine igrala je srednjoškolsku košarku za Culver Academy (Indiana), a nakon srednje škole nastavila je igrati kao stipendirana studentica na University of Dayton (Ohio)  s kojim je izborila plasman među 8 najboljih sveučilišnih ekipa u Americi. Nakon povratka iz Amerike svoju prvu profesionalnu sezonu 2017/2018 odigrala je u mađarskom prvoligašu MTK Budapest da bi potom prešla u talijanski PF Umbertide iz kojeg je stigla u Keltern pred početak sezone 2019/20.

Andrijana Cvitković prošla je sve reprezentativne selekcije Hrvatske. Kao kadetkinja sudjelovala je na EuroBasketu divizije B 2009. u Estoniji (2. mjesto), te je također  bila dio reprezentacije koja je na EuroBasketu Divizije A u Grčkoj 2010. osvojila srebrnu medalju. Na tom je turniru u 9 odigranih utakmica prosječno ostvarivala učinak od 10.3 koševa, 6.8 skokova i 0.3 asistencija po susretu. Godine 2012.  branila je boje Hrvatske na juniorskom EuroBasketu divizije A u Rumunjskoj (7. mjesto). Članica seniorske reprezentacije postala je 2019 godine, a u kvalifikacijama za predstojeći Eurobasket u Španjolskoj i Francuskoj 2021 godine, na kojem će naša reprezentacija nakon 6 godina izbivanja ponovno nastupiti, Andrijana je upisala 4 nastupa (1.8 poena,3.5 skokova i 0.3 asistencija)

Andrijana Cvitković: “Već dugi niz godina želja mi je bila zaigrati u Španjolskoj prvoj ligi. Nakon dve sezone u njemačkom prvoligašu i osvajanja svega što se dalo osvojiti, napokon mi se i ta želja ostvarila. Veselim se prilici za daljnji razvoj i igru u vrlo kompetitivnoj 1. španjolskoj ligi”.

Ženska košarka/Krešimir Dabić

Foto: Andrijana Cvitković, hrvatska reprezentativka